Voff! 13 gulliga barnböcker för alla hundälskare
Böcker

Voff! 13 gulliga barnböcker för alla hundälskare

Vi kelar med dem, skämmer bort dem och fyller våra sociala medier med bilder på dem. Här listar vi 13 böcker för alla barn (och vuxna) som älskar hundar.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Shutterstock

Vi kelar med dem, skämmer bort dem och fyller våra sociala medier med bilder på dem. Här listar vi 13 böcker för alla barn (och vuxna) som älskar hundar.

Bok 1

En egen flock

Maria Nilsson Thore

En liten tax känner sig ensam och längtar efter en vän, men stöter på hinder i hundparken där han känner sig malplacerad. Trots att andra hundar verkar ha roligt, funderar taxen på vänskapens natur. Maria Nilsson Thore tecknar en hjärtevärmande berättelse om att passa in och vikten av äkta vänskap, illustrerad med finstämda svartvita bilder med sporadiska färgdetaljer. Måste man verkligen likna varandra för att vara vänner?

Passar barn från 3 år.

Bok 2

Stopp!

Marta Altés

Familjens älskade hund är en ständig hjälpreda som tar hand om allt från tidningar till att provsmaka maten. Men trots hans uppskattade insatser undrar han varför hans halsband har fel namn. En hjärtlig och humoristisk hyllning till hundens unika plats i våra hjärtan. Marta Altés, prisbelönt författare från Spanien, ger alltid djuren, och särskilt hundar, en framträdande roll i sina färgrika illustrationer.

Passar barn från 3 år.

Översättare: Jenny Franke

Bok 3

Läshunden

Helena Bross och Kadri Ilves

Lyckan är fullständig när den snälla hunden Trixi flyttar in i huset där Axel och Omar bor. Trixi ska bo på tredje våningen. Samma våning som Omar! Trixi är jättesnäll. Hon har varit polishund och är väldigt bra på att lyssna. Och när Trixi sitter bredvid går läxläsningen som en dans. Läshunden är en bok med kort text och enkla ord i versaler. Perfekt för nybörjarläsaren.

Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 4

Liten svart hund i natten

Rose Lagercrantz och Rebecka Lagercrantz

Samsons matte hade ramlat ihop i tunnelbanan och burits bort av ambulansmännen. Hunden hade de inte brytt sig om i brådskan. Han sprang och sprang, ända tills han kom till den stora parken som han och matte brukade gå i. Där kände han igen sig och kröp utmattad in under en buske för att sova. Vad händer om en hund skulle komma bort från sin matte eller husse? Det vill barnboksförfattaren Rose Lagercrantz undersöka i den här berättelsen.

Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 5

En stjärna vid namn Ajax

Ulf Stark och Stina Wirsén

Hunden Ajax och Johan är vänner. Vänner bjuder varandra på korv. De jagar efter fjärilar och flugor. Och om den ena kommer bort så kan den andra rida genom världsrymden för att hitta honom igen. Ja, det är så det är att ha en vän. På typiskt Ulf Stark-vis vävs fantasi och verklighet ihop till en berättelse om livet och döden och evig vänskap.

Passar barn från 3 år.

Bok 6

Den långa vandringen

Martin Widmark och Emilia Dziubak

En flicka och en pojke på varsin sida om havet med sina bästa vänner, katten Missan och hunden Rufus. Men Rufus är gammal och trött och när han dör försvinner pojken in i sig själv. På andra sidan havet ger sig flickan och Missan iväg på en lång och mödosam vandring. Kan de nå fram till pojken innan det är för sent?

Passar barn från 3 år

Bok 7

Astons stenar

Lotta Geffenblad

Denna prisbelönta bok handlar om Aston som varje kväll hittar nya stenar som är ensamma eller fryser eller som verkar ha tråkigt. En del är stora, andra lite mindre men alla är det synd om och Aston tar med dom hem. Där får stenarna det varmt och mysigt i en egen säng. Men tillslut blir det väldigt trångt hemma hos Aston och hans mamma och pappa försöker få honom att hitta ett annat ställe för sina stenar. Både barn och föräldrar kan känna igen sig i denna varma vardagsberättelse.

Passar barn från 3 år.

Bok 8

Historien om Bodri

Stina Wirsén och Hédi Fried

Hédi älskar sin hund Bodri och sin bästa vän Marika. De klättrar och springer, leker och lever i frihet i den lilla staden de bor i. En dag får de höra talas om en elak man, som har mycket makt, han bestämmer i sitt land och har börjat bestämma över fler länder. Han heter Adolf Hitler.

Tillsammans med Hédi Fried, som själv överlevt koncentrationsläger, har Stina Wirsén skapat Historien om Bodri, en barnbok om hur Förintelsen förändrade världen för en ung flicka.

Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 9

Sockan börjar valpskola

Lin Hallberg och Karin Åström Bengtsson

Den lilla valpen Sockan är försvunnen och Levi och Lo hjälper till att leta. Sockans matte är jätteledsen. Hon tror inte att hennes föräldrar kommer låta henne ha kvar Sockan eftersom valpen är så busig. Som tur är vet Tiger Andersson hur man lär valpar att uppföra sig.

Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 10

Bravo Bella

Margareta Nordqvist

Bella är en riktig cirkusartist, hon kan både hoppa, balansera och dansa. Tillsammans med hunden Poppe sätter hon (och hussarna) upp en liten föreställning för kompisarna. Bravo Bella är den fjärde boken i en lättläst serie om husdjur av Margareta Nordqvist, som illustrerar de populära Sigge-böckerna.

Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 11

Jag vaktar hunden

Pija Lindenbaum

Attans, vad det är knepigt när Micke och Manne så gärna vill bli kompisar med en hund! De vill lära den lite trix, kasta pinne och annat skoj. Men hunden är inte alls intresserad. En sidvändarstory som väcker igenkänning och lockar till skratt. För vem har inte drömt om att bli bästis med ett djur? Och misslyckats! Ny härlig småbarnsbilderbok, av Pija Lindenbaum!

Passar barn i åldrarna 0–3 år.

 

Bok 12

Pudlar och pommes

Pija Lindenbaum

Ullis, Ludde och Katta bor på ett bra ställe. Dom har en pool och potatis så det räcker. Men en dag ligger en bumling i poolen och trädgårdslandet har torkat. Med sin sista potatis i en glasburk tvingas dom ge sig ut på öppet hav för att hitta en ny plats. När dom till slut siktar land möts dom av tre hundar på stranden. Kan det här bli deras nya ställe? Får dom smaka på lite pommes frites?

Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 13

Lilla lokomotivet Rosa

Barbro Lindgren och Eva Eriksson

Först kunde man tro att det var ett litet lokomotiv som kom utstörtande ur den trånga buren. Men så var det bara Rosa, världens busigaste och roligaste bullterrier! Här är den sanna historien om bullterriern Rosa. Läs om hennes första tid hos en tant som rätt så snart blev mycket utmattad …

Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Läs mer