LasseMaja - De 32 böckerna i ordning
Böcker

LasseMaja - De 32 böckerna i ordning

Martin Widmarks och Helena Willis serie LasseMajas Detektivbyrå är en av de största barnboksuccéerna genom tiderna. Bokiño guidar dig genom böckerna, en efter en.

Av: Clara Wallin
Illustratör: Helena Willis

Martin Widmarks och Helena Willis serie LasseMajas Detektivbyrå är en av de största barnboksuccéerna genom tiderna. Bokiño guidar dig genom böckerna, en efter en.

Bok 1

Diamantmysteriet

Martin Widmark

Någon stjäl diamanter av guldhandlaren Muhammed Karat. Polisen tror det är någon ur personalen som ligger bakom brottet, men de kommer inte framåt i fallet. De blir tvungna att kontakta de unga detektiverna Lasse och Maja.

Bok 2

Hotellmysteriet

Martin Widmark

På julafton tar fina familjen Åkerö in på Vallebys Stadshotell för att fira jul. De har med sig sin värdefulla hund, en kinesisk äppeltax. Det som inte får hända händer, taxen försvinner. LasseMajas detektivbyrå har ett knepigt fall framför sig.

Bok 3

Cirkusmysteriet

Martin Widmark

Det pågår en kvällsföreställning på Cirkus Splendido, publiken är road och ovetandes om att värdesaker försvinner under tiden. Lasse och Maja är på plats och misstänker att det är en av de anställda som är den skyldiga.

Bok 4

Cafémysteriet

Martin Widmark

Vallebys fina konditori Café Marsaan har blivit utsatt för flera rån. Kan det vara någon i personalen som hjälper rånaren? Vallebys polismästare berättar att alla i personalen verkar vara i stort behov av pengar. Hur ska Lasse och Maja lösa detta mysterium?

Bok 5

Mumiemysteriet

Martin Widmark

Vad är det som händer på muséet i Valleby? Stämmer det att mumien på museet har vaknat till liv… Nattvakten påstår att han sett mumien gå omkring inne på muséet, samma natt skars en värdefull tavla ur sin ram. Lasse och Maja blir inkopplade på detta mycket märkliga fall.

Bok 6

Biografmysteriet

Martin Widmark

Vem är det som kidnappar hundar i Vallerby? Ägarna blir utpressade att betala tusentalskronor för att få tillbaka sina älsklingar. Lasse och Maja förstår att det är bråttom och jakten leder de till mörkret i BioRios biografsalong

Bok 7

Tågmysteriet

Martin Widmark

I godsvagnen ligger en säck med fyra miljoner gamla sedlar om ska förstöras. Tågmästaren vaktar vagnen men råkar somna. Efter att någon dragit i nödbromsen upptäcks det att pengarna är stulna! Som tur är finna Lasse och Maja på tåget för att lösa mysteriet.

Bok 8

Tidningsmysteriet

Martin Widmark

Guldhandlaren Muhammed Karat anklagas i tidningen för att använda falska diamanter i sina smycken. Men han är inte den första som tidningen skrivit elaka saker om. Det mesta pekar på att det är någon som skriver falska artiklar i tidningen. Lasse och Maja gör en nattlig spaning i tidningshuset och försöker locka fram den falska reportern.

Bok 9

Skolmysteriet

Martin Widmark

Valleby svämmar över av falska sedlar. Det visar sig att det skrivit ut tusentals kopior i smyg på skolans färgkopiator. Kan det finnas ett samband? Lasse och Maja tar sig an sitt nionde fall.

Bok 10

Guldmysteriet

Martin Widmark

En stor guldtransport kommer till hamnen i Valleby och en nervös bankdirektör tar hand om guldet. Men morgonen därpå är guldet borta från banken. Övervakningskamerorna visar ingenting och inne i bankvalvet finns ett brev som säger att personalen är tagen som gisslan.

