10 fördelar med högläsning - läs för ditt barn!
Inspiration

10 fördelar med högläsning - läs för ditt barn!

Högläsning kan hjälpa barns utveckling men också stärka din och ditt barns relation. Böcker är något fantastiskt, dela det med dig av det! Här är 10 anledningar att läsa högt för ditt barn redan ikväll.

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Shutterstock

Högläsning kan hjälpa barns utveckling men också stärka din och ditt barns relation. Böcker är något fantastiskt, dela det med dig av det! Här är 10 anledningar att läsa högt för ditt barn redan ikväll.

1

Det ökar inlärningsförmågan

När du läser högt för ditt barn får hen ett större ordförråd. Undersökningar visar att barn som blivit lästa för när de börjar förskolan har ett ordförråd mycket större ordförråd än barn som inte blivit lästa för. Detta ökar förståelsen och inlärningsförmågan hos ett barn.

2

En gemensam stund med dig

Det är avslappnande för både dig och ditt barn att få rikta uppmärksamheten mot något gemensamt. Det gör att ni knyter ytterligare ett band tillvarandra. Dessutom kan du se det som en fin stund på dagen där du bara får sitta och mysa med ditt barn.

3

Barnet lär sig hur man läser en bok

Det är svårt för oss att tänka sig, men för små barn är läsning inte en självklarhet. Det är först när de ser hur vuxna läser som de själva kan ta till sig hur man läser en bok. Barn kopierar sina föräldrar. Skolverket menar att när du öppnar en bok, bläddrar och läser från höger till vänster kommer ditt barn att härma dig och göra samma sak.

 

4

Böcker lär oss om känslor och vardagliga situationer

Böckerna kan förse oss med så mycket mer än bara nöjet i att läsa. Man kan lära sig otroligt mycket från böcker. Barn kan få hjälp med att lära sig hantera känslor och situationer som uppstår i verkliga livet precis som i böckerna.

5

Det förbättrar koncentrationsförmågan

Genom att sitta lugn och lyssna, med uppmärksamheten riktad åt ett håll så ökar barnets koncentrationsförmåga. Barnet kommer lugna ner sig och vänta på att få höra resten av historien och därmed koncentrera sig, trots bristande tålamod och uppmärksamhet.

6

Högläsning ökar kommunikationsförmågan

Genom att lära sig fler ord, höra nya formuleringar och lyssna på konversationer får barnet en ökad förståelse för kommunikation. Vad ska och kan man säga? Hur uttrycker man sig? Vilka ord kan man använda?

7

Det får barnet att börja prata

För små barn, som ännu inte pratar är högläsning ett första steg mot att börja tala. Precis som att lära sig hur man läser en bok kommer barnet här också att härma dig. Försöka efterlikna dina ljud och dina ord. Prata och läs med ditt barn så kommer talet av sig självt.

8

De skapar nya samtalsämnen

Teman och ämnen i böcker kan diskuteras i all oändlighet. Detta gäller även för barnböcker. Om du läser för ditt barn kommer det garanterat att starta nya konversationer. Ni kan prata om det ni läser och koppla till din och ditt barns vardag eller mer specifika händelser.

9

Läsa är kul

Gör läsning till en del av ditt barns liv. Se till att läsning blir en trygghet och en lust. Genom att du läser högt för ditt barn visar du att du tycker om att läsa. Ditt barn kommer ta efter dig och göra samma sak.

10

Njut av historien

Högläsningen kan också vara för din egen skull. Barnböcker är både lättlästa och okomplicerade men samtidigt komplexa och mångbottnade. Det kan ge ditt barn mycket men även dig. Dessutom finns det fantastiska barnböcker som många vuxna går miste om. Försvinn in i en mysig, rolig, spännande, magisk och vidunderlig värld tillsammans med ditt barn.

Tips på bra högläsningsböcker!

Tips på bra högläsningsböcker!

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer