Experten: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker
Experten: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker
Inspiration

Experten: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker

De handlar om pruttar, har dåligt språk eller helt enkelt inte är bra. Nej, glöm allt negativt du hört om roliga barnböcker. Humor är den bästa öppningen för barn som vill läsa. Och ungdomar!

Av: Johanna Stenius

De handlar om pruttar, har dåligt språk eller helt enkelt inte är bra. Nej, glöm allt negativt du hört om roliga barnböcker. Humor är den bästa öppningen för barn som vill läsa. Och ungdomar!

Skratta vidare

Var med i vår nyhetsbrevsklubb

Det var en gång en bokserie som prisades för att ha fått många tusentals läs-ovilliga barn att ta upp en bok: Kapten Kalsong.

Författaren, Dav Pilkey, säger själv att han skapade böckerna för att försöka få de ointresserade läsarna att istället bli intresserade. Eftersom han själv som barn hade ett sådant motstånd mot att läsa har han delat in sina böcker i korta kapitel med smarta och roliga kapitelrubriker, och illustrerar varje vändning i historien med bilder, inte olika serieteckningar, som drar in läsaren i texten.

Obs, obs; Vi har samlat ALLA Kapten Kalsong-böcker under den här rubriken. 

Liknande knep används bland annat i böckerna i serien Dagbok för alla mina fans  men den som skrapar lite på ytan förstår att syftet inte enbart är att skoja (ja, okej, om prutt och bajs, men också om många andra saker), utan att de faktiskt är skrivna för att stimulera till fortsatt läsning, i både text och bild.

– Det finns många som skriver spännande och läskigt eller romantiskt. Men bra humor är mera sällsynt. Sedan ska så klart inte illustrationerna i de här böckerna underskattas, säger Karin Lemon. Hon är förläggare på Bonnier Carlsen, ett förlag som ger ut flera av de mest populära humorserierna för barn. Karin Lemon menar att humor är en väldigt bra form för att berätta om viktiga och allvarliga saker.

– Först skrattar man till, men sedan tänker man efter och förstår vad författaren egentligen menade med den där scenen.

Berättelser som förmedlar starka känslor är bra, tycker Karin Lemon. Att skratta eller bli skrämd när man läser är härligt. Väljer man en bok med humor vet man att det blir kul att läsa, vilket leder till att man vill läsa mer och mer.

– Och när man väl fått flyt i sin läsning för att man läst så många roliga böcker rullar det på – läsningens och berättelsernas fantastiska världar ligger öppna! säger Karin Lemon.

Humor är också en bra öppning till att ta till sig läsning om andra, svårare ämnen, vilket det finns många bra exempel på bland ungdomsböckerna. Hata Gustavsberg av Agnes Lindström berättar med komisk träffsäkerhet om Mirre, som bestämmer sig för att komma ut som lesbisk.

Magnus Chase-serien av Rick Riordan är extremt rolig och handlar samtidigt om såväl familjeproblem som identitetssökande.

– Det hör liksom till tolvårsåldern och uppåt att känna sig utsatt och missförstådd, och man vill gärna läsa om det. Samtidigt blir det lättare med humor. Det är också om böckerna är roliga som läsaren vill läsa flera, en serie, säger Karin Lemon.

Så slutsatsen är: Släpp in humorn i bokhyllan! De författare som klarar balansen mellan allvar och skämt hör till världens främsta.

PS! Berätta inte den här hemligheten för era läs-ovilliga barn. Låt dem dras in i läsningen istället!

Läs också: Därför är läskiga barnböcker bra

Receptet – gör så här

Steg 1: Ren och skär humor – med bilder!

Kapten Kalsong och den sanslösa skrönan om Sir Stinkbomb av Dav Pilkey

Såväl nybörjarläsarna som bokslukarna kastar sig över Dav Pilkeys skruvade, actionfyllda och lättlästa kapitelböcker. Läslust, språkglädje och ett stort ordförråd till alla – och om ni gillar den finns tio böcker till i serien!

