7 böcker för läs-ovana tioåringar
9 till 12 år

7 böcker för läs-ovana tioåringar

De borde ju kunna och vilja läsa vid det här laget... men de GÖR det inte?! Vad ska du ta dig till med tioåringen som är ointresserad av böcker? Något av följande kanske?!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Pernilla Sjöholm

De borde ju kunna och vilja läsa vid det här laget... men de GÖR det inte?! Vad ska du ta dig till med tioåringen som är ointresserad av böcker? Något av följande kanske?!

Bok 1

Luckan i level 23

Jenny Bicho

Nu när mammas nya kille och hans dotter har flyttat in finns det inget Joar hellre vill göra än att spela äventyrsspelet Treasure. Joar och hans kompis Axel har letat efter en kista i spelet i flera veckor för att kunna komma till nästa nivå. En dag när de letar efter kistan hittar de en genväg där det visar sig att de kan styra spelet helt själva. Plötsligt kan de få massor av liv och förstöra för andra spelare, men framför allt upptäcker de en ny värld på andra sidan spelet. Men vad de inte vet är att deras handlingar får konsekvenser…

Luckan i level 23 är den första delen i gaminrien Treasure. 

Passar barn mellan 9-12 år.

Bok 2

Kung Pow–serien

Ola Lindholm, Johan Lindqvist och Kevin Olberg

Tempo, tempo! Handlingen i den här dataspels-nära äventyrsserien är hela tiden lika högt. Det är hjältar, brottslingar, närstrider och vilda jakter. Garanterat beroendeframkallande och speciellt skrivet för barn som annars inte läser så mycket.

Bok 3

PAX-serien

Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Johnsson

Mer välskriven mytologisk fantasy-skräck får man leta efter. Bröderna Alrik och Viggo kommer till tt fosterhem i Mariefred – visar sig vara utvalda för att hjälpa till att försvara världen mot de mörka krafter som vill ta makten. Alrik och Viggo måste använda både styrka och list för att övervinna alla övernaturliga otyg som väcks till liv i staden. Det är SÅ omöjligt att lägga ifrån sig dessa böcker!

Läs en komplett guide till hela PAX-serien här.

Bok 4

Dagbok för alla mina fans- serien

Jeff Kinney

Korta texter, lika mycket bilder som text och absolut hysteriskt roligt. Det är Jeff Kinneys magiska recept på läsning som barn fångas av. Varje uppslag är lika kul att läsa, och det händer saker precis hela tiden. Jeff  Kinney krånglar inte till saker och ting – det är en rakt berättad story om en person som många kan känna igen sig i och som hamnar i situationer som många andra också kan känna igen sig i eller relatera till. Enkelt recept på succé.

Läs en komplett guide till alla böckerna här.

Bok 5

Nikkis dagbok-serien

Rechel Renée Russell

Som en Dagbok för alla mina fans fast med en kvinnlig huvudkaraktär – där har ni Nikkis dagbok. Nikki skriver och ritar i sin dagbok om sina vänner, förälskelser, om sin familj och om att vara populär eller inte i skolan. Författaren Renée Russell har tagit hjälp av sina egna döttrar för att skriva och illustrera böckerna i serien, som har mer än 10 delar.

Bok 6

Kapten Kalsong- serien

Dav Pilkey

Inte ens den mest motvilliga läsare kan stå emot Kapten Kalsong – bokserien med fyndiga, skruvade, actionfyllda och lättlästa kapitelböcker.  Såväl nybörjarläsarna som bokslukarna kastar sig över dem. Här ges läslust, språkglädje och ett stort ordförråd till alla. Kan dessutom kombineras med såväl tv-serie som film, vilket passar den som inte vill läsa så mycket helt perfekt.

Läs en komplett guide till alla Kapten Kalsong-böckerna här.

Bok 7

Morris Mohlin på iskallt uppdrag

Maria Frensborg och Kalle Landegren

Hejdlös humor av svensk författare! Morris Mohlin är 13 år och har en förmåga att trassla till det för sig själv. Han extrajobbar både som lejon på Teos lekland och betald låtsaspojkvän till Mirre. Allt för att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att laga den spruckna skärmen på mobiltelefonen. Men med en död katt i frysen och föräldrar som tror att Morris ställt till med nakensuparfest blir saker lite VÄL jobbiga…

Läs om varför HUMOR är bästa sättet av få barn att älska böcker här.

En sida till? Fortsätt läs!