17 ABC-böcker som lär ditt barn om alfabetet
Böcker

17 ABC-böcker som lär ditt barn om alfabetet

Hjälp ditt barn att traggla bokstäver med hjälp av roliga ABC-böcker som stimulerar fantasin och kreativiteten. Vi har samlat 17 böcker fulla av spännande platser, fakta, pyssel och — självklart — bokstäver.

Av: Elsa Sjögren
Illustration: från ”Läs med Lucia” av Carin Wirsén och Stina Wirsén

Hjälp ditt barn att traggla bokstäver med hjälp av roliga ABC-böcker som stimulerar fantasin och kreativiteten. Vi har samlat 17 böcker fulla av spännande platser, fakta, pyssel och — självklart — bokstäver.

Bok 1

Djurkompisarnas ABC

Margareta Nordqvist

Låt ditt barn bekanta sig med bokstäver tillsammans med Djurkompisarna: ett gäng barn och deras husdjur. Med klassiskt ABC-upplägg och lättlästa texter introduceras bokstäver och läsning på den allra enklaste nivån. Korta texter och mysiga bilder gör att den första läsningen går som en dans.

Bok 2

Småspråkarna: Språkutvecklande lekar, sånger och ramsor för barn 0-3 år

Maria Strutz, Maria Wallenberg och Oskar Jonsson

Att lära sig prata är en resa som ingen annan! I denna bok, skriven av de legitimerade logopederna Maria Strutz och Andrea Wallenberg får man följa tre nyfikna figurer genom den tidiga språkutvecklingen. I boken ackompanjeras språklekar, interaktiva inslag och faktaavsnitt av härliga illustrationer av Oskar Jonsson! Fyll i, lyssna, gissa och framförallt: PRATA! Passar barn mellan 0-3 år.

Bok 3

Majas alfabet

Lena Anderson

År 1984 utkom Majas alfabet och boken har sedan dess älskats av barn i alla generationer. Äntligen är en lätt bearbetad nyutgåva av boken här! Med vackra illustrationer och härliga verser skapar Lena Anderson en naturvärld som man vill kliva in i. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 4

Läs: boken för dig som vill börja läsa

Katarina Kuick, Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson

En bok för nybörjarläsaren – oavsett om den är fyra eller åtta år! Katarina Kuicks matiga texter med utgångspunkt i barnets tidiga läsprocess kombineras med träffsäkra och humoristiska illustrationer av Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson. Successivt trappas svårighetsgraden upp och vad som börjar i korta berättelser med enstaka ord i versaler slutar i längre texter med fullständiga meningar! Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 5

Sagasagor ABC

Josefine Sundström och Emma Göthner

Denna mysiga ABC-bok tar dig med till Solrosvägen i scener som kopplas samman med varje bokstav från A till Ö. Josefine Sundström skriver och berättar med korta verser, ibland på rim och ibland med längre texter. Genom roliga, tokiga och stämningsfulla betraktelser får vi lära känna Saga, Samir och händelser i deras vardag. Tillsammans med   illustrationer får Sagas värld liv, med värme, fart och humor.

Bok 6

ABC å allt om D

Nina Ulmaja

En Augustvinnande ABC-bok med fascinerande fakta och klurig kuriosa om alfabetet. Här får du veta varför de 29 tecknen ser ut som de gör idag. Hur A blev A, och vem som bestämde det. Du får dessutom lära dig om andra slags alfabet: blindskrift, morse, rövarspråket och flera andra. Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 7

Bråkiga bokstäver

Helena Bross och Mati Lepp

Sigge är stor nu och ska börja ettan. Han tycker att det är roligt med både gympa och matte. Men när han tänker på bokstäverna gör det lite ont i magen. Det där stället i hjärnan där de ska fastna verkar alldeles halt. Bokstäverna bara bråkar med honom. Bråkiga bokstäver är en både ömsint och rolig bok om dyslexi – och om att vara olika. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 8

Läs med Lucia

Stina och Carin Wirsén

Fartfyllda Lucia vill ut på bokstavsjakt i staden. Längs gatorna möter hon massor av bokstäver på både skyltar och bilar. Men hur ska man veta vad det står? Och kan de sätta ihop sina namn av bokstäver? Kan du? Läs med Lucia handlar om glädjen i att upptäcka bokstäverna som finns i omgivningen och börja förstå vad de betyder. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 9

Pelle Svanslös skola: Bokstavsjakten

Camilla Nyman och Ingrid Flygare

En aktivitetsbok där Pelle Svanslös och lär ditt barn om bokstäver, läsning och stavning. Med hjälp av roligt pyssel och ordlekar lär ni er om ABC. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 10

ABC

Lennart Hellsing

Ett alfabet är en finurlig sak som börjar från början och slutar där bak. Det börjar med A och det slutar med Ö. Nu måste jag fara. Adjöken! Adjö! En riktig klassiker! Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 11

Klass 1b: Kul med bokstäver

Helena Bross och Christel Rönns

Lär dig alfabetet med klass 1b. Öva på både de små och stora bokstäverna, fyll i bokstäver som fattas och ringa in bokstäverna i ditt namn. En rolig fylla i-bok för nybörjaren. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 12

Super-Charlie ger dig superkrafter: Bokstäver

Camilla Läckberg och Millis Sarri

Barnens egen superhjälte, Super-Charlie, delar med sig av en av sina superkrafter: att tyda och skriva bokstäverna. Träna på ABC och pyssla i Super-Charlies knasiga värld. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 13

Snurrans ABC

Eva Bergström och Annika Samuelsson

Snurran är kvarterets kaxigaste kattunge och bäst på alfabetet. Dessutom är hon expert på att hitta saker som börjar på alla de olika bokstäverna. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 14

Dino ABC

Sarah Sheppard

En bok full av både ABC och fakta om dinosaurier. A som i Allosaurus, F som i fossil, T som i Tyrannosaurus och Ö som i ödla. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 15

ABC-boken

Jan Lööf

En klassiker bland ABC-böcker full av Jan Lööfs fantastiska illustrationer för varje bokstav. En bok som med sina apor, bilar, troll och musiker väcker barnets nyfikenhet innan skolåldern. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 16

Alla barnens ABC

Johan Unenge och Måns Gahrton

Författarna bakom Eva & Adam-böckerna rimmar och ritar i denna humoristiska och fantasifulla ABC-bok. Passar barn mellan 3-6 år.

Bok 17

Kroppens ABC

Eva Emmelin, Linda Madsen och Lina Boozon Ekberg

Från A som i armsvett och B som i bröst, över K som i kärlek, M som i mens och Q som i queer, till R som i rumpa och Ö som i öron. En bok om sånt som kroppen har, gör och känner! Det finns kroppar i massor av olika former, färger och åldrar, ändå är många saker likadana för oss alla. Och alla kroppar kan så mycket och gör så mycket. Titta på din egen kropp visst är den fantastisk! Passar barn mellan 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.