 

Gyllene knorren: Djuren checkar in av Måns Gahrton och Johan Unenge


Del 15 (!) i den megapopulära serien om det kaosartade hotell Gyllene Knorren. Skrattfest för hela familjen!

 

Dagbok för alla mina fans: Fly fältet av Jeff Kinney


Bokserien har efter 12 delar vuxit till ett globalt fenomen med mer än 180 miljoner böcker i tryck världen över! De prisas för sin träffsäkra humor och förmåga att fånga in motvilliga läsare. 

Nästa del i serien, På hal iskommer ut i oktober 2018.

Vår trädkoja med 13 våningar av Andy Griffiths och Terry Denton

Noll procent vardag och massor av fantasi i skruvad serie om en helt galen duo och deras trädkoja. Detta är första delen, men serien fortsätter och fortsätter, med 26 våningar, 39, 52, 65, 78, 91

Tom Gates extra roliga grejer (eller inte) av Liz Pichon

Femte delen i den populära serien om Tom Gates. Böckerna är perfekt läsning för alla som tycker om roliga, lättlästa böcker fulla med finurliga bilder och galna upptåg.

 

Steg 2: lite mer text

 

Kan Doktor Proktor rädda julen? av Jo Nesbø


Klassisk äventyrssaga som också lyfter (o)nödvändigheten av att handla massa saker som inte behövs, och om vuxnas oförmåga att ifrågasätta orättvisorna i samhället.

Min brorsa är en superhjälte av David Solomons

Den som läst klart LasseMaja och Dagbok för alla mina fans kan med stor fördel gå över till detta stora läsäventyr är med laserblick, superhörsel och en stor portion humor. Lite mer text, extremt rolig! Uppföljaren heter Min brorsa är en intergalaktisk overlord.

Wursten och veganen av Åsa Asptjärn

En rakt igenom ljuvlig och oförutsägbar skildring med perfekt humoristisk tajming. Om att inte vilja sluta med leken, att göra slut med sin barndomsbästis, sörja och gå vidare.

Gummi-Tarzan av Ole Lund Kirkegaard

Klassiker! Gummi-Tarzan heter egentligen Ivan Olsen och är inte alls någon Tarzan, fast hans pappa gärna skulle vilja det. Men så en dag stöter lille Ivan ihop med en alldeles verklig häxa, som vänder allt upp och ner.

Fasansfulla faster av David Walliams

Stellas faster Alberta är nog den elakaste tanten i hela världen. Hon ljuger, stjäl och gör vad som helst för att få sin vilja igenom… David Walliams är en mästare på att balansera humor med allvar.

Steg 3: och sen då – ungdomsböcker!

Hata Gustavsberg av Agnes Lindström

Mirre bor i Gustavsberg. Ett straff, enligt henne. Inget händer någonsin. Ingen kamp förs, ingen överraskar. Förrän Mirre kommer ut som gay, till sin egen och familjens stora förvåning.

Katherine-teorin av John Green

En humoristisk roman med matematisk precision som ytterst handlar om att längs resans gång återuppfinna sig själv. Och om hjärtesorg, familj – matematik. För visst kan en matematisk formel läka ett brustet hjärta?

Krigarens svärd av Rick Riordan

Rick Riordan är känd för sin moderna twist på klassisk mytologi, sina nervpirrande cliffhangers, och för att få läsarna att frusta av skratt. I en av hans roligaste böcker hittills möter du den nordiska gudavärlden som du aldrig sett den förut…

Rimligt lyckade ögonblick av Åsa Asptjärn

Åsa Asptjärn får oss att skratta väldigt högt! För alla som läst om, älskat – och växt ifrån – Greg i Dagbok för alla mina fans, finns nu en liknande antihjälte, fast i tonårsupplaga med stor näsa, finnar och fjun på överläppen. De första böckerma om Emanuel Kent, Manifest för hopplösa och Konsten att ha sjukt låga förväntningar, var skrattande succér. 

 

En sida till? Fortsätt läs!