12 barnböcker som ger oss höstkänslor
Böcker

12 barnböcker som ger oss höstkänslor

Löven ändrar färg, skolan börjar, det är läslov och luften känns extra krispig. Här har vi samlat 11 riktigt höstiga barnböcker som är fyllda med värme och glädje, precis som en kopp varm choklad.

Av: Linnéa Ivares
Illustratör: Lisa Aisato (Snart sover du : ett års god natt)

Löven ändrar färg, skolan börjar, det är läslov och luften känns extra krispig. Här har vi samlat 11 riktigt höstiga barnböcker som är fyllda med värme och glädje, precis som en kopp varm choklad.

Bok 1

Kurran och Pigan flyger drake

Lisa Moroni

Hösten har svept in över skogen där Kurran och Piga bor, och dagens väder är helt perfekt för att flyga drake. Draken stiger mot skyn i allt högre höjder, och plötsligt blir det svårt att hålla fast snöret… Kurran tappar taget och draken försvinner iväg med Pigan intrasslad i snöret! Genom förtrollande bilder får vi följa med på en spännande och dramatisk resa genom skogen.

Passar barn i ålder 3-6 år.

Bok 2

Athena: Barndom i fara!

Elin Ek

Höstlovet närmar sig och medlemmarna i Rädda Jorden Klubben träffas i Ormparken. Där får de veta att den gamla lekparken som de älskar ska rivas och ersättas med parkeringsplatser. Athena, Ronja, Love, Aicha och Yousef blir helt chockade – det är ju en plats full av barndomsminnen! Mitt i allt detta närmar sig halloween och plötsligt är det bara Athena i RJK som vill gå bus eller godis! Kommer allt det roliga försvinna bara för att man går i sjuan?

Passar barn i ålder 9-12 år.

Bok 3

Anne i skolan

Kallie George och Abigail Halpin

Anne älskar hösten i Avonlea, och varje dag går hon till skolan tillsammans med sin bästa vän Diana Barry. En dag börjar Gilbert Blythe i deras klass. Enligt Diana är han både snygg och smart, men Anne tycker att han är irriterande. Situationen blir inte bättre när han drar i hennes flätor och säger att det brinner. Hur kan Anne kunna tycka om skolan när Gilbert förstör hennes dagar? Kallie George har varsamt anpassat L.M. Montgomerys tidlösa böcker om Anne på Grönkulla för att de ska passa en yngre publik.

Passar barn i ålder 6-9 år.

Översättare: Amanda Svensson

Bok 4

Ocke, Nutta och Pillerill

Elsa Beskow

Följ med på skogsäventyr i Elsa Beskows naturlyriska bilderbok. Ocke, Nutta och Pillerill är en berättelse om två små ekollonbarn, Ocke och Pillerill, som en dag under hösten blåser iväg på ett löv. Hasselflickan Nutta ger sig tillsammans med den snälla ekorren iväg för att leta efter sina försvunna vänner och det blir ett riktigt äventyr.

Passar barn i ålder 3-6 år.

Bok 5

Sent i november

Tove Jansson

Det är höst i Mumindalen. Muminfamiljen verkar inte vara hemma, och figurerna som samlas i det tomma muminhuset måste försöka bo och leva med varandra bäst de kan. Bland dem finns Filifjonkan och Hemulen, Mymlan, Onkelskruttet och den lilla homsan Toft. Även Snusmumriken återvänder till dalen där han tappat bort något mycket värdefullt.

Passar barn i ålder 6-9 år.

Bok 6

Snart sover du : ett års god natt

Haddy Njie och Lisa Aisato

Denna fantastiskt vackert illustrerade godnattbok av systrarna Haddy Njie och Lisa Aisato  följer årstiderna som vaknar och somnar. Texten är på vers och passar perfekt för läsning innan sovstund.

Passar barn i ålder 3–6 år.

Bok 7

Hej hösten!

Kajsa Lind

Leka löven, plaska pölen, samla kottar. Vad mer kan du göra på hösten? Hej hösten! är en härlig pekbok med bilder på höstiga aktiviteter för de yngsta.

Passar barn i ålder 0-3 år.

Bok 8

Hemma hos Plupp

Inga Borg

Den lilla barnboksfiguren Plupp skapades av Inga Borg på 50-talet. I boken Hemma hos Plupp är hösten påväg och Plupp har fullt upp med att samla in mat till sin vinterförråd.

Passar barn i ålder 3-6 år

Bok 9

John Bauers förtrollande sagovärld

Vi har alla sett bilden på den unga prinsessan Tuvstarr som blickar ner i det mörka vattnet i en skogstjärn. Den mäktiga skogen, där bergstrollen bor, har blivit symbolen för en svensk sagoskog. Det finns något magiskt över John Bauers illustrationer, och denna vackra presentutgåva innehåller ett urval av Bauers allra bästa.

Bok 10

Sigge: Höstbus i stallet

Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Det är äntligen fredag, den bästa dagen i veckan. Det är då Saga och hennes vänner har ridlektion på Brobygårdens ridskola, och där finns Sigge, den bedårande shetlandsponnyn! Dagens plan är att göra det fint i stallet. Dessutom ska de äldre tjejerna arrangera en Halloweenfest för alla nybörjare. En skrämmande spökupplevelse väntar, och det kommer bli ett minne för livet för stallkompisarna.

Passar barn i ålder 6-9 år.

Bok 11

Vilse

Elin Sandström

Agnes brukar ofta gå igenom skogen, men en dag går allting fel. Varken träden, stenarna eller stubbarna ser bekanta ut längs vägen, och den vanliga stigen hon brukar följa tycks vara borta. Agnes är vilse! Som tur är stöter hon på en tjej mitt i skogen. Tjejen är också vilse, men hon minns ingenting, inte ens sitt eget namn. Det enda hon minns är att hon har tappat bort fem magiska stenar, och nu måste Agnes hjälpa henne att hitta dem. Men efter en tid börjar Agnes tvivla. Uppför sig inte tjejen lite underligt?

Passar barn i ålder 6-9 år.

Bok 12

Stackars Pettson

Sven Nordqvist

Det är en grå höstdag och Pettson är på riktigt dåligt humör. Han har inte lust att göra någonting. Findus är däremot på riktigt gott humör och vill göra något tillsammans med Pettson. Han föreslår att de ska gå och fiska, vilket är något som Pettson brukar tycka om. Men det tar flera kreativa förslag från Findus för att få Pettson att lämna kökssoffan och följa med ut till sjön. Och när de äntligen är på sjön i sin lilla båt, känner sig även Pettson på bra humör igen.

Passar barn i ålder 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.