Illustration ur Jens Lapidus "Dillstaligan Konstkuppen" 20 riktigt bra böcker för barn mellan 6-9 år
6 till 9 år

20 riktigt bra böcker för barn mellan 6-9 år

Håller ditt barn på att lära sig läsa själv eller slukar hen redan böcker i rasande takt? Oavsett vilket har vi samlat de bästa böckerna för barn mellan sex och nio år – och på listan ryms både kärlek, mysterier och humor.

Av: Johanna Stenius

Håller ditt barn på att lära sig läsa själv eller slukar hen redan böcker i rasande takt? Oavsett vilket har vi samlat de bästa böckerna för barn mellan sex och nio år – och på listan ryms både kärlek, mysterier och humor.

Bok 1

Dillstaligan: Konstkuppen

Jens Lapidus

Jens Lapidus är försvarsadvokaten som blev författare. Det har gått 14 år sedan han slog i genom med succédebuten Snabba cash och nu debuterar han som barnboksförfattare. I vår kommer två böcker i serien Dillstaligan, och Konstkuppen, som är en av dem, handlar om Jonathan som inte har någon kompis i kvarteret förrän Zascha flyttar in i samma hus. Tillsammans bildar de Dillstaligan: ett tjuvgäng – enligt vissa i de godas tjänst. När mystiska saker inträffar börjar de planera sin första kupp.

Bok 2

Nelly Rapp och anden i flaskan

Martin Widmark

Nu kommer Martin Widmark och Christina Alvners tjugonde bok om monsteragenten Nelly Rapp. Den här gången har Nellys och Valles lärare har bestämt sig för att försöka forska fram ett miljövänligt bränsle. Men Nelly och Valle möter på en livs levande ande, fångad i en flaska. Han berättar att sådan forskning kan få ödesdigra konsekvenser. Som vanligt är det roligt, lättläst och mysläskigt!

Bok 3

Jordens utdöda djur

Jens Hansegård och Anders Nyberg

En spännande faktabok om djuren som levde på jorden för länge sedan. Lär er om sabeltandade tigrar, mammutar, uroxar och grottbjörnar. Boken innehåller även fakta om vilka djur som hotas av utrotning idag.

Bok 4

LasseMajas Detektivbyrå

Martin Widmark och Helena Willis

Böckerna om LasseMajas Detektivbyrå är många och populära. Barnen Lasse och Maja bor i den lilla staden Valleby. Med ett stort intresse för mysterium har de startat en egen detektivbyrån och tar sig an svåra fall i staden.

Bok 5

Nelly Rapp och näckens hemlighet

Martin Widmark och Mats Vänehem

Nelly Rapp är ingen helt vanlig flicka, hon läser nämligen på Monsterakademin om monster och farligheter. Tillsammans med vännen Valle och hunden London tacklar hon monster och andra farliga väsen. Lättlästa böcker fulla av humor, spänning och en lagom dos läskighet.

Bok 6

Sigge-serien

Lin Hallberg och Margaretha Nordqvist

Böckerna för att häst- och ridintresserade barn. Ponnytjejen Elina och hennes vänner hänger i det mysiga shettisstallet Brobygården. Här möter hon Sigge, en häst som kan vara den sötaste shetlandsponnyn Elina sett. Följ med Sigge på äventyr på och runtom ridskolan.

Bok 7

Ylvania: Sagan om ljusbäraren

Ylva Hällen

En fantasysaga full av mystiska väsen, hemligheter och ondska. Boken tar vid tio år efter händelserna i tv-serien ”Ylvania”. Alba är en vanlig tjej som bor i Göteborg som en dag får veta att hon föddes i en annan värld, landet Ylvania. I Ylvania har hon magiska krafter och får tillsammans med tre andra barn i uppdrag att rädda landet från den onda Master och hans monsterarmé.

Bok 8

En helt vanlig vecka med familjen Jansson

Petter Lidbeck, Martin Widmark och Pelle Forshed

Under en vecka byter föräldrarna och barnen roller med varandra i familjen Jansson. De vuxna slipper äntligen undan alla plikter och ansvaret, och barnen får göra allt som annars är barnförbjudet och bestämma. Men det blir inte riktigt helt bra ändå och dagarna fylls av föräldrar som inte vill gå till jobbet, slipskaos, tjat om husdjur och opassande kommentarer på bussen. Mängder med skratt utlovas!

Bok 9

Flickan som ville rädda böckerna

Klaus Hagerup och Lisa Aisato

Anna älskar böcker. Hon ska snart fylla tio, något hon bävar inför eftersom hon är rädd för att bli gammal och dö. En dag berättar bibliotekarien fru Monsen om vad som händer med de böcker som ingen lånar på biblioteket, de försvinner och förstörs av den mystiske Milton Berg. Anna står inte ut med tanken och måste rädda böckerna.

