Foto: Shutterstock Moderna barnböcker i Astrid Lindgrens anda
Böcker

Moderna barnböcker i Astrid Lindgrens anda

Astrid Lindgren hade en unik förmåga att skriva poetiskt om äventyr, kärlek, vänskap, livet och döden. Bokiño listar moderna barnböcker som vi tycker lyckas fånga samma speciella känsla.

Av: Johanna Stenius

Astrid Lindgren hade en unik förmåga att skriva poetiskt om äventyr, kärlek, vänskap, livet och döden. Bokiño listar moderna barnböcker som vi tycker lyckas fånga samma speciella känsla.

Bok 1

Familjen Amarant flyttar in

Elin Ruuth och Johanna Magoria

På Neo Anderssons gata finns ett övergivet hus som inte liknar något annat. Ett märkvärdigt gammalt kråkslott som han länge har drömt om att få gå in i. En dag flyttar ett par spektakulära personer in i huset – pappa Aster, storebror Poppel, lilla Hassel och tvillingarna Mistel och Tistel, som har en tam krokodil. Och snart blir det uppenbart för Neo att somliga familjer är mer särskilda än andra. Familjen Amarant flyttar in är en berättelse om vänskap över alla gränser; där Pippi Långstrump möter Familjen Addams. Passar barn 6-9 år.

Bok 2

Timglaset

Karin Herou och Moa Graaf

Allt är vitt, det finns inga fönster. Var har Alba hamnat? Nyss låg hon i sängen på sjukhuset med amma vid sin sida. Det visar sig att Alba är i Parentesen. Dit kommer man efter livet. men före döden. Där får hon lära sig hur det är att vara död och hur man ska skicka meddelanden till nära och kära på jorden. När man har lärt sig det, då går man över till den Andra sidan. Passar barn 9-12 år.

Bok 3

Tusen stjärnors ö

Emma Karinsdotter

Emma Karinsdotters Tusen stjärnors ö är en magisk äventyrberättelse om 11-åriga Tigris som har förlorat sin mamma. Tigris och hennes pappa har precis flyttat till en mindre lägenhet här hon hittar en låda med mammans namn på. Tigris kryper in i lådan och somnar — och vaknar upp i en helt annan värld! På Tusen stjärnors ö finns finns Ariann med sina sånger, där finns stjärnstenarna och Leo med sina molnfår. Dessutom finns där spår av Tigris mamma. Men på ön finns också Skuggan som har börjat släcka de stjärnor som ger ön liv, och den farliga Förstenade skogen. Passar barn 9-12 år.

Bok 4

Det tunna svärdet

Frida Nilsson och Alexander Jansson

När Sasjas mamma dör bestämmer han sig för att följa efter henne till Dödens rike. Det blir en lång och vindlande resa genom ett land som på många sätt påminner om vårt, men som också är annorlunda. Det tunna svärdet är en spännande berättelse som för tankarna till Astrid Lindgrens böcker. Passar barn 6-9 år.

Bok 5

Lisbet och Sambakungen. En apelsin bland päron

Emma Karinsdotter och Agnes Jakobsson

Lisbet bor tillsammans med sin farmor Sambakungen. När det kommer ett brev med en kallelse till päronmöte på skolan gör farmor Sambakungen sig redo att gå dit. Fast om alla andra ska vara päron så tänker hon minsann vara apelsin. Paniken stiger i Lisbet när hon inser att päron bara är ett annat ord för förälder – ingen annan kommer att vara utklädd! Emma Karinsdotters och Agnes Jakobssons böcker om Lisbet och Sambakungens galna humor, tokiga upptåg och teman som rätten att få vara precis som man är påminner oss om klassiker som Karlsson på taket och Pippi Långstrump. Passar barn 6-9 år.

Bok 6

Törnspökets hemlighet

av Tone Almhjell

Det händer märkliga saker i skogen kring Niklas Sommarkulles hem. Mystiska fotspår och lemlästade djur hittas, och Niklas mardrömmar blir bara värre och värre för varje natt. När det visar sig att det är trollen från Niklas lekar som har kommit till liv i skogen inser han att den ende som kan stoppa dem är han själv. En blivande klassiker i samma anda som Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Passar barn 9-12 år.

Bok 7

Doris drar

Pija Lindenbaum

Doris sitter i sandlådan och bygger en väg. Hennes mamma ropar på henne att de ska gå, familjen ska gå på kalas och kalaskläderna ska på. Men Doris har inte gjort färdigt, dessutom vill hon inte gå om hon måste ha klänningen. Så Doris drar. Hon drar över bergen, till andra länder. Till en plats där man får ha på mig vad man vill. Doris starka vilja, ilska och beslutsamhet att få bestämma själv får oss att tänka på Lotta på Bråkmakargatan. Passar barn 3-6 år.

Bok 8

Till Vial

Henrik Ståhl

Henrik Ståhls Till Vial är en poetisk äventyrsberättelse om syskonkärlek. Syskonrelationen och boken existensiella frågor för tankarna till Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio. Här följer vi två syskon Gladys och Keaton, som befinner sig på ett rymdskepp som ska ta dem bort från jorden till exoplaneten Vial. En dag indikerar rymdskeppet att det finns ytterligare en varelse ombord och ingenting blir som syskonen tänkt. Passar barn 9-12 år.

Bok 9

Halvdan och Meia. Bland trälar och gudar

Martin Widmark och Mats Vänehem

Den senaste boken i vikingaserien om vännerna Halvdan och Meia av Martin Widmark och Mats Vänehem. Halvdan och Meia kommer från rivaliserande byar och tror på olika gudar, trots det är de bästa vänner. När de anländer till Uppåkra upptäcker de att det håller på att förändras. Flera gårdar i trakten har bränts och templet ska rivas. När Halvdan och Meia träffar två trälpojkar kastas de in i ett hisnande äventyr. Vi utlovar Ronja Rövardotter-vibbar i denna spännande vikingaberättelse! Passar barn 6-9 år.