5 böcker med versaler för det ljudande barnet

5 böcker med versaler för det ljudande barnet

Har du en nybörjarläsare hemma? Här listar vi fem extra lättlästa böcker för alla barn som precis tagit steget till att knäcka läskoden.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Pernilla Sjöholm

Har du en nybörjarläsare hemma? Här listar vi fem extra lättlästa böcker för alla barn som precis tagit steget till att knäcka läskoden.

Bok 1

Rädda Rut av Lin Hallberg

Ta klivet in i Den magiska djuraffären. Här finns ett djur för varje barn och en expedit som vet precis vilket djur det bör vara. Turen har kommit till Rut som så gärna vill leka med de andra barnen i lekparken, men de jagar iväg henne. Men som alltid lyckas expediten i den magiska djuraffären skaffa fram precis den pålitliga och trygga djurkompis som Rut behöver.

Bok 2

Axel och Omar: Läshunden av Helena Bross

Läshunden är den artonde fristående boken i Helena Bross populära serie om kompisarna Axel och Omar. Perfekta böcker för nybörjarläsare med kort text och enkla ord i versaler. Lyckan är fullständig när den snälla hunden Trixi flyttar in i huset där Axel och Omar bor. Trixi är jättesnäll. Hon har varit polishund och är väldigt bra på att lyssna. Och när Trixi sitter bredvid går läxläsningen som en dans.

Bok 3

Lisa, Sam och sköldpaddan av Doris Orgel och Ilon Wikland

En söt liten klassiker illustrerad av Ilon Wikland, som tyvärr inte finns att hitta i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.

Boken handlar om Sam och Lisa som hittar en sköldpadda som de låter bo i en balja. Men den verkar inte riktigt trivas. Så en dag bryter Lisa armen. Doktorn måste gipsa den och det tar många veckor för armen att läka. När hennes arm äntligen blir fri efter sex veckor inser Lisa att sköldpaddans balja är som hennes gips. De måste släppa ut sköldpaddan så den får bli fri igen.

Bok 4

Billy badar av Margareta Nordqvist

Busig och lätt läsning i versaler för nybörjarläsarna. Möt busfröet Billy, en häst med en alldeles egen vilja. Boken ingår i serien ”Djurkompisar” som är lättlästa böcker för små djurälskare. Hästen Billy är på tillfälligt besök på Pelles gård. Billy är en riktig rymningsexpert, som gärna ger sig av på egna utflykter från hagen. Men den här gången verkar det nästan bli lite för spännande när Billy rymmer ner till sjön för att svalka sig i sommarvärmen.

Bokserien finns här.

Bok 5

Hunden av Anette V Heiberg

Mormor har fått en ny hund. Men den ser lite konstig ut. Och den uppför sig konstigt. Det är inte en hund! säger Milla. Jo men visst! säger mormor. Klart Fido är en hund. Men Milla är inte säker på det. Hunden är en bok för den som ska lära sig att läsa, med kort text och versaler.

En sida till? Fortsätt läs!