18 barnböcker med läsgaranti på läslovet
Böcker

18 barnböcker med läsgaranti på läslovet

Nu är läslovet äntligen här och det firar vi med tips på böcker för alla i alla åldrar. Sporta hjärnan nu och LÄS! Eller kanske lyssna!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock

Nu är läslovet äntligen här och det firar vi med tips på böcker för alla i alla åldrar. Sporta hjärnan nu och LÄS! Eller kanske lyssna!

Bok 1

Fullt ös

Jeff Kinney

Jeff Kinneys serie ”Dagbok för alla mina fans” har blivit en succé världen över. I Fullt ös inser Greg att vägen till framgång inta alltid är lätt. Gregs bror Rogers band får inga spelningar och de jobbar hårt för att folk ska upptäcka dem. Tillslut får de en spelning… Greg hakar på, bär instrument och bajamajor.

Passar för barn 9-12 år.

Bok 2

Gamers

Andreas Palmaer

Linoel kan inte tro sina öron. Hans familj ska medverka i en Tv-serie i Viaflix-satsningen ”Silvers-Ett guldkantat liv”. Hela familjen är överlycklig, förutom han. Linoel spelar äntligen i allsvenskan i Golden Goal, världens bästa tv-spel. Hans föräldrar hatar tv-spel och de vet inte om att hans spelar. Men när huset fylls av kameror kan han inte längre dölja sin hemlighet.

Passar barn 9-12 år.

Bok 3

Storasystern

Linda Segtnan

Heras mamma ärver gammelmoster Violas hus och bestämmer sig för att de ska flytta dit och skapa ett nytt liv. Redan första dagen på den nya platsen träffar Hera en ny kompis, Jenny. Men en natt vaknar Hera av av knackningar och gråt, någonting står inte rätt till… Och med tiden blir allt bara värre och värre.

Passar barn från 9 år.

Bok 4

Loppornas herre

Dav Pilkey

Ständigt dyker det upp nya skurkar och det hänger på Hundmannen som är 50% människa och 50% hund om tjuvarna ska åka fast. Vid sin sida har han Superkissen som är världens gulligaste kattunge, men också en fantastisk robot. Loppornas herre är den femte boken om Hundmannen som handlar om när Hundmannen och Superkissen tvingas samarbete med världens elakaste katt, Percy.

Passar för barn 6-9 år.

Bok 5

Eldhjulet

Kristina Ohlsson

En snickare hittar en sko i golvet när Heidis sovrumsvägg rivs. På nätterna hör Heidi hur någon smyger omkring utanför hennes rum. Det enda som känns kul är att det kommit ett pariserhjul till Hovenäset över sommaren. Men det är något om inte stämmer… Pappas gravida flickvän bli tröttare och tröttare, Heidis förvirrade farmor verkar livrädd för pariserhjulet. Heidi förstår att det måsta ha hänt något otäckt i hennes hus, något som är på väg att hända igen…

Passar för barn 9-12 år.

Bok 6

Resan till Interversum

Yumi, Tomu och Maria Frensborg

Spelmästaren har blivit utsedd till världens snällaste person… Hur kan det ha gått till? Snart står det klart att Spelmästaren lurat hela internet, det blir Yumi och Tumus uppgift att bevisa sanningen. Det är bråttom för snart kommer Spelmästaren väljas till kung över hela Interuniversum!
Resan till interversum är en bok som handlar om hur viktigt det är att vara källkritisk på internet.

Passar för barn 6-9 år.

Bok 7

Helvetets portar

Johanna Strömqvist

Om ändå Lilly fick kontakta polisen, socialen eller skolkuratorn när hennes mamma försvinner…Men har man lovat så har man! Lillys mamma är nämligen en häxa och det får inte komma ut. Den ende som förstår Lilly nu är den egendomlige grannen Vincent, eftersom även hans mamma är borta. I ett iskallt Stockholm, där övernaturliga varelser gömmer sig bakom varje gathörn, tar sig Lilly och Vincent fram för att hitta sina mammor. De stöter på demoner, skuggvarelser och tentakelmonster på vägen. Men vem är egentligen fienden som vill barnen och deras mammor ont?

 

Bok 8

Dogstars del 1. Ett nytt hopp

Mårten Sandén och Lisa Medin

När Anna går till skolan, kan hon plötsligt flyga! Det ska dock visa sig hända mycket lustigare grejer än så denna dag. Anna är en av fyra medlemmar i superhjältegänget Dogstars, kommer det fram. Hon, som aldrig riktigt passat in, hittar sin plats och får som de andra medlemmarna superkrafter! Världens hundar har nämligen valt ut ett gäng som ska vara behjälpliga i hindrandet av den mystiska Rimfrosts plan att värma upp planeten. Men det är en kamp mot klockan. Kommer Dogstars hinna innan det är för sent?

Passar 9-12 år.

Bok 9

Det döende trädet

Johanna Mo

Nannas mamma går bort i en bilolycka och sommaren blir ett svart hål. Lilly som är Nannas bästa vän vill få Nanna på bättre tankar och drar därför med Nanna till fornborgen Eketorp, som mamman älskade att vara på. På torpet börjar saker te sig annorlunda. Halsbandet Nanna fått av mamman bränner plötsligt mot bröstkorgen, världen försvinner upp i rök och nästa morgon befinner sig Nanna på ett annat Eketorp. Här går okända människor runt i gammaldags kläder och marken är täckt av snö. Om Nanna lyckas lösa det livshotande uppdrag som ligger på hennes bord, kanske hon kan ta sig hem till sitt Eketorp igen…Passar 9-12 år.

