10 böcker för föräldrar under lovets
Böcker

10 böcker för föräldrar under lovets "lediga" stunder

Skippa leriga promenader, kalla dopp eller vad du annars väljer att friska upp kroppen med. Sporta hjärnan istället -det är läslov! Här är tio tips för småbarnsföräldrar med en minut över - och några för den med många timmars soffmys att se fram emot.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock

Skippa leriga promenader, kalla dopp eller vad du annars väljer att friska upp kroppen med. Sporta hjärnan istället -det är läslov! Här är tio tips för småbarnsföräldrar med en minut över - och några för den med många timmars soffmys att se fram emot.

För fem minuters egentid på toa

Lov är hårda tider för småbarnsföräldrar med ännu mindre lästid än vanligt… Då är en seriebok perfekt! Kräver inte mycket, lätt att ta paus från men ger ändå intellektuell stimulans.

<i>Torbjörns våtrumslektyr</i> av Torbjörn Averås Skorup

Torbjörns våtrumslektyr av Torbjörn Averås Skorup

En dassbok är också en bok! Massor av klur och knep – och väldigt mycket tramsig humor förstås. Lägg undan mobilen nu och ge dig själv lite välförtjänt egentid i en minut, innan en liten hand bankar på dörren.

<i>Fiser fiskar?</i> av Nick Carusp, Dani Rabaotti och Ethan Kocak

Fiser fiskar? av Nick Carusp, Dani Rabaotti och Ethan Kocak

Den som har småbarn har antagligen också ett ständigt pågående samtal om bajs och pruttar. För att slippa anstränga sig med att byta tankar helt kan du istället skaffa skryt-kunskap om djurens pruttar med denna fantastiska lilla faktabok med information om åttio djurs fjärtar i mer detalj än du någonsin visste att du önskade dig.

Översättare: Katarina Jansson

För sömnlösa nätter

Sömnbrist kan leda till… ännu mer sömnbrist. Så varför inte tillbringa natten med en bladvändare? Något riktigt spännande och underhållande men ändå inte för krävande. Så blir den sömnlösa natten dina bästa timmar på dygnet!

<i>Glasmannen</i> av Anders de la Motte

Glasmannen av Anders de la Motte

Övergivna platser, mystiska laboratorier, UFO-mystik och trasiga relationer mellan poliser. Andra delen i Anders de la Mottes Askerserie saknar inga av de viktigaste elementen för att hålla sig vaken helt utan hjälp av skriv eller barn som vandrar mellan sängar!

<i>Ett delikat mörker</i> av Christoffer Holst

Ett delikat mörker av Christoffer Holst

Det är ändå jul rätt snart, och Christoffer Holst är den bästa på att kombinera det riktigt mysiga med det riktigt läskiga i sina feelgood-deckare. Så också i Ett delikat mörker, där dramat utspelar sig mitt i julbordsförberedelserna i anrika Tällberg. En underbar bok som bara ger och ger och inte kräver!

För att distrahera barnet som hänger fast i ditt ben

<i>Nu måste man faktiskt vara TYST!</i> av David Sundin och Caroline Linhult

Nu måste man faktiskt vara TYST! av David Sundin och Caroline Linhult

Håll tyst, nu måste du faktiskt för kolla vem som säger det… Underbart interaktiv, färgsprakande pek- och titt- och tut- och KABLONK-bok om att vara tyst (eller inte)… Distraherande är den definitivt!

<i>Dam-Dam. Dansar</i> av Josefine Sundström och Mervi Lindman

Dam-Dam. Dansar av Josefine Sundström och Mervi Lindman

Bom bom bom! Det hörs en trumma.

Bobbi börjar dansa.

Umma börjar sjunga.

Och vips har ditt barn fått annat att tänka på!

Ha ett härligt ”ledigt” lov!

Bild ur <i>Family living -  den ostädade sanningen </i> av Lotta Sjöberg

Bild ur Family living - den ostädade sanningen av Lotta Sjöberg

En sida till? Fortsätt läs!