Illustration ur "Fallet med den gråtande gasten" av Kristina Ohlsson och Moa Wallin 15 riktigt bra böcker för barn mellan 6-9 år
6 till 9 år

15 riktigt bra böcker för barn mellan 6-9 år

Håller ditt barn på att lära sig läsa själv eller slukar hen redan böcker i rasande takt? Oavsett vilket har vi samlat de bästa böckerna för barn mellan sex och nio år – och på listan ryms både kärlek, mysterier och humor.

Av: Clara Wallin

Håller ditt barn på att lära sig läsa själv eller slukar hen redan böcker i rasande takt? Oavsett vilket har vi samlat de bästa böckerna för barn mellan sex och nio år – och på listan ryms både kärlek, mysterier och humor.

Bok 1

Yumi & Tomu: I lilleputtarnas land

Yumi & Tomu, Maria Frensborg och Gustaf Lord

Barnens favoriter Yumi & Tomu har råkat ut för en katastrof och blivit förminskade! Följ med på detta galna äventyr bland megastora geléhallon och vilda silverfiskar, och hjälp Yumi & Tomu att hitta det magiska förstoringsglaset så att de kan återfå sin normala storlek igen.

Bok 2

Vi rymmer till draken

Susanna Martelin och Amanda Chanfreau

Snart är det dags för skolavslutning. Jaana och bästa kompisen Lina ska uppträda tillsammans och har tränat i veckor. Men så händer det som inte får hända: Jaanas mormor i Finland går plötsligt bort. Och Jaanas mamma är utom sig av sorg. Hur ska det nu gå med uppträdandet och skolavslutningen? Jaana och Lina måste försöka göra mamma glad igen. Även om det innebär att de behöver söka upp draken …

Bok 3

Dimmornas gränd: Den vita fjädern

Katarina Genar & Signe Gabriel

En hemlighetsfull katt, Kosmos, har lett kompisarna Dante och Paloma till en övergiven teater nära Dimmornas gränd. Inne i teatersalongen dras plötsligt de två vännerna in i en mystisk virvel. När allt stillnar igen är de i en annan tid. Vad gör de där? Vad vill katten Kosmos att de ska göra? Kan det ha något att göra med balettdansösen som dansar in på scenen med en vit fjäder i håret?

”Den vita fjädern” är den första, fristående, boken i den lättlästa serien Dimmornas gränd som handlar om kompisarna Dante och Paloma som kan färdas i tiden.

Bok 4

Alla borde ha en Ruben

Katja Tydén och Klara Nordin Stensö

En vardagsnära och fin berättelse om Ruben som försöker vänja sig vid varannan vecka-livet efter att hans föräldrar har skilt sig. Det är en bra inblick i huvudet på ett barn som går igenom något jobbigt, samtidigt som det inte är jobbigt att läsa.

Bok 5

Dinosauriemysteriet

Martin Widmark och Helena Willis

Det har kommit två paleontologer med ett T-rex skelett till staden Valleby. Plötsligt försvinner ett dinosaurieben… Tur att LasseMajas detektivbyrå är på plats! Vem kan den skyldiga vara?

Alla böcker om Lasse och Maja i ordning

Bok 6

Sigge och stallkompisarna: Höstbus i stallet

Lin Hallberg och Margareta Nordqvist

Det är fredag, den bästa dagen på hela veckan. Då rider Saga och hennes kompisar på ridskolan. Där finns Sigge, världens sötaste shetlandsponny. Idag ska de göra höstfint i stallet och de stora tjejerna ska ordna Halloween för nybörjarna. Det blir ett läskigt äventyr som stallkompisarna sen ska glömma.

Fler böcker om Sigge 

Bok 7

Fallet med den gråtande gasten

Kristina Ohlsson och Moa Wallin

Ett gammalt kryssningsfartyg har lagt till i Dimdalen. Elsa och Kalle på spökbyrån är såklart nyfikna. Det visar sig att fartyget fått problem, någon ombord välter stolar och bord samt äter upp en massa mat. Polisen verkar inte hitta minsta spår efter den skyldiga. Passagerarna på fartyget börjar bli otåliga och kaptenen ber Spökbyrån om hjälp.

Bok 8

Nelly Rapp och skogsfrun

Martin Widmark och Emil Maxén

När Nelly Rapps farbror Hannibal kommer hem från sin dagliga promenad u skogen kokar han av ilska. Någon har flyttat på stenarna som markerar gränsen för han mark. Vad ska han ta sig till? På Nellys och Valles skola dyker det plötsligt upp en kvinna med grönt hår som verkar kunna påverka naturen runt om sig. Snart visar det sig att hon också behöver hjälp..

Serien om Nelly Rapp är lättläst men böcker fulla av humor, spänning och en lagom dos läskighet.

Megastor guide till alla böcker om Nelly Rapp 

Bok 9

Vilde och käpphästklubben

Jenny Bicho och Andrea Femerstrand

Det har startats en käpphästklubb på skolan och Vilde är så klart med, tillsammans med Tom, Leya och Hanna. Ganska snabbt visar det sig att det inte är så lätt att komma överens om man vill olika saker. Samtidigt hägrar kärleksbekymmer och strul där hemma. Ibland känns det som att det är för mycket för Vilde. Något måste göras.

Bok 10

Småkrypskrisen

Camilla Ceder och Hanna Granlund

Fardus och Malte går i samma klass, idag berättar fröken om en rolig uppgift. De ska besöka ett riktigt jobb och gör en intervju med tidningen Våra Små Djur. Vilken tur att Fardus gillar att skriva, och att Malte älskar djur. Men tidningen handlar om småkryp, jättetråkigt… Även fast tidningen verkar tråkig visar det sig att Fardus och Malte är riktiga stjärnreportrar.

Bok 11

Uppdrag på djupt vatten

Camilla Brinck och Richard Persson

Musse och Helium är på nya äventyr. Spåren efter mössens föräldrar leder de till nya världar och vänner. Men i vattenvärlden Splashomanien väntar en obehaglig överraskning. Plötsligt står Musse och Helium öga mot öga med en Duvjägare.

Bok 12

Ett helt vanligt fredagsmys med familjen Jansson

Martin Widmark och Pelle Forshed

Följ med familjerna Jansson och Yolmaz som ska ha fredagsmys. I vanlig ordning blir det barnen som får axla föräldrarollen när deras föräldrar vänder upp och ned på huset. Plötsligt dyker den underliga mannen Baba Roine upp utanför dörren. Han samlar in pengar till sitt hem för föräldralösa apor. Medan föräldrarna vill sälja allt de äger för att hjälpa de stackars aporna börjar barnen fundera över vem Baba Roine egentligen är…

Bok 13

Bos bästis

Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna

Bo bor litet med sina många syskon och det finns inte plats för ett djur. Men tanten i Den magiska djuraffären vet precis vilket djur som Bo behöver. Kanske ett djur som kan lära Bo att räkna?

Bok 14

Välj väg! Racet

Ola Belin

Kompisarna Sasha, Jack och Alba tävlar om vem som kommer fram först till skolan. Alla vägar är tillåtna men de behöver DIN hjälp. Välj väg! Racet är en bo där läsaren är med och väljer hur boken ska fortsätta. För varje val du gör formas historien, men mista felval kan på svåra konsekvenser..

Bok 15

Jordens mystiska försvinnande

Jens Hansegård och Anders Nyberg

Läs om människor, guldskatter och annat som försvunnit på mystiska sätt. Om den engelske kungen värdefulla vagn som sjönk i ett träsk och om den förlorade staden Z. Spännande läsning för alla faktatörstande unga.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!