12 härligt vintriga barnböcker
Böcker

12 härligt vintriga barnböcker

Gnistrande snö och röda väderbitna kinder. Nu när vintern är kommen och landet har sveps in i ett vitt, fluffigt täcke, vill vi på Bokiño tipsa om tolv barnböcker som är fyllda med snölek, skidåkning och frostiga äventyr.

Av: Linnéa Ivares
Illustratör: Maya Jönsson (Ur ”Mumintrollen och den första snön”)

Gnistrande snö och röda väderbitna kinder. Nu när vintern är kommen och landet har sveps in i ett vitt, fluffigt täcke, vill vi på Bokiño tipsa om tolv barnböcker som är fyllda med snölek, skidåkning och frostiga äventyr.

Bok 1

Addis afro

Jali Madi Susso och Felicia Fortes

Varje vinter stickar Addis morfar nya mössor, fastän Addi HATAR att ha mössa. Han springer ut genom ytterdörren och på väg mot pulkabacken får Addi gång på gång förklara för olika djur varför han inte har någon mössa på sig. Då hoppar djuren helt fräckt upp i hans hår, en efter en. Passar 3–6 år.

Bok 2

Hoppsan, Bobo

Maya Jönsson

En härlig vinterberättelse för de yngsta läsarna. Följ med Bobo som går ut och leker i snön med sina vänner. Passar 0–3 år.

Bok 3

Sill och Fräs bygger en snögubbe

Moa Graaf

Katterna Sill och Fräs bygger en snögubbe. Då kommer hunden som är glad och vill leka. Den leker så ivrigt att snögubben går sönder. Passar 0–3 år.

Bok 4

Lugo och Lill. Önskesnön

Anna Lundgren och Maya Jönsson

Lugo och Lill är bästa vänner. En av dem älskar äventyr medan den andra föredrar lugn och ro. En regnig vinterdag hittar Lill en vacker glaskula med ett snöande vinterlandskap inuti. Det är nog en önskekula säger Lugo, och Lill får önska sig något. Mycket riktigt! Dagen efter faller snön kring deras hus. Passar 3–6 år.

Utkommer i januari 2024.

Bok 5

Mumintrollen och den första snön

Cecilia Davidsson, Tove Jansson, Alex Haridi och Maya Jönsson

Mumintrollet vaknar ur sitt vinteride och kan inte somna om. Utanför är världen vit och redo att upptäckas. Berättelsen är hämtad ur boken Trollvinter och är en perfekt ingång till Tove Janssons fantastiska värld. Passar 3–6 år.

Läs också: Alla Muminböcker i rätt ordning – de gamla och de nya

Bok 6

Frostbiten: Sagan om Isa

Annika Meijer och John Holmvall

I en värld med nordiska väsen och magi hittas en bebis övergiven med ett mystiskt isklot vid sin sida. Flickan heter Isa och det är något särskilt med henne – hon fryser aldrig och kan dessutom prata med djur! En morgon är sjön frusen, trots att löven inte börjat falla än, och Isa inser snart sitt öde – att stoppa den eviga vintern. Passar 6–9 år.

Bok 7

Kurrans och Pigans vinteräventyr

Lisa Moroni

Pigan bestämmer sig för att vara vaken på vintern. Hon vill uppleva snö och allt det roliga som Kurran berättat om. Efter ett tag kommer det stora tussar från himlen. Plötsligt blåser det upp och när vinden äntligen lägger sig har hela världen blivit tyst och vit. Ingenting är sig likt i skogen. Var är de och hur ska de nu hitta hem? Passar 3–6 år.

Bok 8

Titta, Madicken, det snöar!

Astrid Lindgren

Det snöar över Junibacken, och Madicken och Lisabet leker som tokiga i snön. Men nästa dag är Madicken sjuk och Lisabet får själv följa med Alva och julhandla. Hon får vänta utanför medans Alva köper julklappar. Och rätt vad det är står Lisabet där, på medarna bakom en släde, på väg rakt in i skogen… Passar 6–9 år.

Missa inte! Moderna barnböcker i Astrid Lindgrens anda. 

Bok 9

Hugo: Kramsnö och nöttjuvar

Mia Nilsson

Hugo är världens snällaste krokodil. Nu måste Hugo hjälpa till att fånga skurken som stjäl nötter ur Ekorrens vinterförråd. Men hur Hugo och vännerna än försöker med olika fällor så går tjuven fri varenda gång. Passar 3–6 år.

Bok 10

Den första snön

Ezra Jack Keats

I Ezra Jack Keats bilderboksklassiker Den första snön får vi följa med när Peter utforskar den första snöiga dagen. Boken utgavs för första gången 1962 och anses idag vara en milstolpe i bilderbokens historia. Passar 0–3 år.

Översättare: Erik Titusson

Bok 11

Pelle Svanslös och skidtävlingen

Gösta Knutsson, Åsa Rönn, Michael Rönn och Lovisa Lesse

Snön har kommit till Uppsala och katten Frösö-Frasse har rest från Jämtland för att lära Pelle Svanslös och de andra stadskatterna att åka skidor. Sedan är det dags att testa kunskaperna i en tävling. En tävling som Måns tänker göra allt för att Pelle inte ska vinna. Passar 3–6 år.

Läs mer om historien bakom Pelle Svanslös. 

Bok 12

Sagasagor. Snölek

Josefine Sundström

Årets första snö har fallit över Solrosvägen. Saga vill ut och leka, och när hon och mamma väl kommer ut i snön måste mamma prata jobb i telefonen. Saga fryser och snurrkarusellen har frusit fast. Hur kul är det egentligen med snö? Passar 3–6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!