17 filosofiska barnböcker för de som gillar att fundera
Ungdom

17 filosofiska barnböcker för de som gillar att fundera

Den filosoferande björnen är en favorit hos många — och många nutida barnböcker lyckas med att fånga samma magiska känsla. Vi tipsar om filosofiska barnböcker om livet och universum som får både stora och små att tänka efter.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: MARTA ALTÉS

Den filosoferande björnen är en favorit hos många — och många nutida barnböcker lyckas med att fånga samma magiska känsla. Vi tipsar om filosofiska barnböcker om livet och universum som får både stora och små att tänka efter.

Bok 1

Räven och mullvaden: En spökhistoria

Cecilia Heikkilä

Räven och mullvaden är en vacker, finurlig och lite läskig berättelse om komplicerad vänskap och om hur våra olika egenheter kan påverka andra och oss själva. En perfekt bok att försvinna i, med förtrollande bilder och ett underfundigt budskap. Kanske tillsammans med en vän?

Bok 2

Tidsfördriv

Matilda Gunnarsson Rathsman

I en värld lik vår egen, men med helt andra premisser, lever My. Hon lever men ska dö om ett år, närmare bestämt på sin artonårsdag. Precis som alla andra vet My vilken dag hon kommer ta sitt sista andetag. Om kvällarna precis innan hon somnar, får My en syn. Det hon ser är ett par intensivt gröna ögon. Så här är det för alla – synen visar det sista man kommer se innan dödsögonblicket. Det är bara det att de flesta andra bara ser mörker.

Där boken tar vid börjar nedräkningen av Mys sista års dagar. En dag träffar hon Theodor Ed, som får henne att känna sig mer levande än någonsin. Theodor hintar hela tiden om att ens öde kanske inte är förutbestämt. Och hans ögon är intensivt gröna…Detta är en bok om den starkaste vänskapen, den svartaste döden och hur man fördriver tiden medan man fortfarande lever.

Passar 15 år och uppåt.

Bok 3

Vägen till Mumindalen

Tove Jansson, Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Cecilia Heikkilä

Kanske föreställer man sig att Mumintrollen alltid funnits i Mumindalen, men en gång i tiden satte de sina fötter i dalen för första gången. I Vägen till Mumindalen följer man Mumin, hans mamma och Sniff på äventyret som leder dem hem – genom sprakande godisland, djupa träsk och flodbäddar som svämmar över. Berättelsen är en bilderboksversion av Tove Janssons älskade saga Småtrollen och den stora översvämningen och skildrar längtan efter ett hem.

Passar 3-6 år.

Bok 4

Kattpromenaden

Sara Lundberg

Var eviga dag går en människa på promenad, med sin katt strax efter sig. Tillsammans går de samma runda som vanligt och stannar för att leka kurragömma vid en given plats. Men rätt som det är tröttnar katten. En dag går hon åt ett annat håll och skiljs åt från människan och den invanda vägen. Människan blir väldigt rädd och vet inte om hon borde stanna kvar eller följa efter. Var är hennes katt egentligen på väg? Tänk om de går bort sig och aldrig hittar hem igen?

Passar 3-6 år.

Bok 5

Kära hälsningar från döden

Ulf Nilsson och Stina Wirsén

Kära hälsningar från döden är skrivna under Ulf Nilssons sista tid i livet. Han skildrar sina tankar och funderingar om döden och hur den påverkar oss. En gripande bok med fantastiska illustrationer av Stina Wirsén, den fantastiska boken berör stora som små.

Passar 6-9 år.

Bok 6

Bara fem minuter till

Marta Altés

Det här med tid är märkligt. För den som har tråkigt kan fem minuter kännas som en evighet, medan en timme flyger iväg när man är på kalas och har roligt. Varför är det så? Och varför säger pappa att det är lugn och skön pappa-tid, när det alldeles uppenbart är hög tid för lek? Den prisbelönta illustratören Marta Altés berättar om hur det kan vara när stora och små tänker olika om tid.

Passar  3-6 år.

Bok 7

Skattjakten i Mundu Onak

Jali Madi Susso, Eva Susso och Katsiaryna Dubovik

En spännande, rolig och eftertänksam bok om att söka, och att finna. Lejonet Mfalme är kung över riket Mundu Onak. Han har aldrig vågat gå utanför riket. En dag spolas grisen Glen upp på stranden, med sig har han en skattkarta. Skatten finns på andra sidan Stora Skogen, bortanför Mundu Onak. De nyfunna vännerna ger sig av på äventyr. På vägen möter de Samira, en gatuhund som även hon har tagit sig över havet i jakt på skatten. Men vad ingen av de tre vännerna vet, är att skatter kanske inte alltid är vad vi tror.

Passar 6-9 år.