Bok 11

Saffransmysteriet

Martin Widmark

Saffranet har tagit slut på Café Bernard & Panini samtidigt har hela den nya leveransen av saffran försvunnit på Superlivs. Någon måste ha tagit sig in på kontoret och stulit all saffran — nu är hela julen hotad!

Bok 12

Zoomysteriet

Martin Widmark

Djuren i zoo-affären blir tröttare och tröttare, de vill inte ens äta längre. Valdemar som äger djuraffären vet inte vad han ska göra. Dessutom klagar brevbäraren över hundskall som kommer från affären på natten. Men hur är det möjligt? Det finns ju ingen hund på zoot.

Bok 13

Biblioteksmysteriet

Martin Widmark

Värdefulla böcker försvinner från Vallebys bibliotek, trots att de är larmade. Polismästaren kontaktar Lasse och Maja för att hjälpa till att bevaka biblioteket. Det är viktigt att de håller ögonen på besökarna i forskarrummet, platsen där de värdefulla böckerna förvaras. De unga detektiverna är snart tre misstänkta tjuvar på spåren.

Bok 14

Fotbollsmysteriet

Martin Widmark

Det är dags för den årliga fotbollsmatchen mellan Vallby och Solbacka. Några av spelarna i Vallebylaget är skolsyster Mary, Muhammed Karat, Barbro Palm och polismästaren. Dessutom har man en ny tränare — brevbäraren Franco Bollo — som har proffspåbrå från Italien.

Bok 15

Kyrkomysteriet

Martin Widmark

Det är dags för prästen i Valleby att gå i pension och unga Fanny Winter ska ta över rollen. När det under ceremonin busas friskt och biskopens silverkräkla spårlöst försvinner hotar hon att anmäla allt till kyrkorådet, även den tilltänkta nya prästen surnar till. Lasse och Maja rycker in för att bena ut både brott och bus.

Bok 16

Kärleksmysteriet

Martin Widmark

Valleby ska anordna en kärleksfestival och samla in pengar till världens fattiga barn. Muhammet Karat har lovat att donera fem kronor för varje puss som registreras. Hela staden pussas för glatta livet tills de märker att de insamlade pengarna blivit stulna.

Bok 17

Galoppmysteriet

Martin Widmark

Spänningen är olidlig på galoppbanan utanför Valleby, det satsar pengar och spekuleras hej vilt. De rutinerade hästarna tar ledningen, men snart tappar de alla fart. Någon måste ha saboterat tävlingen och Lasse och Maja tar sig an sitt 17:e fall.

Bok 18

Campingmysteriet

Martin Widmark

Lasse och Maja tältar på campingen. Men så försvinner deras nyplockade kantareller och en svampkniv. Är det någon av de märkliga grannarna som ligger bakom detta? När campingägarens välfyllda kräftbur försvinner inser Lasse och Maja att det är dags för ett nytt uppdrag.

Bok 19

Sjukhusmysteriet

Martin Widmark

När Sara Bernard bryter benet åker hon till sjukhuset för att gipsas, Lasse och Maja följer med. På sjukhuset träffar de polismästaren som berättar att tidigare patienter som gipsats blivit av med sina smycken.

Bok 20

Simborgarmysteriet

Martin Widmark

Julgranen är på plats i simhallen och ur högtalarna strömmar det julmusik. Hela Valleby trängs i bassängen för att simma 200 meter. Men evenemanget urartar till en riktig slapstick-fars där en huttrande sol-och-vårare, en godtrogen kassörska och en försmådd badvakt bildar en osannolik trio.

Bok 21

Födelsedagsmysteriet

Martin Widmark

Muhammed Karat fyller år, Barbro Palm anordnar en tävling där personen som bakar den godaste tårtan vinner 8000 kronor. När ljuset slocknar skriker Barbro Palm att hennes glittrande diamant försvunnit, Lasse och Maja tar sig an fallet.

Bok 22

Cykelmysteriet

Martin Widmark

Den som först passerar mållinjen i Vallebys cykeltävling vinner en guldmedalj och 10 000 kronor. Deltagarna verkar inte sky några som helst medel för att vara först i mål, och polismästaren hänger inte riktigt med i svängarna. Lasse är med som tävlande cyklist, Maja är tränare och observatör — tillsammans lägger de ihop två och två.

