Camilla Läckberg och sonen Charlie: ”Vi jobbar fram böckerna tillsammans”
Böcker

Camilla Läckberg och sonen Charlie: ”Vi jobbar fram böckerna tillsammans”

Vid sidan av sin internationella deckarkarriär har Camilla Läckberg samtidigt vuxit in i sin roll som barnboksförfattare. Med böckerna om Super-Charlie har hon byggt upp en egen värld kring den blöjbärande superhjälten som kan fixa det mesta.

Av: Christian von Essen
Fotograf: Christian von Essen

Vid sidan av sin internationella deckarkarriär har Camilla Läckberg samtidigt vuxit in i sin roll som barnboksförfattare. Med böckerna om Super-Charlie har hon byggt upp en egen värld kring den blöjbärande superhjälten som kan fixa det mesta.

Idén bakom Super-Charlie kom till när Camilla Läckberg väntade sitt tredje barn. Under graviditeten började hon berätta historier för de två äldre syskonen om superhjälten Charlie som låg där inne och väntade på att få komma ut.

Nu släpps den nionde boken i den populära serien: Super-Charlie och flamingokatastrofen.

– Jag fick äntligen utlopp för min enorma kärlek till flamingos, säger Camilla. Tiden var mogen.

Liksom i förra boken har lillasyster Polly tagit en central plats i berättelsen. Hon har dessutom egna superkrafter, vilket inte alltid uppskattas av Super-Charlie.

– Det har varit jättekul att ta in Polly i berättelsen. Det kändes bra att göra henne skurkaktig – jag tror att Charlie behövde lite tuggmotstånd. Sen stämmer det rätt bra med dynamiken här hemma på riktigt också – det är Polly som är bossen. Hon kör med oss rätt hårt.

Läs mer: 13 böcker som lär barn om livet

Alla som träffat Polly – eller bevittnat hennes framfart på föräldrarnas Instagram-konton – inser att det kan vara en korrekt beskrivning av den yviga treåringen. En minut senare kommer hon in i vardagsrummet där vi sitter; bjuder på vindruvor och deklarerar att hon ska kolla på Harry Potter. I böckerna har hon superkraften att kunna hypnotisera familjen med sin blick. Inte heller det känns orimligt.

Foto: Christian von Essen

Foto: Christian von Essen

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Referenser för alla

Till skillnad från bokseriens frustrerade bebis är verklighetens Charlie en charmig, fotbollsälskande tioåring. I en småstökig familj får man lätt intrycket av att han dessutom – liksom sitt alter ego – är den som håller koll på saker och ting. Camilla nickar instämmande medan Charlie ansluter i soffan.

Det måste vara den vanligaste frågan du får: hur känns det att ha en egen bokserie?
– Det känns bra, bara kul. De flesta av mina kompisar har koll, men det har aldrig känts pinsamt eller så. När jag var liten släpade jag stora kassar med böcker till alla som gick på mitt dagis.

Vilken är den bästa superkraften som Super-Charlie har?
– Att ha röntgensyn och kunna se genom väggar. Då kan man tjuvkika på folk. Min favoritscen från böckerna är nog när Super-Charlie ser genom väggen i husvagnen att mormor och hennes nya kille pussas.

– Mormor har bortamatch, tillägger Camilla.

Missa inte! Pip! 7 barnböcker om hamstrar, vandrande pinnar och andra gulliga små djur

Dessa små instick av vuxenreferenser har blivit en viktig del av framgångsfaktorn, menar hon. Det är trots allt inte bara barn som ska bli roade av läsningen.

– Jag menar att det är nyckeln till bra barnböcker. När jag skriver har jag ju två målgrupper – barnet förstås, men också den vuxna som läser. Många glömmer bort det. Det är som när man tittar på nya Pixar- eller Disney-filmer – det finns saker där som barnen inte alls fattar, men föräldrarna greppar referensen och skrattar.

“Ibland leker jag lite och tar med riktigt svåra ord som barnet missuppfattar”

På samma sätt är språket i Super-Charlieböckerna ibland mer avancerat än i andra barnböcker. Camilla ser det som ett sätt att få den som läser att förklara och på sätt utveckla barnens ordförråd.

– Jag vill att man ska kunna lära sig någonting. Ibland leker jag lite och tar med riktigt svåra ord som barnet missuppfattar. Som i den här boken, då flamingo blir flamenco.

Boken handlar om att Polly vill ha en flamingo, och du har själv flamingos överallt. Varför älskar du flamingos så mycket?
– De ser ut som hittepå-djur! Det är lite som att en reklamare fått fria händer att ta fram en ny art. Det är roligt att de inte är rosa egentligen, utan att de tar färg av att de käkar räkor. Jag vet inte om det stämmer, men jag läste dessutom någonstans att ifall de blir osams så börjar de kräkas på varandra! När man inte trodde att det här djuret kunde bli coolare… Och så är de så estetiskt vackra. Jag fyllde vårt lantställe med flamingos innan det blev en stor trend.

Som tur är har hon Charlie med sig i fågelvurmen.

– Jag ÄLSKAR flamingos.

Utvecklar Super-Charlie tillsammans

Camilla hämtar inspiration till böckerna från familjens verkliga liv. Men allt stämmer inte – eftersom Charlies pappa Martin Melin är polis, har även pappan i böckerna fått fortsätta med sitt yrkesval. Camillas nuvarande make, MMA-fightern Simon Sköld, har därmed inte tagit sig in i intrigerna ännu.

– Nej, han fick vara med i Lejontämjaren istället. Så han är nöjd, säger Camilla med ett snett leende.

“Barnet är smartare än föräldrarna”

Eftersom Charlie är huvudperson är han också delaktig i hela processen när det gäller att skapa nya manus till böckerna. Det är tydligt att de är vana vid att jobba ihop. Nästa år är det dags för 10-årsjubileum för Super-Charlie, men någon tydlig story finns ännu inte.

Charlie funderar högt:

– Jag tänker att någon i familjen kanske blir arresterad av polisen av misstag?
– JA, och det är säkert Polly som är orsaken?
– Och så måste Super-Charlie och Polly fixa det tillsammans!

Som en av landets mest framgångsrika författare kan Camilla Läckberg aldrig vara helt säker på om det är hennes eget namn eller berättelserna i sig som gör att folk tar till sig Super-Charlie. Därför är det extra roligt att barnböckerna säljer bra i länder som Polen, Ryssland, Kina och Frankrike.

– Kina är det mest otippade. Jag träffade faktiskt ett kinesiskt fan häromdagen. Det var läraren på hennes barns förskola i Kina som hade introducerat dem för Super-Charlie. I övrigt hade hon aldrig hört talas om mig, så det kändes rätt häftigt. Jag tror alla kan uppskatta friheten och fantasin. Och att barnet är smartare än föräldrarna, det tror jag är den viktigaste orsaken till att folk gillar Super-Charlie.

Bredvid henne säger Charlie ingenting. Men han ler nöjt.

Camilla Läckberg

  • Född: 1974

  • Gör: Författare

  • Familj: Gift med Simon Sköld. Fyra barn.

  • Bor: Södermalm i Stockholm

  • Fritidsintresse: Läsning och matlagning

Charlie Melin Läckberg

  • Född: 2009

  • Gör: Går i fyran

  • Bor: Södermalm och Enskede

  • Fritidsintresse: Fotboll

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

En sida till? Fortsätt läs!