Bok 8

Kommissarie Gordon och Paddy. Största minsta polisen

Ulf Nilsson och Gitte Spee

Idag ska förskolan på studiebesök till skogens polisstation och träffa två riktiga poliser – kommissarie Gordon och Paddy! Pip är fascinerad av polisernas arbete, men blir arg när hon är för liten för att kunna se. Men ibland kan en liten klara av mer än en stor, och en polis kan vara hur liten som helst.

Passar 3-6 år.

Bok 9

När pappa visade mej världsalltet

Ulf Stark och Eva Eriksson

En berättelse om Ulf själv och hans pappa. En kväll tar pappan med sin sonen ut på utflykt för att titta på stjärnhimlen. Pappa vill visa rymden och världsalltet, Ulf har ett lite annat sätt att se på livet och världen. En stämningsfull och vacker berättelse som fångar både det stora och det lilla.

Boken kan finnas på antikvariat och bibliotek.

Passar 3-6 år.

 

Bok 10

Singers melodi

Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

Fantasifullt och drömskt om familj, ursprung, att lyssna på sitt hjärta och längtan efter ett hem. Ett litet sjölejon kommer till ett resande cirkussällskap. Han sjunger vackert och får namnet Singer. Med lejontämjarungen Manfred vid sin sida växer Singer upp på cirkusen som blir hans nya familj. Det är ett bra liv, men Singer saknar något, och hans längtan växer för varje år. En dag är Singers säng tom. Var har han tagit vägen? Har han gett sig av för gott?

Passar 6-9 år.

Bok 11

Innan jag fanns

Maria Nilsson Thore och Petrus Dahlin

En tänkvärd, vacker och svindlande saga om systrarna My och Py som fantiserar om sin plats i universums oändlighet. En vinterkväll åker My och Py med morfar till landet. Morfar och storasyster My har varit där förut, men inte Py, hon fanns inte då. Men var fanns hon då? I rymden kanske? Morfar är ju gammal, kommer han att bli en stjärna i rymden när han dör. En bok som bjuder in både små och stora läsare att fundera kring vår plats i ett svindlande stort universum.

Passar 3-6 år.

Bok 12

Min pappa säger

Pauline Martin och Astrid Desbordes

Oavsett vilka svårigheter och utmaningar som Charlie än möter vet han att han alltid kan räkna med sin pappas villkorslösa kärlek. Den tredje boken i serien om Charlie som ger hopp, framtidstro, tröst och styrka.

Bok 13

Livet på en pinne

Maria Nilsson Thore

En bevingad resa genom livet full med funderingar som vi alla bär på, stor som liten. Ägget drömmer om livet som väntar och att bli en fågel, att finna trygghet i flocken och samtidigt kasta sig ut och flyga fritt för vinden. Men livet är också fullt av utmaningar och farhågor: att tvingas lämna boet och stå på egna ben, att vara sig själv bland tusen andra, och inte minst att få leva fri bortom burar och galler.

Passar 3-6 år.

Bok 14

Mitt bland stjärnor

Lotta Olsson och Olof Landström

En poetisk bilderbok om livets märkvärdighet: från universums oändlighet till loppan i rävens svans. Enkla, rimmande verser och varma och humoristisks illustrationer skapar en magisk läsupplevelse om livets uppkomst och det mirakel allt levande på jorden är.

Passar 3-6 år.

Bok 15

Det var en gång en pojke

Oliver Jeffers

En samlingsbox från Oliver Jeffers där vi får följa med en pojke på tre underbara äventyr. Han lär sig att fånga en stjärna, reser till Sydpolen för att lämna tillbaka en vilsen pingvin och till slut åker till månen. En filosofisk, kärleksfull och hoppfull bilderbok med en drömlik kvalitet.

Boken kan finnas på antikvariat och bibliotek.

Passar 3-6 år.

 

Bok 16

Just nu har vi varandra

Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich

En barnbok om ett ämne som aldrig slutar att fascinera — tid. Kusinerna kommer om en timme, men just nu känns en timme som en evighet. Varför känns tiden så olika lång? Ibland är den segare än kola och ibland susar den förbi i rasande fart. I Just nu har vi varandra förvandlas tråkig väntan till ett fantasieggande samtal om tid och liv, bin och dinosaurier. Och plötsligt har en timme gått och det ringer på dörren.

Boken kan finnas på antikvariat och bibliotek.

Passar 3-6 år.

 

Bok 17

Meningen med livet

Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore

Radarparet jättemyrsloken och hasselmusen frossar i djupsinniga funderingar om alltings mening. Jättemyrsloken har bestämt sig för att bli författare och skriva en bok om meningen med livet. Det enda problemet är att han inte riktigt är säker på vad livet egentligen går ut på. Jättemyrsloken rusar ut i skogen för att finna inspiration och pratar med skogens invånare om alltings mening. Den ena tror på Bengt, den andra tror på mat. Den mystiska surikaten Doris verkar dock vara den som sitter inne med svaret. Eller inte…

Passar 6-9 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!