8 boktips för barn som älskar Frost
Böcker

8 boktips för barn som älskar Frost

Har du ett hem där "Let it go" spelas på repeat och barnet låtsas skjuta is ur händerna? Vi vet de perfekta böckerna för ditt Frosttokiga barn.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Shutterstock

Har du ett hem där "Let it go" spelas på repeat och barnet låtsas skjuta is ur händerna? Vi vet de perfekta böckerna för ditt Frosttokiga barn.

Bok 1

Frostbiten: Sagan om Isa

Annika Meijer och John Holmvall

Frostbiten är en magisk saga som har drag av både Elsa Beskow och Disney. Som bebis hittas Isa övergiven med ett mystiskt isklot vid sin sida. Under uppväxten märker hon att det är nåt särskilt med henne – hon fryser aldrig och kan dessutom prata med djur! En morgon är sjön frusen, trots att löven inte börjat falla än, och Isa inser snart sitt öde – att stoppa den eviga vintern. Passar barn 6-9 år.

Bok 2

Lev som du vill: Tio svenska kvinnor visar vägen av Birgitta Ohlsson och Lina Bodén

Birgitta Ohlsson; feminist, riksdagsledamot, EU-och demokratiminister debuterar som barnboksförfattare tillsammans med illustratören Lina Bodén. Här ryms tio fascinerande porträtt av svenska framstående kvinnor, både nutida och historiska. Birgitta Ohlsson vill uppmana sina läsare att leva livet så som de själva vill, oavsett om du är blyg, lever i en omodern tid eller har dåliga förutsättningar. Våga bestäm hur du vill leva och våga trotsa omgivningen! Lina Bodéns vackra porträtt av kvinnorna och deras symboler lyfter fram magin och kraften i deras fantastiska personligheter. Passar barn 6-9 år.

Bok 3

Athena: Strålkastare, tack! av Elin Ek

Athena är döpt efter vishetens gudinna och är fylld till bristningsgränsen med självförtroende. Hon tycker att folk går runt med en massa kunskapsluckor, och det är hennes uppgift att upplysa dem. I den andra boken om den kaxiga 12-åringen är den årliga luciashowen i fara. Musikläkaren har brutit båda armarna och Athena inser att hon måste se till att showen blir av. Hon är ju luciashowens viktigaste person: konferencieren! Dessutom vill Rädda Jorden-klubben ändra skolans köttfria måndagar till köttmåndagar. Ja, att det bara serveras kött på måndagar alltså, och vegetariskt alla andra dagar. Genialt, tycker de själva! Passar barn 9-12 år.

Bok 4

Modigast i världen av Alexander och Malin Karim

Alba är rädd för nästan allting. Efter en storm försvinner alla hennes syskon och Alba är plötsligt ensam i stugan med sin matglada get. Tillsammans ger de sig av för att hitta Albas pappa. Vandringen blir lång och fyllt av både äventyr och läskigheter. Och kanske handlar mod inte alls om att inte vara rädd – utan att vara rädd men försöka ändå! Passar barn 6-9 år.

Bok 5

Så gör prinsessor av Per Gustavsson

”Prinsessor kan inte fäktas. De kan bara gifta sig och få barn”, sa Kajsa en dag till sin pappa Per. Det satte igång en livlig diskussion om vad prinsessor gör och inte gör. Och inte bör göra. Så började en bok ta form. Per Gustavssons prinsessa har klackskor och svärd, hon tacklar hårdast i ishockeyn, räddar livet på prinsar och letar efter monster i källaren. När boken först kom ut 2003 väckte den debatt — såhär hade en prinsessa aldrig skildrats förut. Passar barn 3-6 år.

Bok 6

Snösystrarna: tre magiska gåvor av Astrid Foss

När trillingarna Hanna, Ida och Magda fyller 12 ska de enligt legenden få varsin magisk förmåga. Syskonen är prinsessor i ett förtrollat rike – men en dag försvinner deras föräldrar. De har kidnappats av den onda Skugghäxan som ta makten över det magiska ljussken som skyddar riket. Det är upp till Hanna, Ida och Magda att stoppa henne! De ger sig ut på en jakt på sina föräldrar, men letar också efter ett livsviktigt ljusklot. Uppdraget är både farligt och svårt. Klotet finns i boet hos en vacker, silverbefjädrad fågel, djupt inne i den frosthöljda skogen. En bok för alla som gillar spänning, prinsessor och magi. Passar barn 6-9 år.

Bok 7

Ylvania: Sagan om ljusbäraren av Ylva Hällen och Marcus Gunnar Pettersson

En fantasysaga full av mystiska väsen, hemligheter och ondska. Boken tar vid tio år efter händelserna i tv-serien ”Ylvania”. Alba är en vanlig tjej som bor i Göteborg och som en dag får veta att hon föddes i en annan värld, landet Ylvania. I Ylvania har hon magiska krafter och får tillsammans med tre andra barn i uppdrag att rädda landet från den onda Master och hans monsterarmé. Passar barn mellan 6-9 år.

Bok 8

Prinsessor och drakar av Christina Björk och Eva Eriksson

En bok med sju berättelser om sju prinsessor, och ännu fler drakar. Varje berättelse handlar om ett spännande och oväntat möte mellan en prinsessa och en drake eller en drakfamilj. Prinsessorna i den här boken sitter knappast och väntar på någon prins, de tar saken i egna händer och räddar sig själva från draken. Med sina egna datorer, sparkcyklar och tv-apparater i guld, förstås. Passar barn 3-6 år.

En sida till? Fortsätt läs!