Skilda, ensamstående och hbtq — 13 barnböcker med olika familjetyper
Böcker

Skilda, ensamstående och hbtq — 13 barnböcker med olika familjetyper

En del barn har skilda föräldrar, en del har två mammor eller lever med bara en förälder. Familjer ser ut på många olika sätt och långt ifrån alla lever i den stereotypa kärnfamiljen. Vi listar 13 barnböcker som visar upp olika former av familjer.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock

En del barn har skilda föräldrar, en del har två mammor eller lever med bara en förälder. Familjer ser ut på många olika sätt och långt ifrån alla lever i den stereotypa kärnfamiljen. Vi listar 13 barnböcker som visar upp olika former av familjer.

Bok 1

Kapten Kalsong

Dav Pilkey

George och Harold är drygt tio år gamla och ritar en tecknad serie om den coola superhjälten Kapten Kalsong, utrustad med ”kalsongkraft” för att besegra skurkarna. Alla älskar serien förutom den elaka rektorn Mr Krupp. George och Harold hypnotiserar rektorn som förvandlas till deras egen superhjälte. Iförd endast vita kalsonger rusar han ut för att kämpa för sanning och rättvisa — utan några som helst krafter. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 2

Tionde våningen

Christina Herrström

Jorindas föräldrar har skilt sig och hon bor ensam kvar i lägenheten på tionde våningen. Vännerna tycker att friheten låter som ett drömupplägg, men att få pengarna att räcka till maten och finnas där för en pappa som isolerat sig i sommarstugan känns ibland övermäktigt. En kväll träffar hon Emanuel på en fest och förälskelsen fyller Jorinda med motstridiga känslor. Över jullovet tar hon båten till pappa för att försöka förstå vad hon vill i livet och vilka hon vill dela det med. Passar tonåringar.

Bok 3

Här vill inte hundar bo

Anna Ehring

Maria är sex år gammal och allt hon vill ha är en hund. Men mamma säger att hundar inte trivs bland asfalt och höghus. Trots det fortsätter Maria att drömma om en hund, drömma om en kompis och drömma om att mamma och pappa inte ska skilja sig. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 4

Lisbet och Sambakungen

Emma Karinsdotter & Hanna Gustavsson

Lisbet bor med sin farmor Sambakungen och katten Sixten. Farmor älskar geléhallon, att cykla, hemliga agentuppdrag och att tantsnuska med sin gamla flickvän. När hösten och skolan närmar sig bestämmer sig Lisbet och Sambakungen för att göra så mycket det bara går av sommaren. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 5

Vems bebis?

Stina Wirsén

Kattens mamma och pappa längtade så mycket efter ett barn och adopterade katten. Nu är katten stor och mammas mage är rund, precis som en boll. Hon har en bebis i magen, men vem ska ha den? Passar små barn mellan 0-3 år.

Bok 6

Else-Marie och småpapporna

Pija Lindenbaum

En dag säger Else-Maries mamma att småpapporna ska hämta henne på fritids. Småpapporna har aldrig varit på fritids innan och Else-Marie är rädd för att saker kommer gå fel. Tänk om de andra barnen tror att småpapporna är dockor? Tänk om någon sätter sig på småpapporna? Men när papporna kommer är det precis som vanligt. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 7

En hemlig vän

Katarina Genar

Henrietta är missnöjd. Ända sedan hon och mamma flyttade till stan jobbar mamma hela tiden. Det är pappas fel, han ville bo med någon annan istället. Nu ringer han varje dag men Henrietta svarar aldrig. Istället riktar hon uppmärksamheten mot den snälla men mystiske herr Wahlgren som bor i hennes hus. Vem är han? Och vem är den lilla flickan som gungar på gården, trots att man inte får? Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 8

Vem är var?

Stina Wirsén

Nalle vill leka med sina kompisar, men var är de någonstans? Nallen går och knackar på hos de olika familjerna och letar efter katten och fågel, som i sin tur är hemma hos nalle. En spring-i-dörrar-bok för de minsta där vi får hälsa på hos de olika djuren och möta olika familjekonstellationer. Passar barn mellan 0-3 år.

Bok 9

Miras Martin

Anna Ehring

Mira och Martin har varit kompisar i många år, men bara i hemlighet. I skolan låtsas de att de knappt känner varandra, de vill inte att någon ska tro att de är ihop. I själva verket är Mira kär i Martin. Samtidigt måste Mira hantera det här med att ha skilda föräldrar, att träffa pappas nya tjej och bo med en mamma som alltid har dåligt med pengar. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 10

Ni kommer sakna mig

Moa Herngren

På sommarlovet åker mamma till Dalarna med sin nya kärlek och pappa åker till Mallorca med sin nya familj. Båda föräldrarna tror att My är med den andra, men i själva verket är hon ensam kvar i stan. Istället för att berätta för sina föräldrar om misstaget bestämmer hon sig för att klara sig själv. Under några månader lär sig My om att överleva utan jobb och pengar, bosätter sig i ett läger i skogen och hamnar i händerna på knarklangare. Passar tonåringar.

Bok 11

Mysterium för utomjordingar

Rose & Rebecka Lagercrantz

Humlan går i fjärde klass. Tillsammans med sin pappa och lillasyster har hon precis flyttat från landet till Stockholm, mamma har stuckit iväg till England. När ett äkta pärlhalsband dyker upp i Humlans bänk och sedan försvinner måste hon lösa fallet. Samtidigt behöver hon handskas med andra problem såsom utomjordingarnas lömska invasionsplan och svårigheter att förstå vad som egentligen hände mellan Humlans föräldrar. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 12

Lill-Zlatan och morbror raring

Pija Lindenbaum

Lill-Zlatan älskar att vara med sin morbror raring. De fikar, går och simmar och gör roliga saker. Men en dag sitter någon i morbrors kök. Han heter Steve och kommer från nåt Trelleborg. Lill-Zlatan tycker att han kan åka tillbaka till det där Trelleborg. Men Steve vill inte flytta på sig i första taget. Lill-Zlatan är svartsjuk! Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 13

Familjeboken

Edward Summanen

Familjer kan se ut nästan hur som helst och barn kan bli till på många olika sätt. Familjeboken handlar om många olika former av familjebildningar och vidgar begreppet familj. Boken tar upp hur ett barn blir till, insemination, sex, adoption, provrörsbefruktning samt såväl samkönade som olikkönade föräldrakonstellationer. Passar barn mellan 3-6 år.

En sida till? Fortsätt läs!