Foto: Shutterstock Hoppla! Boktips för de hästtokiga
Böcker

Hoppla! Boktips för de hästtokiga

Låt ditt barns hästintresse blomstra även utanför stallet med varma, spännande och roliga hästböcker. Vi listar 14 stycken härliga titlar för olika åldrar.

Av: Clara Wallin

Låt ditt barns hästintresse blomstra även utanför stallet med varma, spännande och roliga hästböcker. Vi listar 14 stycken härliga titlar för olika åldrar.

Bok 1

Hästtjuven

Catherine Hapka

Det är dags för den årliga hästfestivalen, som i år kommer hållas på Moorlandstallet! De äldre tjejerna i ridklubben Bobcats ska vara med och tävla, något Ivy avundas. Vilken dröm det vore att tävla med Ivys älsklingshäst Hero! Ivy kommer på den briljanta idén att starta en egen ridklubb med sina vänner, så att de också kan ställa upp och tävla. Men planen grusas när en av Bobcats tävlingshästar försvinner och Ivy anklagas för att vara inblandad i stölden…Rör sig en hästtjuv i stallet kommer det inte bli något av tävlingarna. Ivy och gänget måste göra allt i sin makt för att hitta hästtjuven, innan tiden rinner ut.

Boken ingår i serien Star Stable Moorlandstallet, som utspelar sig på den fantastiska hästön Jorvik – en ö känd från onlinespelet Star Stable, ett oerhört utbrett och snabbt växande datorspel om hästar.

Bok 2

Den stora käpphästtävlingen

Jenny Bicho och Andrea Femerstrand

I denna femte del om Vilde och käpphästarna är det kvaltävling i köpcentret. Vinner man den tar man sig till den stora finalen på Ryttargalan. Vilde är förväntansfull – hon och Winner ska få tävla ihop på riktigt! Siri och Leya ska också delta, för att inte glömma Tom som är både söt och snäll och gillar käpphästar han också.

Publiken tjoar och tjimmar och musiken höjs. Tilde föreställer sig hur hon flyger över hindren och kanske, kanske får tävla på den stora arenan. Men så minns hon bebisen. Den kan ju komma vilken dag som helst!  Vad händer om den kommer samma dag som finalen? Måste allt hända på samma gång?

Passar barn 6-9 år.

Bok 3

Sigge och stallkompisarna: Höstbus i stallet

Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Det är fredag, den bästa dagen på hela veckan. Då rider Saga och hennes kompisar på ridskolan. Där finns Sigge, världens sötaste shetlandsponny. Idag ska de göra höstfint i stallet och de stora tjejerna ska ordna Halloween för nybörjarna. Det blir ett läskigt äventyr som stallkompisarna sen ska glömma. 

Passar barn 6-9 år.

Fler böcker om Sigge

Bok 4

Molly rymmer

Siri Spont

Ebba har äntligen fått sommarlov och ser fram emot sovmorgnar och häng med sin bästis. Nu när hon hjälpt till med höskörden kan lovet äntligen börja! Men sommarplanerna går i kras när storasyster Fanny får sommarjobb, det betyder att Ebba måste ta ansvar för hästarna. Fanny får en idé, Molly och Kotte kan få semester och gå på bete. Men så rymmer Molly…

Molly rymmer är den tredje boken i serien om Molly, böcker om hur det är att bo på landet och ha häst på riktigt. Lerigt, slitigt och alldeles, alldeles underbart!

Passar barn 6-9 år.

Bok 5

Lillis dröm

Margareta Nordqvist

Efter att Lillis storebror läst en godnattsaga om vilda djur somnar hon sött. I drömmen rider hon i skogen och möter alla djur Eddie berättat om. Lo, varg och älg ser hon från trygga Prickens rygg. Men vad är det hon skymtar där borta, en gris? Hjälp, Pricken är ju livrädd för grisar! 

Passar barn 6-9 år.

Bok 6

Märta och rymmarhästen

Erika Eklund Wilson

Märta och bästisen Maja ska till stallet för att ta hand om islandshästen Disa. Maja och hennes mamma tar hand om Disa några dagar i veckan, men idag är Majas mamma sjuk och ridningen blir inställd. Maja och Märta cyklar till stallet ändå, de kan ju klappa lite på Disa iallafall. När de står i hagen kommer Maja på idén att ta med Disa på en liten promenad, Märta blir nervös. Tänk om Disa rymmer…

Passar barn 6-9 år

Bok 7

Galoppmysteriet

Martin Widmark

Spänningen är olidlig på galoppbanan utanför Valleby, det satsar pengar och spekuleras hej vilt. De rutinerade hästarna tar ledningen, men snart tappar de alla fart. Någon måste ha saboterat tävlingen och Lasse och Maja tar sig an sitt 17:e fall.

Passar barn 6-9 år.

Bok 8

Ödesryttarna. Aideens gåva

Helena Dahlgren och Star Stable Entertainment

Den magiska hästrasen starbreeds som bara finns på ön Jorvik, är hotad. Det föds inte längre nya hästar och det sägs att det bara finns ett dräktigt sto kvar. Ödesryttarna ger sig av för att hitta hästen och dess ofödda föl, samtidigt märker de att mörka krafter vill ta över ön. För att hindra ondskan behöver de ta hjälp av en grupp som nyss var deras fiender. 

Passar barn 9-12 år.

Bok 9

National Geographic. Ponnyer

Laura Marsh

En lättläst bok om ponnyer. Boken innehåller spännande och informativa texter om ponnyer, foton och illustrationer visar och stödjer det man lär sig. En given favorit bland faktatörstande och hästtokiga unga läsare . 

Passar barn 6-9 år.

Bok 10

National Geographics Hästar

Kitson Jazynka

Boken innehåller 100 roliga och spännande fakta om hästar över hela världen. Läs om raser, vildhästar, tävlingshästar, gångarter och mycket mer. Boken innehåller all fakta en hästälskare vill veta. 

Passar barn 6-9 år.

Bok 11

Billy badar av Margareta Nordqvist

Lätt läsning i versaler som passar nybörjarläsaren. Hästen Billy är en riktig rymningsexpert och ger sig gärna ut på egna utflykter utanför hagen. När han är på besök på Pelles gård rymmer Billy ner till sjön för ett svalkande dopp i värmen. Men när stora, mörka moln tornar upp sig på himlen inser han att äventyret kanske blivit lite väl spännande.

Passar barn 6-9 år.

Bok 12

Cirkusponnyn av Lin Hallberg och Karin Åström Bengtsson

Tiger, Lo och Levi går på en cirkus som har kommit till Vik. Plötsligt blir en olycklig ponny folkilsk och när cirkusen sedan åker vidare från ponnyn inte följa med. Istället får ponnyn stanna hos Tiger, i alla fall över sommaren.

Passar barn 6-9 år.

Bok 13

Full galopp på Flinga av Inger Frimansson

Frossan, Bojan och Fiona ska få åka till Island och hälsa på hos en islandshästuppfödare, där väntar den vita islandshästen Flinga. Medan Frossan är pirrig av resfeber oroar sig Fiona över hur mycket resan kostar. Men kompisarna i Kona-klubben kommer med en smart idé.

Passar barn 9-12 år.

Bok 14

Stallet på kullen av Reeta Niemelä och Salla Savolainen

Stallet på kullen har blivit en ponnyklubb där medlemmarna får lära sig allt om att ta hand om hästar och ordna i stallet. Iris blir bästa vän med den gulliga ponnyn Stolt och lär sig att rida. En varmhjärtad berättelse och handbok i ett.

Passar barn 6-9 år.

En sida till? Fortsätt läs!