Bok 10

Kapten Kalsong-serien

Dav Pilkey

George och Harold är drygt tio år gamla och ritar en tecknad serie om den coola superhjälten Kapten Kalsong, utrustad med ”kalsongkraft” för att besegra skurkarna. Alla älskar serien förutom den elaka rektorn Mr Krupp. George och Harold hypnotiserar rektorn som förvandlas till deras egen superhjälte. Iförd endast vita kalsonger rusar han ut för att kämpa för sanning och rättvisa — utan några som helst krafter.

Bok 11

Dubbeldeckarna

Jorn Lier Horst

En serie mysterieböcker om Tilde, Viktor och hunden Åtto som löser mystiska fall i sin hemstad. Dubbeldeckarna lovar spänning från första till sista sidan.

Bok 12

Mystiska skolan

Katarina Genar

En lättläst bokserie för nybörjarläsare. De lagom läskiga och rysmysiga böckerna handlar om kompisarna Greta, Malte och Teo som går på en över hundra år gammal skola där det spökar i varje hörn och där mystiska saker händer.

Bok 13

Handbok för superhjältar

Elias och Agnes Våhlund

En mycket populära serie om Lisa som tillfälligt måste flytta till sin mormor och börja i en ny skola. Hon vantrivs och bli retad av killgänget. En dag rymmer hon in på biblioteket och får syn på boken Handbok för superhjältar. Lisa tar med boken hem, och i det ögonblicket börjar hennes resa mot att bli superhjälten Rösa masken.

Bok 14

Spöksystrar

Mårten Melin och Hanna Granlund

En lättläst serie med kapitelböcker om spöken och vänskap. Nila blir lite sen till sin nya skola och bestämmer sig för att ta en genväg genom kyrkogården. Där träffar hon Maj. Trots att det är mitt i vintern sitter hon på en gravsten i bara t-shirt och jeans. Maj är rolig och rättfram, men en del saker med henne är lite märkliga. Som det här med att hon alltid hänger på kyrkogården, och att det trots kylan inte kommer någon rök ur hennes mun. Kanske är Maj ett spöke?

Bok 15

Monstret Frank

Mats Strandberg och Sofia Falkenhem

En samlingsvolym med alla tre delar i serien om monstret Frank. På Frank Steens 9-årsdag händer något som kommer att förändra hans liv. Grannens hund Uffe blir så uppspelt att han råkar bita Frank, och det dröjer inte länge innan Frank drömmer märkliga drömmar. Drömmar där han är täckt i lurvig päls och springer på alla fyra i skogen. Han vill bara bli klappad, gosad med och bli kliad bakom öronen. Men en del blir rädda för honom. En rysmysig bok där man bara MÅSTE läsa vidare.

Bok 16

Cirkusdeckarna

Dan Höjer och Stina Lövkvist

En fartfylld och spännande serie full av äventyr och oväntade vändningar. Följ med tvillingarna Kasper och Katinka undersöker stölder, försvinnanden och andra mystiska händelser på Cirkus Pommery.

Bok 17

Emres handbok

Siri Spont och Jonna Björnestjerna

En vardagsnära bokserie skriven i dagboks-form. Emre har en lite stökig familj och känner sig ibland rätt ensam. Han är killen som inte riktigt vågar ta plats och känner sig osynlig. I en serie böcker kämpar Emre med vänner, kärlek, fester och andra saker som uppfyller en helt vanlig lågstadieklassares vardag.

Bok 18

Den magiska djuraffären

Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna

Välkommen in till den magiska djuraffären! Denna bokserie är med sina versaler och korta meningar extra lätt att läsa, perfekt för barn som håller på att knäcka läskoden. Böckerna utspelar sig i samma stad men med olika barn, från olika miljöer. De har alla olika behov men samma önskan — en egen vän och lekkamrat.

Bok 19

Kråkans otroliga liftarsemester

Frida Nilsson och Alexander Jansson

Ebba och Kråkans semester blir ett oförglömligt äventyr. Kråkan ska leta efter sina borttappade föräldrar och de liftar tillsammans genom de värmländska skogarna mot den norska gränsen. På vägen får de hjälp av en lastbilschaffis som har problem med gomseglet, ett dansband vid namn Nilzonz, en viss Yvonne i klackskor och så en och annan norrman.

Bok 20

Hedvig och Max-Olov

Frida Nilsson och Stina Wirsén

Det finns inget som Hedvig önskar sig mer i livet än en häst. Ellen i klassen har fått en ponny av sina föräldrar. Och vad får Hedvig? En åsna som heter Max-Olov. Pappa är riktigt stolt, det är unikt att ha en egen åsna. Det är inte lätt för Hedvig att säga till pappa att det faktiskt bara är häst som räknas när man går i tvåan.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!