”Så gjorde vi nya Muminböcker - utan Tove Jansson”
Böcker

”Så gjorde vi nya Muminböcker - utan Tove Jansson”

Nu har nyskrivna bilderboksberättelser om Mumin och hans vänner kommit ut. Trots att upphovskvinnan inte längre finns i livet. Vi haffade initiativtagaren, för att ta reda på mer.

Av: Tove Kullenberg

Nu har nyskrivna bilderboksberättelser om Mumin och hans vänner kommit ut. Trots att upphovskvinnan inte längre finns i livet. Vi haffade initiativtagaren, för att ta reda på mer.

Eva Dalin är litterär chef på Bonnierförlagen och initiativtagare till nyutgivningen. Vi har talat med henne.

Nya Muminböcker alltså. Vad kul!
– Ja, det är verkligen en dröm. Jag älskar Muminvärlden, precis som så många andra, och har nu fått tillfälle att läsa om alla böckerna. Jag satt i julas och läste dem i kronologisk ordning, det var så mysigt.

Tove Janssons böcker om Mumin är riktiga klassiker med många hängivna fans. Hur nervösa är ni nu?
– Jo, det är klart att vi är nervösa. Vi tar oss an en otroligt hyllad författares verk, på en oerhört hög nivå rent konstnärlig och litterärt. Så vi är medvetna om vårt ansvar, och att vi måste göra det här på allra bästa sätt.

Klicka här för att se bilderna i de nya Muminböckerna här

Vilken sorts Muminberättelser kommer vi att få läsa?
– Vi utgår från kapitelböckerna och originalberättelserna, det ska alltid finnas ett frö från dem, och skapar nya bilderböcker. Det blir alltså längre berättelser med en bild på varje sida.
– Det här är en möjlighet att öppna dörren till muminvärlden för fler och för yngre läsare. Berättelserna om Mumintrollen är otroliga äventyr om katastrofer och om trygghet, om vänskap, tolerans och respekt till naturen, som vi önskar att fler kan ta till sig och njuta av.

Hur går arbetet till?
– Vi samarbetar med dramaturgen Alex Haridi, som utgår från Tove Janssons befintliga böcker. Han bygger upp dramaturgin, skriver uppslag, scener.
– Därefter tar författaren Cecilia Davidsson vid. Hon har skrivit flera romaner och noveller, men också bearbetat kända verk till lättlästa utgåvor. Ambitionen är att mejsla ut bilderboksberättelser ut kapitelböckerna som är i samklang med Tove Janssons stil och ton.
– Cecilia Heikkilä tecknar. Hon är en riktig Mumin-älskare, hade redan varit i Tove Janssons ateljé och var inläst och inritad på världen. Ett drömprojekt för henne. Även här är ambitionsnivån hög, vi väljer inte den enklaste vägen. Tanken är att det ska efterlikna Tove Janssons manér som har lite mer textur. Mer akvarell än platta färgfält.

– Cecilia Heikkilä har en kompanjon i tecknaren Filippa Widlund. Hon är oerhört tekniskt kunnig och kan många olika manér.

När kommer första boken?
– Hösten 2018 kommer de två första böckerna. En sagosamling med tre längre bilderboksberättelser. Den första handlar om hur de kom till Mumindalen, den andra är  en version av Trollkarlens hatt och i den tredje reser Mumin och hans vänner till Hattifnattarnas ö. Vi ger också ut en fristående bilderbok.
– Det här känns nervöst, men jag tror att det kommer bli riktigt bra!

Läs mer om projektet här. Och se bilder ur böckerna här.

Nyhetsbrev

Gå med i vår bokklubb

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Tove Kullenberg

(som för övrigt är en riktig Mumin-älskare, och dessutom uppkallad efter författaren Tove Jansson.  När författaren bjöd Tove Kullenbergs höggravida mamma på en cigg - det var 1979 - visste mamman genast vad barnet i magen skulle heta.)

En sida till? Fortsätt läs!