19 somriga böcker för barn i alla åldrar
Böcker

19 somriga böcker för barn i alla åldrar

Dagarna är ljusa och varma, det är sommarlov och inget i livet känns omöjligt. Vi tipsar om 19 riktigt somriga böcker som du och ditt barn kan läsa om och om igen.

Av: Linnéa Ivares
Illustratör: Maya Jönsson (från Lugo och Lill. Hemligheter överallt)

Dagarna är ljusa och varma, det är sommarlov och inget i livet känns omöjligt. Vi tipsar om 19 riktigt somriga böcker som du och ditt barn kan läsa om och om igen.

Bok 1

Vindmakaren

Maja Lunde och Lisa Aisato

Ett magiskt illustrerat sommaräventyr som utspelar sig i en efterkrigstid. Tobias och de andra barnen sätts på ett tåg för att tillbringa sommarlovet på landet, medan de vuxna arbetar för att bygga upp staden som ligger i ruiner efter kriget. Tobias hamnar slutligen på en ö längst ut i kustbandet hos en sur fiskare. Väl där upptäcker han ett gömt vindsrum med märkliga teckningar och börjar nysta i ett gammalt mysterium …

Bok 2

Sommar med Pelle Svanslös

Gösta Knutsson, Maria Frensborg, Åsa Rönn Michael Rönn, Lovisa Lesse och Ingrid Flygare

I denna somriga sagosamling får du njuta av språkskoj, kluringar och roliga pyssel.. Följ med Pelle Svanslös och hans vänner när de firar midsommar, smakar på strömmingsglass eller ger sig ut på spännande äventyr till havs. Som alltid är Gösta Knutssons tidlösa budskap i fokus: Den som vågar vara snäll vinner alltid i längden. Passar barn 3-6 år.

Bok 3

Kändiscrush

Kirsti Kristoffersen

Vad skulle hända om personen du är kär i plötsligt blev den mest kända personen i hela landet? Karoline träffar Mathias på en avlägsen campingplats under sommarlovet. Allt känns perfekt, men Mathias bär på en hemlighet – och över en natt blir han Nordens största kändis. Plötsligt vänds allting upp och ner för Karoline. Kan man vara förälskad i en superstjärna? Och är Mathias fortfarande samma person som hon blev förälskad i? Passar barn 12-15 år.

Översättare: Sofia Nordin

Bok 4

Blomsterfesten i täppan

Elsa Beskow

I Elsa Beskows klassiska saga får vi följa lilla Lisa till trädgården där de vackra blommorna och grönsakerna lever. I en glädjefylld och färgsprakande parad anländer blåklockor, pioner, daggkåpor, ängsull, rödbetor, bondbönor och ogräs för att fira midsommar tillsammans. Passar barn 3-6 år.

Bok 5

Mormor vid havet

Moa Graaf

Tänk att ha en modig, varm och nyfiken mormor som bor precis bredvid havet. Hon simmar som en snabb och glittrande sjöjungfru. Räds varken för stora fiskar eller djupa havsbottnar, kämpar på i sin lilla båt på öppet hav och dyker för att hämta vackra snäckor till sitt barnbarn. När mormors klänning en dag blåser iväg ut över havet, simmar mormor snabbt efter den. Fast inte tillräckligt snabbt för att få tag på den. Tillsammans med mormor gör flickan en alldeles ny och speciell klänning – en klänning för en mormor vid havet. Passar barn 3-6 år.

Bok 6

Idas sommarvisa

Astrid Lindgren och Björn Berg

Du ska inte tro det blir sommar,
Ifall inte nån sätter fart

Idas sommarvisa är en av våra mest älskade barnvisor, och nu finns den även som en tålig pekbok för de allra minsta. Titta, peka och sjung med. Passar barn 0-3 år.

Bok 7

Tordyveln flyger i skymningen

Maria Gripe

Tordyveln flyger i skymningen hör till Maria Gripes mest lästa och älskade böcker världen över. När Jonas, Annika och David vattnar blommor på Selanderska gården hittar de gamla brev, skickade till en Emelie som levde på 1700-talet. Breven berättar om en 3000 år gammal egyptisk staty i Ringaryd, där de bor. Flera märkliga saker inträffar. En somrig berättelse om några ungdomar i Småland och om hur två till synes tillfälliga händelser gör att saker i det förflutna rullas upp på nytt och slutligen avslöjas. Passar barn 9-12 år.

Bok 8

Pojkarna på sommarön

Lars Lerin

Pojkarna på sommarön är en stämningsfull berättelse rikt illustrerad med Lars Lerins akvareller. Njut av en härlig sommarsemester tillsammans med familjen Lerin. De packar bilen och reser genom Sveriges landskap för att till slut nå en ö mitt ute i havet. Det blir en sommar fylld med äventyr längs med strandkanten. Gabriel och Rafael hittar musslor och eremitkräftor, fiskar krabbor från bryggan och följer med pappa Lars på sina målarutflykter. Passar barn 3-6 år.

Bok 9

Hej sommaren!

Kajsa Lind

Hej sommaren! är en pekbok fylld med spännande sommarupptäckter för de allra minsta, som inspirerar till både läsning och aktivitet. Passar barn 0-3 år.

Bok 10

Titta havet

Åsa Mendel-Hartvig och Maija Hurme

I pekboken Titta havet får vi följa med på en spännande dag vid havet. Upplev glädjen av att upptäcka sommarens skatter och mysiga stunder med mammorna. Passar barn 0-3 år.

