9 barnböcker i äkta Game of Thrones-anda
6 till 9 år

9 barnböcker i äkta Game of Thrones-anda

Game of Thrones kom, det sågs och det kanske inte riktigt segrade. Men det lever kvar i våra minnen som det stora fenomen det var med med eldsprutande drakar och där vintern alltid är på väg. Men eftersom serien inte riktigt lämpar sig för barn finns här sju böcker i äkta GoT anda som hela familjen kan njuta av tillsammans.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Midjourney

Game of Thrones kom, det sågs och det kanske inte riktigt segrade. Men det lever kvar i våra minnen som det stora fenomen det var med med eldsprutande drakar och där vintern alltid är på väg. Men eftersom serien inte riktigt lämpar sig för barn finns här sju böcker i äkta GoT anda som hela familjen kan njuta av tillsammans.

Bok 1

Asynja: Völvans väv

Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam

Tredje delen i den spännande och riktigt snygga Asynja-serien. Disa har kommit tillbaka till Alsnökungen, men knappt är hon tillbaka förrän hennes magiska svärd blir stulet. Det är völvalärlingen Sunna som har stulit det och begett sig till dödsriket. Innan jakten efter svärdet hinner börja anländer Iskungen, mannen som ligger utplåningen av Disas familj. Samtidigt som det är hovintriger finns det övernaturliga hot som ökar insatserna hela tiden. Det är en spännande berättelse om hämnd och vänskap bland Birkas yngsta krigare, supersnyggt illustrerat av Lina Neidestam.

Passar 9–12 år.

Bok 2

Murtagh

Christopher Paolini

Murtagh är den efterlängtade uppföljaren i Christopher Paolinis älskade Arvtagar-serie som inleddes med Eragon (som Paolini skrev när han var tonåring!). Den här delen kan läsas fristående och den handlar om Murtagh som håller sig borta efter att ha stått på den onde härskaren Galbatorixs sida i kampen mot Eragon. Det var dock inte helt frivilligt, men det är inte så lätt att få folk att fatta det. Den enda Murtagh har att anförtro sig till är sin drake Törne. När de upptäcker att ondskan har börjat röra på sig är det upp till dem att stoppa det hela. Det blir ett äventyr som tar läsaren till både nya och okända platser i landet Alagaësia. Passar barn 12–15 år.

Bok 3

Blodsarvet

Henrik Larsson

Gastkramande spänning, kärlek och svek. Här har Henrik Larssons Blodsarvet-trilogi samlats i en volym. Romanerna Krigarhjärta, Isöhäxan och Profetens tid utgör tillsammans nästan 1800 sidor storslagen fantasy om världen Livgård. Den första boken, Krigarhjärta, är en äventyrsberättelse om en pojke som förs bort av ett krigarfölje och långsamt upptäcker att han är mer än en vanlig bondpojke. Han flyr från stenbrottet där han arbetar som slav, och hamnar i krig. Henrik Larsson trollbinder läsaren med fantasieggande, ibland våldsamma scener. Det är läsning för alla äventyrslystna, från 15 år och uppåt, och kan jämföras med de riktigt stora i genren. Samlingsvolymen Blodsarvet innehåller dessutom bonusnovellen Jungfruresan.

Bok 4

Isdraken

George R. R Martin

Skriven av Game of Thrones-författaren själv. Isdraken utspelar sig i samma värld som George R. R Martin skapat med sin Sagan om is och eld-serie. I boken får vi följa den unga flickan Adaras vänskap med en mytisk och fruktad isdrake. 2018 avslöjades det att fantasyförfattarens barnbok även blir animerad film efter att den hyllade tv-serien Game of thrones avslutas.

Passar barn 6–9 år.

Bok 5

Eragon

 Christopher Paolini

Den fattige bondpojken Eragon hittar en vacker blå sten i skogen. Om han säljer den kan kanske hans familj slippa svälta under vintern. Men det blir inte som han hoppas. Stenen, som visar sig vara ett ägg, kläcks och en drake föds. Pojken och draken talar med varandra genom tankarna och blir de bästa vänner. Och deras öden knyts för alltid till varandra. Över en natt förändras hela Eragons liv. Han kastas in i en värld av magi, faror och maktkamp. Passar barn 12–15 år.

Läs också: Magi, monster och äventyr! Här är 11 nya fantasyböcker för barn

Bok 6

I drottningens namn

Jo Salmson

I drottningens namn är den fjärde och avslutande delen i bästsäljande Jo Salmsons spännande serie Maros resa. I den första boken möter vi pojken Maro vars öde tvingar honom ut på ett hemligt uppdrag i kungens tjänst. Oavbrutet spännande för nybörjarläsaren med mästerliga illustrationer i svartvitt. Vacker och lättläst fantasy när den är som allra bäst!

Passar barn 6–9 år.

 

Bok 7

Jakten på hwitrerna

Johan Theorin

Äventyr och spänning i 1300-talets Sverige. Slaget om Salajak är över, men inte kampen mot hwitrerna. Många har flytt ned från fjället i underjorden. Krigaren Ristin och hwiterprinsen Dhor tar sig sakta ned i avgrunden kallad Jarmaland. Efter sig har de ett uppbåd av knektar, riddare och feer, ledda av Niklis och Jöran Egg. De måste använda alla sina talanger i en okänd värld där isvinden blåser och onda varelser lurar i skuggorna… Följ med in i en tid fylld av krig och maktkamp och där hwitrer, ravner och lindormar är lika verkliga och farliga som digerdöden! Jakten på hwitrerna är den andra delen i Krönikan om Jarmaland.

Passar barn 9–12 år.

Bok 8

llustrerade sagor om kung Artur

Sarah Courtauld och Louie Stowell

De klassiska berättelserna om kung Artur och riddarna av det runda bordet har fått nytt liv i denna bok med underbara illustrationer. Upptäck de många fantastiska legenderna om Arturs kungarike genom sir Lancelots äventyr, den vackra Guinevere, den kloke trollkarlen Merlin, den ondskefulla Morgan Le Fay och många andra.

Passar barn 9–12 år.

Bok 9

Children of blood and bone. Solstenen

Tomi Adeyemi

Zélie Adebola minns hur det var när Orïsha var ett land som sjöd av magi. Det fanns i varje träd, varje eldsflamma och varje våg. Så är det inte längre. Under en hänsynslös kungs styre har både magin och människorna som kunde kontrollera den utplånats. Det har lämnat Zélie föräldralös och hennes folk utan hopp. Men Zélie har en chans att slå tillbaka mot monarkin och göra Orïsha till ett magiskt land igen. Tillsammans med den förrymda prinsessan Amari måste Zélie övervinna den lömska kronprinsen, som är fast besluten att förinta magin för gott. Denna New York Times bestseller utspelar sig i en miljö inspirerad av Nigeria och västafrikansk kultur – och är den första delen i en trilogi.

Passar unga vuxna.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!