Författaren: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker
Inspiration

Författaren: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker

De handlar om pruttar, har dåligt språk eller helt enkelt inte är bra. Nej, glöm allt negativt du hört om roliga barnböcker. Humor är den bästa öppningen för barn som vill läsa.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Eva Lindblad, Shutterstock

De handlar om pruttar, har dåligt språk eller helt enkelt inte är bra. Nej, glöm allt negativt du hört om roliga barnböcker. Humor är den bästa öppningen för barn som vill läsa.

Skratta vidare

Var med i vår nyhetsbrevsklubb

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Glöm allt vad mutor och tvång för att få barnen att läsa — hemligheten för att locka fram läslusten hos de mest motsträviga barn stavas humor. Maria Frensborg är aktuell med Morris Molin på iskallt uppdrag, en bok som gjord för mellanstadiebarn som älskar Dagbok för alla mina fans.

— Jag ville skriva något för den motvillige läsaren, då tror jag att humor är ett bra sätt att lura barn att börja läsa, säger hon.

Läs också: Gillar ditt barn LasseMaja? Då kommer hen älska de här böckerna

Med hjälp av smart dialog, dråpliga illustrationer av Kalle Landegren och en stor dos igenkänning hoppas hon kunna dra in läsaren redan vid första sidan.

— Man kan också skriva spännande böcker, men humor är väldigt effektivt redan från första sidan. Det är omedelbart. Alla gillar ju att skratta. Alla gillar inte roliga böcker, men det är en mänsklig grundegenskap att vi tycker om att ha roligt.

Även Karin Lemon, förläggare på Bonnier Carlsen, tycker att humor är ett bra sätt att locka in barn i böckernas värld.

– Och när man väl fått flyt i sin läsning för att man läst så många roliga böcker rullar det på – läsningens och berättelsernas fantastiska världar ligger öppna! säger hon.

“Allvar och humor förstärker varandra”

Maria Frensborg menar att vi ofta pratar om att barn behöver läsa för att det är nyttigt och viktigt, men att det sällan är därför ett barn plockar upp en bok.

— Jag tror det är få barn som börjar läsa av den anledningen. Istället för att hota eller muta kanske man ska produktutveckla. Kom bort från att läsningen är en plikt eller nyttigt. Mer lust i läsningen!

Att skriva roligt för barn har visat sig vara svårt, svårare än vad hon trodde. Och läskigt.

– Det är ett högt fall om man försöker vara rolig och misslyckas. Det är lite som att dra ner brallorna på sig själv. Blotta lite för mycket och hoppas att någon ska skratta åt det, sen står man där naken och utskrattad.

Missa inte! 5 helvetiska semesterögonblick alla föräldrar känner igen

Humor är också en bra öppning till att ta till sig läsning om andra, svårare ämnen, vilket det finns många bra exempel på bland ungdomsböckerna. I Morris Mohlin på iskallt uppdrag balanserar Maria Frensborg mellan humor och allvar för att ge boken djup och karaktärsutveckling.

— Det är bitar av allvar där. En av huvudkaraktärerna har förlorat sin mamma i cancer. Det är också en katt som dör och begravs. Allvar och humor förstärker varandra. Om man är väldigt rolig i en allvarlig situation blir det nästan ännu roligare. Allvaret kan bli oväntat allvarligt om man vågar slänga in det i en rolig situation.

Den känsla hon hoppas kunna lämna läsaren med är ’sugen på mer!’ — och mer blir det. Morris Molin är den första delen i en serie full av vardagliga men skruvade äventyr.

Så slutsatsen är: Släpp in humorn i bokhyllan! De författare som klarar balansen mellan allvar och skämt hör till världens främsta.

Tre hysteriskt roliga boktips

1. Morris Mohlin på iskallt uppdrag av Maria Frensborg och Kalle Landegren

Författaren: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker

Den andra delen i serien om Morris Mohlin, en tonårskille som har en förmåga att trassla till det för sig själv. När skolans värsting Kringlan tvingar Morris att gömma en påse vitt pulver i skåpet i skolan blir livet ännu mer trassligt. Det blir inte heller bättre av att Morris misstolkar Mirres Chewbacca-imitation för ett kyssförsök. Eller att Mirres pappa anklagar honom för att vara en stalker.
Men NÅGON verkar i alla fall tycka om Morris – eller hur ska han annars tolka det när granntanten Erna ger honom en virkad penis i julklapp?
Boken finns här.

Författaren: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker

Universums smartaste planet har exploderat och lite gegga från planeten har slungats ut i rymden för att landa framför fötterna på den onda gympaläraren magister Barsk. Som åt upp geggan och blev supersmart. Han lyckas göra ett gift som förvandlar vanliga och roliga barn till lydiga, duktiga och tråkigt perfekta barn. Mänsklighetens framtid ligger i George och Harolds händer.

Boken finns här.

Läs mer: En snabbguide till alla Kapten Kalsong-böcker

Författaren: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker

Greg kämpar med vintern, och det enda som lindrar är varm choklad. Men när skolan stänger på grund av all snö räcker det inte med chokladen. Grannskapet förvandlas till ett vintrigt slagfält där Greg och kompisen Rowley måste kryssa mellan allianser, svek och stridande gäng. Hur ska de slippa undan det gigantiska snöbollskriget med livet i behåll? Böckerna om Greg och hans pinsamma och relaterbara äventyr har blivit en världssuccé som sålt i 200 miljoner exemplar på 59 språk.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!