Bok 11

Lugo och Lill. Hemligheter överallt

Anna Lundgren och Maya Jönsson

Lugo och Lill är bästa vänner. Lill är liten och Lugo är stor. En av dem älskar äventyr medan den andra föredrar att vara hemma i lugn och ro. En dag upptäcker Lill ett hål i den tätt växande gröna häcken som omger deras trädgård. Hon känner omedelbart en stark önskan att krypa in och upptäcka vad som döljer sig bland grenarna. Kanske väntar en överraskning där inne? Lugo är inte lika övertygad, men bestämmer sig ändå för att krypa efter. På andra sidan häcken möter de en vild och annorlunda natur – både spännande och lite skrämmande… Passar barn 3-6 år.

Bok 12

Kurran och Pigan på djupt vatten

Lisa Moroni och

Kurran och Pigan på djupt vatten är en magisk bilderbok full av sommarvärme och äventyr. I Kurrans och Pigans skog är det stekande hett. Bäcken har torkat ut och alla växter har vissnat. Det har inte regnat på evigheter! Till slut måste vännerna ge sig av till den stora sjön för att söka efter vatten. Där börjar ett helt nytt liv. Men en dag inträffar det som inte får hända, och Kurran måste göra något hon aldrig vågat förut. Hon måste ge sig ut på det djupa vattnet för att rädda sin vän…Passar barn 3-6 år.

Bok 13

En helt vanlig semester med familjen Jansson

Martin Widmark och Pelle Forshed

Det är dags för familjen Jansson att åka på cykelsemester på Palletofta camping. För barnen Kajsa och Alvin är det inte helt enkelt att hålla sina busiga och retsamma föräldrar under kontroll. Låter det märkligt? Inte alls! Det är för att detta är en familjeberättelse där barn och vuxna har bytt roller med varandra.. Kajsa och Alvin tar på sig föräldrarollen medan deras mamma och pappa leker och ställer till med hyss. De bygger fängelser åt myror, arrangerar korvbingo och klipper gräset på campingplatsen vilt och vilt till föreståndarens förfäran! Passar barn 6-9 år.

Bok 14

Till sista droppen

Athena och Ronja ska börja sommarlovet med att tillbringa tid i en stuga på landet – utan sina föräldrar! (Visst, farmor Biggan och farfar Göran är där, men de räknas inte riktigt som vanliga vuxna.) Deras dagar består mest av sol och bad, men det finns något som inte riktigt stämmer med idyllen i Järnbacka. Varför sinar alla brunnar i området? Är vattnet på väg att ta slut för alltid eller finns det något sätt att förhindra det? Som tur är har de sina mobiltelefoner, för även om resten av medlemmarna i Rädda-Jorden-Klubben är utspridda över landet så är det här ett fall där de behövs alla tillsammans. Passar barn 9-12 år.

Bok 15

Groda glasstrut pinne

Ia Isaksson och Hanna Klinthage

My har sommarlov och hennes pappa vill att hon ska lära sig simma. Men My är inte intresserad. Hon är orolig för maneter och krabbor i vattnet. Trots det tjatar pappa på henne. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, en skimrande blå med en regnbåge, och till slut säger hon ”okej då”. Vid bryggan träffar My en annan som inte gillar att vara i vattnet. Tillsammans får de en idé – kanske kan de träna simtagen på stranden först? Passar barn 3-6 år.

Bok 16

Bara rumpor på stranden

Annika Leone och Bettina Johansson

Mira, hennes mamma och pappa är på semester i Italien! Mira är ivrig att bada i det stora havet och prova sina nya simglasögon. För det finns väl ingen risk för hajar i vattnet … eller gör det? Pappa föredrar att inte bada på den överfulla stranden där alla turister samlas – han har hört talas om en vacker strand där lokalbefolkningen brukar gå. Men när de kommer dit ser det inte riktigt ut som hemma. Har de inte hamnat på en strand med lite väl många bara rumpor?! Passar barn 3-6 år.

Bok 17

Stinas sommar

Lena Anderson

I Stinas sommar får vi följa flickan Stina och hennes äventyr under sommaren. Med underbara illustrationer och en enkel, engagerande berättelse tar boken oss med när Stina utforskar utomhus, plockar bär och njuter av tid med sin familj och vänner. Genom sina upplevelser lär sig Stina om naturens magi och glädjen i sommaren. Passar barn 3-6 år.

Boken finns tyvärr inte i bokhandeln längre men kan finnas på bibliotek och antikvariat.

Bok 18

Livet enligt Dunne

Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

Det är Dunnes första sommarlov. Hon är på en ö tillsammans med sin bästa vän i hela världen, Ella Frida, medan hennes pappa återhämtar sig på sjukhuset efter en trafikolycka. Han ringer varje dag, men så uteblir samtalen. Dunne blir orolig, men Ella Frida vet hur man tröstar och muntrar upp sin vän. Men en dag dyker pappan upp, med kryckor och en sjuksköterska i släptåg!et besöket blir inte som någon hade tänkt sig. Men som tur är finns bästa vännen på plats när det händer sånt som inte får hända här i världen. Passar barn 6-9 år.

Bok 19

Hemma hela sommaren

Elin Johansson och Ellen Ekman

Fröken frågar oss vad vi ska göra för roligt under sommaren. Resten av klassen svarar att de ska åka till Legoland, Thailand eller Vattenland. Jag säger att vi ska åka på safari. Men egentligen är det inte helt sant, för mamma säger att vi ska ha sommarlov hemma och bara vara här. Hon säger att vi fortfarande kan ha kul, bada och kanske till och med sova på balkongen om vädret är fint. Men sedan ångrar hon sig och plockar fram ett tält, ett stormkök och campingutrustning. Och så cyklar vi ut på safari, bara hon och jag. Passar barn 3-6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!