Foto: Shutterstock Använd mutor! 8 knep för att lära ditt barn att läsa
Inspiration

Använd mutor! 8 knep för att lära ditt barn att läsa

Skapa mysiga lässtunder, öva på rim och ramsor och läs boken växelvis. Författaren och börja läsa-mästaren Helena Bross ger åtta tips för hur du hjälper ditt barn att knäcka läskoden.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock

Skapa mysiga lässtunder, öva på rim och ramsor och läs boken växelvis. Författaren och börja läsa-mästaren Helena Bross ger åtta tips för hur du hjälper ditt barn att knäcka läskoden.

Tiden då ditt barn försiktigt börjar utforska läsandet och alfabetet kan vara båda spännande och utmanande, och ofta både och. Skolan har självklart ett ansvar för att ditt barn ska lära sig att läsa men det finns mycket du som förälder kan göra för att stötta och inspirera.

Helena Bross är författare och lågstadielärare som i många år har jobbat med barn och läskunnighet. Hon menar att föräldrarna har stort ett inflytande.

— Barn och läsning börjar alltid med att en vuxen leder in barnet i intresset för berättande och bilderböcker. Sen kan förskolan hjälpa till, men föräldrarna har ett oerhört stort inflytande. Att du läser själv och visar att det är värdefullt är också viktigt. Det är en kultur som man kan ha hemma och bjuda in barnen till, finns den inte hemma är det svårare för barnen att hitta dit.

“En stor process i den här lilla hjärnan när man ska lära sig att läsa”

Läs mer: 5 böcker för barn som älskar historia

Många barn blir själva intresserade av att knäcka läskoden, andra behöver mer pepp och hjälp. En del barn har dyslexi, uppskattningsvis drygt 5-8 procent av befolkningen. Tänk på att det finns en ärftlig komponent i dyslexi, så om du vet att det finns i familjen bör du vara extra uppmärksam om barnet inte tycker att det är roligt med läsning och bokstäver. Om barnet fortfarande har svårt att läsa och visar ett stort motstånd i första och andra klass kan det vara bra att prata med skolan.

— Många barn visar sig ha dyslexi men det upptäcks för sent. Det finns många förtvivlade föräldrar som har pratat med skolan men upplevt att de inte fått gehör. Då tycker jag att man ska man vända sig till Dyslexiförbundet för att få råd. Vänta inte, säger Helena.

“Barn som har ett läsmotstånd läser inte om det inte är värt ansträngningen”

Barn som halkar efter i läskunnigheten beter sig ofta undvikande och förlorar mycket värdefull tid.

— Det första som händer är att självförtroendet får sig en knäck. Tycker man inte att det är roligt att läsa försöker man undvika det. Samtidigt vill klasskompisarna som knäckt koden läsa massor.

Missa inte! 10 ABC-böcker som lär ditt barn om alfabetet

 

9 tips för att hjälpa ditt barn att knäcka läskoden

1. Skapa mysiga lässtunder

Skapa lugna stunder redan när barnet är litet där ni tillsammans pekar, tittar på bilder och läser ur böcker.

— Det är mycket som konkurrerar om barnets uppmärksamhet. Då behövs tystnad och avskildhet för att de ska kunna rikta uppmärksamheten mot berättelsen, och så småningom mot bokstäverna. Det är en stor process i den här lilla hjärnan när man ska lära sig att läsa.

2. Tala om hur bokstäverna låter

Har ditt barn börjat ljuda ut bokstäverna? Tänk på att alltid tala om hur bokstaven låter. Bokstaven S är inte bara S, den är sssss.

— Barn behöver ha uppnått en viss språklig mognad och kunna urskilja de olika ljuden i ett ord. Innan man kan göra den distinktionen i huvudet har man ingen nytta av bokstäverna. Det kan man träna genom rim och ramsor, då blir barnen uppmärksamma på att ord kan låta lika men inte betyda samma sak.

3. Undvik tjat

Det är kanske lättare sagt än gjort, men försök att undvika tjat när det kommer till läsningen. Hjälp barnet att ta sig framåt i en bok genom att turas om att läsa en sida var.

— De behöver en vuxen vid sin sida som hjälper när det går trögt.

4. Be en bibliotekarie om tips

Gå till biblioteket och be personalen om hjälp att hitta passande böcker. Barnet kan berätta vad hen tycker är spännande och få boktips från en expert.

— Ibland är det viktigt att hitta rätt böcker. Barn som har ett läsmotstånd läser inte om det inte är värt ansträngningen.

5. Håll igång under loven

Läsförmågan dalar under det långa sommarlovet. Och precis som med allt annat behöver barn öva mycket för att lära sig att läsa, håll igång läsförmågan med ett gäng sommarböcker.

6. Avancera till svårare böcker

När barnet behöver komma upp ett snäpp i svårighetsgrad i den egna läsningen kan du som förälder vara med och leda in barnet i nya böcker.

— Börja med att läsa högt. När historien blivit riktigt spännande låter du sedan barnet fortsätta själv.

7. Fortsätt med högläsningen

Fortsätt att läsa kvällssaga även efter att ditt barn lärt sig läsa. Välj gärna spännande äventyrsberättelser som barnet ännu inte klarar av att läsa själv.

8. Använd mutor och belöningar

Jo, ibland får det vara okej att använda mutor och belöningar för att få ditt barn att läsa. Ge till exempel en liten belöning för varje bok hen läser.

9. Läs själv

Barn har en tendens att ta efter vad vi vuxna gör. Om du själv läser och visar att det är roligt är chansen större att även ditt barn vill läsa.

5 tips på lättlästa böcker

Bok 1

Erika Eklund Wilson

Ridläraren Kattis har ramlat av hästen och ligger på sjukhus. Nu ska Tuva vara ridlärare åt Märta och bästisten Maja. Hon är jätteduktig på att rida, men hon är också ganska arg av sig. Märta, som både älskar hästar och är lite rädda för dem, får inte rida Julia, utan Elvis och den läskiga Star. Det är inte alls vad Märta vill och hon undrar om hon någonsin vill rida igen. Som tur är kan det gå bra ändå, till slut.

Bok 2

Hollys hund

Jenny Alm Dahlgren och Lovisa Lesse

Holly har längtat efter hennes kompis Svea hela sommaren. Men Svea verkar mer intresserad av Kevin och vill att Holly ska hjälpa henne att fråga chans på honom. Men om Holly hjälper henne kanske Svea och Kevin blir ihop, och Holly blir ensam… Kan hunden Ludde hjälpa Holly att lösa allt trassel med vänskap, kärlek och svartsjuka?

Bok 3

Bos bästis

Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna

Bo bor litet med sina många syskon och det finns inte plats för ett djur. Men tanten i Den magiska djuraffären vet precis vilket djur som Bo behöver. Kanske ett djur som kan lära Bo att räkna?

Bok 4

Billy badar

Margareta Nordqvist

Lätt läsning i versaler om den busiga hästen Billy. Billy är på besök på Pelles gård, han tycker om att rymma och ge sig ut på egna utflykter. Men det blir kanske lite väl spännande när Billy rymmer till sjön för att svalka sig och stora åskmoln tornar upp sig på himlen.

Bok 5

Ensamma i stan

Helena Bross och Christel Rönns

Klass 1b ska gå på museum och se en utställning om dinosaurier. Alla är väldigt spända och Vicke och Lova går sist i ledet. De stannar till för att kolla på skyltfönster, och plötsligt är resten av klassen borta.

Ensamma i stan

En sida till? Fortsätt läs!