Foto: Shutterstock 11 ljudböcker som vaggar barnen till sömns
Böcker

11 ljudböcker som vaggar barnen till sömns

Pausa högläsningen och sätt på en ljudbok som godnattsaga. Här är sju varma, kärleksfulla och avslappnande ljudböcker som får barnen att somna.

Av: Johanna Stenius

Pausa högläsningen och sätt på en ljudbok som godnattsaga. Här är sju varma, kärleksfulla och avslappnande ljudböcker som får barnen att somna.

Bok 1

Drömdjungeln: Lugnande godnattsagor för barn som har svårt att somna

Anna Knakkergaard

Möt djuren i drömdjungeln som alla har svårt att somna! I sex berättelser berättas om Pella Papeggoja som pratar så att hon aldrig blir trött, Tage Tapir som har ont i magen, Sara Sengångare som oroar sig, Bea Bladskärarmyra som är rädd för mörkret, Viktor Vrålapa vars tankar snurrar och Jack Jaguar som har växtvärk. Detta avslappnande avslut på dagen hjälper barnen att komma till ro och bearbeta dagens händelser.

 

Bok 2

Musse & Helium. Kärlekens vind - en godnattsaga

Camilla Brinck

Detta är en stillsam stund med allas våra favoriter Musse och Helium. Camilla Brinck förtäljer de båda mössen om Kärlekens vind. Det blir en stämningsfull saga. En stor skimrande fantasivärld öppnas upp för små och stora lyssnare, i vilken det blir enkelt att hitta lugnet. Avslutningsvis finns en kroppsskanning, som kan vara hjälpsam att använda för att komma ner i varv.

Bok 3

Pojkarna på sommarön

Lars Lerin

Familjen packar sina väskor och beger sig ut på en färd genom Sverige, för att slå sig ner på en ö i havet. Flaskön som ön heter och Västkusten där ön ligger, liknar inte alls Värmland där de bor. Floran, faunan och havet är annorlunda – något som väcker nyfikenheten hos pappor och pojkar till liv! Rafael och Gabriel hittar eremitkräftor och musslor och Lars ägnar sig åt målningen. Boken är en hommage till skärgården, sommaren och nyfikenheten!

Bok 4

Godnatt måne

Margaret Wise Brown

Godnatt måne var en av 1900-talets mest lästa barnböcker. Den upptäcks av generation efter generation och uppskattas även av barn i vår tid. Boken utspelar sig i ett stort grönt rum. Där ligger en liten trött kanin under täcket i sin säng. Men innan kaninen somnar måste den säga godnatt till var och en av de den älskar. Lyssna till en rytmisk, indragande och alldeles särskild berättelse!

Bok 5

Loranga, Masarin Och Dartanjang

Barbro Lindgren

Masarin har den knasigaste pappan i världshistorien. Han går jämt runt i badrock och en blommig tehuv på huvudet. Loranga, som pappan heter, har en egen pappa som bor i vedboden. Han är hypokondriker och får för sig att han är en gök som bor uppe i en tall. Familjen är stimmig och äventyrslysten och minst sagt oförutsägbar! De lever i en värld av korvar, giraffer, badringar och gubbar.

 

Bok 6

Huset som vaknade av Martin Widmark och Emilia Dziubak

En magisk ljudbok där författaren har samarbetat med den kritikerrosade musikern och kompositören Homero Alvarez. Det är kväll och gubben Larson går runt i huset och släcker rum för rum. Han dröjer sig kvar för att minnas sin fru och barn och deras liv i det gamla huset när det plötsligt knackar på dörren. Utanför står en pojke med en mystiska kruka. Ska gubben Larson kunna ta hand om ett alldeles nysått frö?

Bok 7

Elsa och godnattsagorna av Martin Olczak och Anna Sandler

Elsa ligger i sängen och har svårt att somna efter att pappa sagt godnatt. Men då vaknar alla gosedjur på hyllan till liv! Elsa gör plats för dem i sin säng och varje gosedjur får berätta en godnattsaga. Det blir åtta roliga och underfundiga sagor – isbjörnens, hamsterns, dinosauriens, pingvinens, musens…

Bok 8

Kärlek är bättre än ingen kärlek av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

Det är vår och Dunne åker till Rom för att gå på pappas bröllop. Men Dunne blir upprörd när hon upptäcker att Ella Frida inte är bjuden. Pappa har sagt nej, det ska inte bli någon stor tillställning. Än så länge vet Ella Frida inget, hon är i sommarstugan på ön för att städa bort vintern. Men vad ska hon säga när hon får veta att hon inte blivit bjuden på sin bästis pappas bröllop?

Missa inte! 13 ljudböcker som fängslar dina barn

Bok 9

Kaninen som så gärna ville somna av Carl-Johan Forssén Ehrlin

Boken som med sin magiska förmåga att få barn att somna blev en internationell bästsäljare. När Kalle Kanin inte kan somna tar mamma Kanin med honom att träffa farbror trollkarl som vet precis vad de ska göra för att somna. Ditt barn får följa med Kalle Kanin på hans resa när de träffar olika karaktärer som hjälper dem att vaggas till sömns.

Läs mer: Stor ljudspecial! De bästa ljudböckerna för barn och unga

Bok 10

Mumintrollen och den osynliga gästen av Tove Jansson, Cecilia Davidsson och Filippa Widlund

En höstkväll dyker Too-ticki upp i muminhuset tillsammans med ett barn, en osynlig flicka. Hon har blivit osynlig efter att någon varit väldigt elak mot henne. Flickan flyttar in hos Mumintrollen och under hösten får alla lära sig om respekt, vänlighet och varför det ibland är viktigt att bli riktigt arg.

Bok 11

Pelle Svanslös åker båt av Gösta Knutsson, Michael Rönn och Åsa Rönn

Olle och Birgitta och deras föräldrar ska åka på en husdjursfri kryssning och Pelle måste stanna hemma. Samtidigt får Måns ett brev från sin kusin Kalle som bor på kanalbåten Diana. Han bjuder med Måns på en båttur längs med Göta kanal och Måns bjuder med Pelle. Men självklart har Måns något i görningen och smider elaka planer på att lämna Pelle under resan.

Bok 12

Sömnsagor av Helena Kubicek Boye

Författaren och psykologen Helena Kubicek Boye har tagit fram en serie godnattsagor som hjälper barn att somna. Berättelserna är upplagda på ett sätt som ska underlätta för barnet att slappna av i kroppen och varva ner mentalt, och på så sätt lättare kunna somna.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!