 

 

Bok 10

Lassemajas detektivbyrå – Filmmysteriet

Martin Widmark och Helena Willis

Polismästaren blir erbjuden en filmroll när den berömda filmregissören Omar Rauk kommer till Valleby, under förutsättning att han låter sig bli inlåst i en bur under natten. Samma natt sker ett inbrott i optikerbutiken. Inget har stulits förutom en klocka, men golvet i källaren är uppbrutet. Och filmen i butikens övervakningskamera är för suddig för att man ska se vad som hände under inbrottet. Lasse och Maja tycker att det är något skumt över alltihop.

Bok 11

Så funkar det! Fordon och farkoster

Mats Wänblad

Finns det likheter mellan ett snabbt tåg och en snabb cykel? Vad har fordon i svåra miljöer gemensamt? Många frågor får sina svar. Här är fordonsfakta för nyfikna – som lär dig massor om fordon på ett helt nytt sätt! Här får du läsa om den tekniska utvecklingen, om miljötänk och framtidens fordon. Här finns rymdfarkoster, helikoptrar, ubåtar, snöskotrar, traktorer, monstertruckar och mycket mer. Du får också lära dig att bygga din egen lådbil! Hur coolt?

Bok 12

Hotell Gyllene knorren. Fångarna på slottet

Måns Gahrton och Johan Unenge

Äntligen verkar lyckan vända för familjen Rantanen som driver hotell ute på landet. En tv-producent har bokat hela hotellet för att spela in en ny säsong av superpopulära familjeprogrammet Fångarna på slottet. Pengar i kassan och massa gäster i rummen när kändisarna checkar in. Eller väldigt mycket kaos? Passar 9-12 år.

Bok 13

Athena. Strålkastare tack!

Elin Ek

Det här är Athena: Döpt efter vishetens gudinna, tolv år gammal, vän, syster och aktivist. När hon såg en hemsk film om polarisarna startade hon Rädda Jorden-klubben. Den viktigaste regeln är att det måste bjudas på kladdkaka, sen är gruppens arbetsmaterial ofta post-it lappar och sånt.

I årskurs sex är det mycket som händer: glosor, läxor, betygssnack och massvis med fick inför traditionella luciashowen. Men i år svävar showen i stor fara. Musikläraren är sjukskriven och det är oklart om showen ens blir av. Athena förstår att det är hon som måste fixa detta för hon är ju showens viktigaste person: konferencieren! Passar för 9-12 år.

Bok 14

Kung Pow. Dödens dal

Ola Lindholm och Johan Lindqvist

Det har alltid funnits brottslingar, men världen har aldrig haft ett lika kraftfullt vapen som gänget på Avdelning 33 på internationella polisen Ipols högkvarter. Sam som är tolv år har tränats upp till att bli en av världens starkaste och skickligaste agenter. Tillsammans med Kung Pow-mästaren Ju och datageniet Aisha arbetar trion för att motarbeta brottsligheten. Sam och mästare Ju tvingas i ”Dödens dal” att resa till Uganda för att ta reda på varför alla gorillor plötsligt försvunnit från djungeln. Spåren leder rakt till Dödens dal, dit ingen människa vågat åka på årtionden. Passar 9-12 år.

Bok 15

Percy Jackson och de grekiska gudarna

Rick Riordan

Vem skulle du önska guidade dig genom den grekiska mytologin? Percy Jackson, ju! Har du också undrat hur ett barn kunde växa i Zeus ena ben? Eller har du funderat på hur många av sina barn som Kronos egentligen åt? Och varför bokstavligen exploderade Athena ur en annan guds huvud? Här kommer alla svar! Var beredd, för det här kommer att bli blodigt. Passar 9-12 år.

Bok 16

Will Grayson, Will Grayson

John Green och David Levithan

Det är en kylig kväll, i en helt otippad del av Chicago, som Will Grayson träffar … Will Grayson, och livet blir sig inte likt igen. Den ene Will är en normal kille som vill vara neutral, vilket kan vara lite svårt om man som han är kompis med Tiny Cooper som är jättestor och jättegay. Den andre Will Grayson är deprimerad och vill antingen skjuta sig själv eller alla andra. Det här blir ett livsomvälvande möte. Bokens berättelse fördelas jämnt mellan Will Grayson och…Will Grayson.

Bok 17

Planeten Frank

David Yoon

Frank Li går sista året i high school och är en ”Limbo”, hans ord för koreansk-amerikanska tjejer och killar som hamnar i glappet mellan sina föräldrars traditionella värderingar och den egna uppväxten i Kalifornien. Hans föräldrar har en regel när inom dejting: träffa bara koreaner. Men så blir Frank kär i Brit Means, som är vit. Franks Limbo-kompis, Joy Song, är i en liknande knipa, så de bestämmer sig för att låtsas-dejta för att slippa föräldrarnas tjat. Först tycker Frank att det är en oslagbar plan, men snart börjar han undra om det var en så bra idé. Passar 15 år och uppåt.

Bok 18

Hungerspelen

Suzanne Collins

Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt lottas två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. Deltagarna skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste vinna folkets hjärtan för att få sponsorer och till sist står endast en överlevande kvar som vinnare. Katniss Everdeen är sexton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv. Det namn som dras i lottningen i deras distrikt är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen. Passar 15 år och uppåt.

Översättare: Lena Jonsson

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!