Böckerna om våren
Böcker

Böckerna om våren

Påsken är här och med den kommer våren. Äntligen kan vi sitta ute, låta solens strålar värma. Vi kan titta på alla knoppar, på trädens gröna skott. Vi firar påsk och vi firar våren, den stundande värmen. Här är barnböckerna där våren kommit och spruckit ut i blom.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Elsa Beskow (illustratör) ur Våra visor av Alice Tegnér

Påsken är här och med den kommer våren. Äntligen kan vi sitta ute, låta solens strålar värma. Vi kan titta på alla knoppar, på trädens gröna skott. Vi firar påsk och vi firar våren, den stundande värmen. Här är barnböckerna där våren kommit och spruckit ut i blom.

Bok 1

Vips vid bäcken

Oskar Jonsson

Vips är en glad och nyfiken liten näbbmus. Han vill utforska naturen runt omkring sig i Oskar Jonssons vackert tecknade böcker. I Vips vid bäcken är det vår och Vips ska utforska bäcken. Av misstag skickar han iväg ett blad med en liten larv på. Innan larven åker ut mot det farliga forsen måste Vips rädda honom. Detta resulterar i ett spännande äventyr genom den våriga skogen.

Berättelsen om Vips blandas med fakta om naturen och vackra akvarellbilder. Här hör faktan och bilderna våren till. Vi blir sugna på att själva ge oss ut i naturen och leta vårtecken.

Passar 3-6 år.

Bok 2

Sagor om våren

flera författare

Sagor om våren är en av årstidsböckerna. Här har man samlat sagor, dikter, författare och illustratörer, allt i vårens härliga tecken. Solen ska lyftas högre upp, man ska spela kula, ormen ska byta skinn och precis som Ronja ska man få vintern ur kroppen med ett vårskrik. Vi får också läsa om påsken, skärtorsdagen och långfredagen i Bullerbyn. Denna fantastiska samling av våriga berättelser är perfekt framåt påsk, när den enda man vill ha är vår och sol.

Boken finns inte i butik men går säkert att få tag på second hand eller på bibliotek.

Bok 3

Snart sover du

Haddy Njie och Lisa Aisato

Denna fantastiskt vackert illustrerade godnattbok följer årstiderna som vaknar och somnar. Texten är på vers och passar perfekt för läsning innan sovstund.

”Efter vinter följer vår, världen vaknar nu. Om våren sover sommar, och snart vaknar du.”

Passar 3-6 år.

Bok 4

Visst är Lotta en glad unge

Astrid Lindgren och Ilon Wikland

Det är vår på Bråkmakargatan, påsk närmare bestämt. Då brukar påskharen komma med godis.  Men godisbutiken har stängt ner och det finns inget godis i hela stan. Hur ska Lotta nu få sitt påskgodis? Alla är ledsna, för påsken kommer inte bli sig lik. Fast Lotta har något i kikarn. Hon vet nämligen att det finns en hemlighet ute i boden.

Allas vår Lotta firar påsk och vad är mer vårigt än det?

Bok 5

Plupp och vårfloden

Inga Borg

Den lilla barnboksfiguren Plupp skapades av Inga Borg på 50-talet. Plupp är en Osynlig, alltså kan inte människor se honom fast han kan prata med djur. Den lilla blåhårig, rödnästa figuren bor långt upp i norr. Han tar me läsaren ut i naturen på äventyr. I Plupp och vårfloden åker han på en flotte med Lämmel och Hermelin. Men flotten kraschar och de får hjälp av en ren för att ta sig upp på sommarfjället.

Plupp är en av våra mest klassiska barnboksfigurer och böckerna passar perfekt när man vill veta mer om naturen och årstiderna.

Passar 3-6 år.

Bok 6

Vilda och vädret

Carina Wirsén och Stina Wirsén

I Vilda och vädret får vi följa vilda genom årstiderna. Och vi får göra det genom kläderna. Vad skulle du ha på dig om våren? När solen smält snön fast det ändå inte är jättevarmt?

Härliga bilder och fina texter gör det lätt att följa. Dessutom får barnet vara med och peka och lära. Vilka kläder passar vilka väder?

Passar 3-6 år.

Bok 7

Stora vårboken

Rotraut Susanne Bremer

Alla är på väg ut i det vackra vädret, människorna har vaknat till liv igen. Bonden har massor att göra. Thomas planerar en cykeltur. Manfred får nya vänner.

Även denna bok är en del av en årstidsserie. I vårboken ligger fokus på all den glädje som kommer om våren; lyckan när allt vaknar upp, kärleken, det varma vädret och växternas pånyttfödelse.

Boken finns inte i butik men går säkert att få tag på second hand eller på bibliotek.

Bok 8

Våra visor

Alice Tegnér och Elsa Beskow

Alice Tegnérs klassiska barnvisor illustreras av vår älskade Elsa Beskow i denna sångbok. Här finns några av de mest klassiska barnvisorna så som ”Bä bä vita lamm” och ”Mors lilla Olle”.

Det finns så många sånger där vi hälsar våren välkommen och sjunger om dess analkande tecken. ”Videvisan” och ”Blåsippor” får oss att längta efter våren ännu mer.

Passar 3-6 år.

En sida till? Fortsätt läs!