Bok 23

Brandkårsmysteriet

Martin Widmark

Två bränder har under den senaste veckan brutit ut i Valleby, vid båda tillfällen har föremål stulits. Muhammed Karat saknar ett guldhalsband och Barbro Palm på museet upptäcker att en värdefull vas har försvunnit. Lasse och Maja kommer till undsättning!

Bok 24

Fängelsemysteriet

Martin Widmark

Prästen i Valleby anordnar en teater för stadens fångar att medverka i. Under premiären uppför sig skådespelarna helskruvat för att sedan försvinna…

Bok 25

Modemysteriet

Martin Widmark

Invånarna i Valleby har fullt upp med att skapa kreationer inför modevisningen på torget. Den kända modeskaparen Jean-Pierre ska utse de två bäst klädda i staden. Priset är en resa till Paris. Allt ställs på sin spets när Jean-Pierres lilla livskamrat Lulu försvinner och ett hotfullt brev kräver att han lämnar ifrån sig den värdefulla pärmen med nästa års klädkollektion för att kunna återse sin Lulu.

Bok 26

Slottsmysteriet

Martin Widmark

Greve von Farsen anordnar en chokladprovning på slottet med förhoppningen att deltagarna investerar i hans plantage. Grevens betjänt, den döve Floyd Nilsson iakttar deltagarna och förser greven med handskrivna lappar. När Lasse och Maja smyger iväg upptäcker de att slottets övriga rum är tömda på möbler.

Bok 27

Silvermysteriet

Martin Widmark

Under en utgrävning utanför kyrkan hittar man massvis med silvermynt. Dagen efter upptäcks spår efter en inkräktare, men inget verkar ha blivit stulet. Lasse och Maja måste gräva djupt för att komma till botten med mysteriet.

Bok 28

Filmmysteriet

Martin Widmark

Polismästaren blir erbjuden en filmroll när den berömda filmregissören Omar Rauk kommer till Valleby. Under en förutsättning, att han låter sig bli inlåst i en bur under natten. Samma natt sker ett inbrott i optikerbutiken. Inget har stulits förutom en klocka, men golvet i källaren är uppbrutet. Och filmen i butikens övervakningskamera är för suddig för att man ska se vad som hände under inbrottet. Lasse och Maja tycker att det är något skumt över alltihop.

Bok 29

Detektivmysteriet

Martin Widmark

En värdefull tavla stjäls från stadens museum och från ingen stans dyker stjärndetektiven Torkel Nööt upp. Snart har han pekat ut tjuven och blir hela Vallebys favorit. De ända som inte låter sig tjusas är Lasse och Maja. Är de bara avundsjuka eller är det något skumt med stjärndetektiven?

Bok 30

Musikmysteriet

Martin Widmark

Valleby har samlats för att se dansbandet Errols uppträda. Det blir en kväll att minnas – med dagen efter är alla pengar de tjänat på biljetterna stulna. Vem kan det vara som tagit alla pengar?

Bok 31

Maskeradmysteriet

Martin Widmark

Vallebyborna har klätt ut sig, de ska gå på maskerad för att fira Vallebys grundare, Valeria von Konkarongen. Under festen försvinner det saker. Hur ska Lasse och Maja lösa detta?

Bok 32

Dinosauriemysteriet

Martin Widmark

Det har kommit två paleontologer med ett T-rex skelett till staden. Plötsligt försvinner ett dinosaurieben… Tur att LasseMajas detektivbyrå är på plats! Vem kan den skyldiga vara?

LasseMajas sommarlovsböcker

LasseMajas sommarlovsböcker

LasseMajas pysselböcker

LasseMajas pysselböcker

Jul i Valleby

Jul i Valleby

Lär dig med LasseMaja

Lär dig med LasseMaja

Berättelser från Valleby

Berättelser från Valleby

En sida till? Fortsätt läs!