10 böcker som visar pirriga barn hur det går till i skolan
Böcker

10 böcker som visar pirriga barn hur det går till i skolan

Att börja skolan kan vara roligt men också kännas lite ovant och läskigt. Att läsa om bok om skolan kan verkligen hjälpa! Här är tips på böcker att läsa tillsammans och prata om.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Pernilla Sjöholm

Att börja skolan kan vara roligt men också kännas lite ovant och läskigt. Att läsa om bok om skolan kan verkligen hjälpa! Här är tips på böcker att läsa tillsammans och prata om.

Bok 1

Boken om att börja skolan av Helena Bross & Emma Göthner

Underbar bok att läsa tillsammans av börja läsa-författaren nummer ett: Helena Bross. Boken tar upp de flesta vardagliga skolsituationerna, från samling och lektioner till idrott, luciatåg och utflykter. Helt perfekt att läsa tillsammans för att vänja sig vid tanken på skolan.

Bok 2

Nya kompisar av Helena Bross och Kadri Ilves

”Solgatan 1” är en serie mycket lättlästa mysiga och charmiga böcker för de absoluta nybörjarläsarna. Det finns redan många böcker i serien men det är är den allra första: ”Nya kompisar”. Den handlar om första gången Axel och Omar träffas i den nya skolan och hur Axel hjälper Omar med en känslig sak, utan att någon vuxen märker något.

Bok 3

Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

Dunne har längtat efter att börja skolan i hela sitt liv. Men när det äntligen är dags blir hon knäsvag – tänk om hon inte får nån kompis! Att gå i skolan utan att ha kompisar är ju värsta mardrömmen, mycket värre än att inte kunna lära sig det där med att läsa och skriva. Vilken tur att Dunne och Ella Frida hittar varandra på skolgården redan nästa dag.

Det här är första delen i den underbara serien om Dunne och hennes bästis Ella Frida – böcker som rönt stor uppmärksamhet i hela världen och älskas av sina läsare.

Bok 4

Aldrig i livet!

Beatrice Alemagna

Pascaline är en liten fladdermus som ska börja skolan, men hon är inte redo att ge sig av. När hennes protester leder till att hennes föräldrar minskar i storlek bestämmer hon sig för att ta dem med sig till skolan under sin vinge. Men att ha med sig pytteföräldrar visar sig vara en utmaning i klassrummet. Denna bilderbok ger en rolig twist på den nervositet och känslor som barn har inför sin första skoldag.

Översättare: Jenny Franke Wikberg

Bok 5

Var är bus-Alfons? av Gunilla Bergström

En riktig skolstarts-klassiker som aldrig går ur tiden! Alfons är stor och ska börja skolan i morgon. Men varför är han så tyst och spak? Och inte glad och busig som han brukar? Alfons är inte den enda som är rädd, nyfiken och orolig inför skolstarten. Till och med fröken känner magpirret…

Bok 6

Nu börjar vi skolan!

Katja Tydén, Ingrid Flygare

Den första skoldagen är här, och Livi bubblar av förväntan medan Åke känner sig osäker i sin nya miljö. Stian drömmer om lekparken och Ester vill klamra sig fast vid sin pappa. Men snart leder fröken in dem alla i klassrummet, där de får lära sig om skolans rutiner – allt från fruktstund till risken för löss. Utforska skolstartens alla känslor och upptäck klass FA:s värld genom Livi, Åke, Stian, Ester och deras klasskamrater.

Bok 7

Min egen bok om att börja förskoleklass

Katja Tydén Soile Lillnor, Ingrid Flygare

Mycket användbar och interatktiv bok som kombinerar insikter från specialpedagogen Soile Lillnor med lekar och fakta, för att hjälpa barn att förbereda sig för skolstarten. Genom att blanda fakta om skollivet med fylla-i-övningar kan varje barn göra boken till sin egen, samtidigt som roliga berättelser visar skolans spännande sidor. Illustrationerna av Ingrid Flygare förvandlar skolan till en värld av färg och äventyr. För pedagoger finns dessutom handledning för att smidigt övergå från förskola till förskoleklass.

Bok 8

Lisbet och Sambakungen. Livets hårda skola

Emma Karinsdotter och Agnes Jakobsson

Efter succén med ”Lisbet och Sambakungen” är Lisbet tillbaka och denna gång står hon inför ett nytt äventyr – skolstarten! Till farmors stora förtvivlan… Farmor, nu Sambakungen, bestämmer sig för att göra skoldagarna allt annat än traditionella. Medan Lisbet strävar efter att anpassa sig, startar Sambakungen ”Livets Hårda Skola” med en ovanlig undervisningsplan. Mellan två världar – den formella skolan och farmors galna undervisning – försöker Lisbet balansera sitt skolliv.

Bok 9

Den dag du börjar

Jacqueline Woodson, Rafael López

”Den dag du börjar” tar upp ett ämne som många kan relatera till, oavsett ålder eller bakgrund. Att känna att man sticker ut, är annorlunda eller inte passar in är något som många känt på något stadium i livet. Jacqueline Woodson har skickligt vävt ihop en berättelse som påminner oss om hur värdefullt det är att uppskatta våra unika kvaliteter och hur rikedom uppstår genom att dela våra berättelser och erfarenheter med varandra.

Genom att kombinera mjuka illustrationer med en berättelse som andas både sårbarhet och hopp, blir denna bok ett viktigt verktyg för att diskutera ämnen som mångfald, acceptans och självkärlek med barn. Det är en bok som kan fungera som en påminnelse för både barn och vuxna om att varje individ har en egen historia att berätta, och att det finns skönhet i att vara annorlunda.

ÖversättareKarin Berg

Bok 10

Snart börjar vi skolan : berättelser, lekar och fakta inför skolstart

Emma AdBåge, Cecilia Heikkilä, Gabi Frödén

Denna härliga antologi är en idealisk introduktion till skolstarten, fylld med klassiska berättelser som till exempel Alfons och Pippi, men också nyare inslag från stjärnor som Emma AdBåge och Emi Gunér. Boken innehåller allt från rastlekar till viktiga fakta om skolans vardag.

Läs mer