Pip! 7 barnböcker om hamstrar, vandrande pinnar och andra gulliga små djur
Böcker

Pip! 7 barnböcker om hamstrar, vandrande pinnar och andra gulliga små djur

Alla har vi drömt om att ha gulliga husdjur att ta hand om, och böcker på temat är populärt att läsa med barnen. Här är våra favoriter.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Midjourney

Alla har vi drömt om att ha gulliga husdjur att ta hand om, och böcker på temat är populärt att läsa med barnen. Här är våra favoriter.

Bok 1

Chinos tjocka kinder av Maria Nilsson Thore

Chino är burens populäraste hamster, med de roligaste busen och massor av energi. Men den som är populär har också ett ansvar – det märker Chino när alla burens frön plötsligt ligger i de egna kinderna och de andra hamstrarna drar sig undan. En underbart varm bilderbok om omtänksamhet och att dela med sig – och de gulligaste hamstrar som någonsin satt sig på en bilderbokssida.

Bok 2

Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm

Det är så väldigt, väldigt sorgligt när ett älskat husdjur dör. Och få barnböcker har väl fått så många barn och vuxna att gråta som Augustprisbelönade Adjö, herr Muffin. Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå. Och sedan dör han- och får en fin begravning. Otroligt vackert och finstämt, men var beredd på att ta fram näsdukarna.

Bok 3

Åse lånar en hamster av Ingrid Olsson & Charlotte Ramel

Känslosam och kärleksfull bok om längtan efter ett eget husdjur, och hur det känns när någon annan plötsligt får det där ulliga, gulliga man så gärna vill ha.

Maltes storasyster Lena har fått en hamster. Åse får hålla, men bara om hon är försiktig. En hamster är ömtålig, om man tappar den kan benen gå av. Det har Lena sagt. Åse vill inte släppa hamstern, den är så mjuk och len och hon kan känna det lilla hamsterhjärtat ticka. Plötsligt är hamstern borta.

Bok 4

Lisa, Sam och sköldpaddan av Doris Orgel & Ilon Wikland

En söt liten klassiker illustrerad av Ilon Wikland, som tyvärr inte finns att hitta i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat. Boken handlar om Sam och Lisa som hittar en sköldpadda som de låter bo i en balja. Men den verkar inte riktigt trivas. Så en dag bryter Lisa armen. Doktorn måste gipsa den och det tar många veckor för armen att läka. När hennes arm äntligen blir fri efter sex veckor inser Lisa att sköldpaddans balja är som hennes gips. De måste släppa ut sköldpaddan så den får bli fri igen.

Bok 5

Hoppa Hasse av Margareta Nordqvist

Lasse och hans syster Lisa bygger en hinderbana åt sina kaniner, Bruno och Hasse. Bruno hoppar, men inte Hasse. Typiskt! Lättläst med versaler för nybörjarna, eller perfekt att läsa högt med de som ännu inte läser. Boken ingår i en serie om olika husdjur av Margareta Nordqvist.

Bok 6

Pella och pinnarna av Teresa Glad

Inget hus djur är för litet för att vara gulligt, så självklart finns en underbar barnbok om vandrande pinnar! Kan man vara avundsjuk på ett husdjur? Pella är i alla fall det. Helst skulle hon vilja leka med storasyster Aya, men Aya vill bara vara med sina vandrande pinnar. En dag när Aya städar terrariet gömmer Pella Ayas favoritdjur. Aya blir jätteledsen och letar överallt. Men det går inte riktigt som Pella hade tänkt sig.

Bok 7

Novas hemlighet av Lin Hallberg och Jonna Björnstierna

En lättläst bok med versaler, som funkar precis lika bra som högläsning för de yngre. Nova drömmer om en vän, ett eget husdjur, någon att älska. Och hon vet något ingen annan vet, att det finns en magisk djuraffär i staden! Och Nova har en hemlighet: hon vet att det finns en magisk djuraffär i staden. En dag åker hon dit med sina pengar… Fantastiska illustrationer i denna bok som är första delen i en serie om djuraffären.

En sida till? Fortsätt läs!