Från strömming till
Inspiration

Från strömming till "katte latte" – så har Pelle Svanslös förändrats genom åren

Från en enkel strömming till "katte latte" på Biffens Deli. Än idag är Pelle Svanslös lika älskad som när de första böckerna stal våra hjärtan för över 80 år sedan. Men vad är historien bakom katterna kring Åsgränd? Vi har grottat ner oss.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Johanna Stenius

Från en enkel strömming till "katte latte" på Biffens Deli. Än idag är Pelle Svanslös lika älskad som när de första böckerna stal våra hjärtan för över 80 år sedan. Men vad är historien bakom katterna kring Åsgränd? Vi har grottat ner oss.

Har Ni sett på katten, som inte har nån svans?

”Det var en gång en katt. Inte en sån där märkvärdig långhårig katt med konstigt utländskt namn utan en vanlig svensk gråspräcklig kisse med skär nos, och om man lyfte upp hans tassar och tittade under dem, så såg man, att han hade skära trampdynor. Men sen var det det sorgliga med honom, att han inte hade någon svans”. 

Så börjar Pelle Svanslös på äventyr, den allra första boken om Pelle Svanslös som utkom 1939. Berättelserna om Pelle svanslös, den elake Måns, hans kumpaner Bill och Bull och alla de andra katterna kring Åsgränd i Uppsala har lästs av miljontals människor och är idag några av Sveriges mest älskade barnboksfigurer.

Läs också: 19 klassiska barnböcker ALLA har läst

Gösta Knutsson är författaren bakom originalböckerna

Gösta Knutsson är författaren bakom originalböckerna

Författaren bakom berättelserna om Pelle Svanslös hette Gösta Knutsson. Gösta föddes i Stockholm 1908, han hade alltid ett stort läsintresse och studerade på Uppsala universitet för att bli lärare eller bibliotekarie. Som ordförande i studentkåren blev han automatiskt ombud för Radiotjänst i Uppsala och eftersom han gärna ville göra barnprogram började han att läsa upp berättelser om Pelle Svanslös 1937.

Gösta Knutsson skrev även en rad andra böcker, bland annat böckerna om Nalle Lufs och Kurre Smack. Själv tyckte Gösta bäst om Pigge Lunk (1958).

Illustration från

Illustration från "Pelle Svanslös får en kompis" (2005)

Hemligheten bakom Pelle och hans vänner

Pelles motsvarighet i verkligheten fanns i Småland där författaren Gösta Knutsson tillbringade sina somrar. Där fanns nämligen en katt som fått svansen avbiten av en råtta. Bakom de andra katterna i Åsgränd döljer sig även ett antal av Gösta Knutsson vänner och bekanta. Pelle är författarens egna alter ego och bakom Maja Gräddnos finns hans hustru Erna. Så medan barnen fick historierna om Pelle upplästa för sig kunde de vuxna roa sig med att lista ut vilka människor som dolde sig bakom katterna. Genialiskt!

Illustration från

Illustration från "Pelle Svanslös fiskar strömming" (2010)

Pelle Svanslös genom tiderna

Beroende på vem du frågar kan bilden av Pelle Svanslös se annorlunda ut. Böckerna om den svanslösa katten har nämligen givits ut i flera olika versioner och format. Dessutom har Pelle Svanslös bland annat kommit som serietidning, film, tecknad serie, teater och som julkalender 1997.

Olika tolkningar av Pelle Svanslös

Olika tolkningar av Pelle Svanslös

Nostalgi i ny tappning

Än idag är Pelle Svanslös lika aktuell som när de första böckerna utkom för 80 år sedan. Lagom till 75-årsjubileet kom Gösta Knutssons älskade katter från Uppsala tillbaka i den nyskrivna bilderboken Våga vara snäll som var den första av flera kommande. Bakom de nya böckerna står författarna Åsa Rönn och Michael Rönn. Berättelserna är baserade på Gösta Knutssons originalsamling, men de har också lagt till en del nyheter i serien. Illustrationerna, som är skapade av Ingrid Flygare, bygger på Jan Gissbergs klassiska Pellebilder och sätter ny färg på de välkända katterna.

De nya böckerna är gjorda i samarbete med stiftelsen Sagogränd som bland annat delar ut ”Våga vara snäll-stipendiet” till någon som verkar i Pelle Svanslös anda. Berättelserna präglas förstås av Gösta Knutssons klassiska budskap: snällhet, allas lika värde – och att våga vara snäll.

Illustration från

Illustration från "Berättelser om Pelle Svanslös" (2014)

Boktips

Det finns en bok för varje tillfälle

Checka av vilka Pelle Svanslös-böcker som saknas i barnets samling.

En sida till? Fortsätt läs!