Game of Thrones har nått sitt slut. I åtta spännande säsonger har vi fått dyka ner i en värld med eldsprutande drakar och där vintern alltid är på väg. Men eftersom serien inte riktigt lämpar sig för barn finns här sju böcker i äkta GoT anda som hela familjen kan njuta av tillsammans.
Gastkramande spänning, kärlek och svek. Här har Henrik Larssons Blodsarvet-trilogi samlats i en volym. Romanerna Krigarhjärta, Isöhäxan och Profetens tid utgör tillsammans nästan 1800 sidor storslagen fantasy om världen Livgård. Den första boken, Krigarhjärta, är en äventyrsberättelse om en pojke som förs bort av ett krigarfölje och långsamt upptäcker att han är mer än en vanlig bondpojke. Han flyr från stenbrottet där han arbetar som slav, och hamnar i krig. Henrik Larsson trollbinder läsaren med fantasieggande, ibland våldsamma scener. Det är läsning för alla äventyrslystna, från 15 år och uppåt, och kan jämföras med de riktigt stora i genren. Samlingsvolymen Blodsarvet innehåller dessutom bonusnovellen Jungfruresan.
Skriven av Game of Thrones-författaren själv. Isdraken utspelar sig i samma värld som George R. R Martin skapat med sin Sagan om is och eld-serie. I boken får vi följa den unga flickan Adaras vänskap med en mytisk och fruktad isdrake. 2018 avslöjades det att fantasyförfattarens barnbok även blir animerad film efter att den hyllade tv-serien Game of thrones avslutas. Passar barn 6–9 år.
Den fattige bondpojken Eragon hittar en vacker blå sten i skogen. Om han säljer den kan kanske hans familj slippa svälta under vintern. Men det blir inte som han hoppas. Stenen, som visar sig vara ett ägg, kläcks och en drake föds. Pojken och draken talar med varandra genom tankarna och blir de bästa vänner. Och deras öden knyts för alltid till varandra. Över en natt förändras hela Eragons liv. Han kastas in i en värld av magi, faror och maktkamp. Passar barn 12–15 år.
Läs också: Magi, monster och äventyr! Här är 9 nya fantasyböcker för barn
I drottningens namn är den fjärde och avslutande delen i bästsäljande Jo Salmsons spännande serie Maros resa. I den första boken möter vi pojken Maro vars öde tvingar honom ut på ett hemligt uppdrag i kungens tjänst. Oavbrutet spännande för nybörjarläsaren med mästerliga illustrationer i svartvitt. Vacker och lättläst fantasy när den är som allra bäst! Passar barn 6–9 år.
Äventyr och spänning i 1300-talets Sverige. Slaget om Salajak är över, men inte kampen mot hwitrerna. Många har flytt ned från fjället i underjorden. Krigaren Ristin och hwiterprinsen Dhor tar sig sakta ned i avgrunden kallad Jarmaland. Efter sig har de ett uppbåd av knektar, riddare och feer, ledda av Niklis och Jöran Egg. De måste använda alla sina talanger i en okänd värld där isvinden blåser och onda varelser lurar i skuggorna… Följ med in i en tid fylld av krig och maktkamp och där hwitrer, ravner och lindormar är lika verkliga och farliga som digerdöden! Jakten på hwitrerna är den andra delen i Krönikan om Jarmaland. Passar barn 9–12 år.
De klassiska berättelserna om kung Artur och riddarna av det runda bordet har fått nytt liv i denna bok med underbara illustrationer. Upptäck de många fantastiska legenderna om Arturs kungarike genom sir Lancelots äventyr, den vackra Guinevere, den kloke trollkarlen Merlin, den ondskefulla Morgan Le Fay och många andra. Passar barn 9–12 år.
Zélie Adebola minns hur det var när Orïsha var ett land som sjöd av magi. Det fanns i varje träd, varje eldsflamma och varje våg. Så är det inte längre. Under en hänsynslös kungs styre har både magin och människorna som kunde kontrollera den utplånats. Det har lämnat Zélie föräldralös och hennes folk utan hopp. Men Zélie har en chans att slå tillbaka mot monarkin och göra Orïsha till ett magiskt land igen. Tillsammans med den förrymda prinsessan Amari måste Zélie övervinna den lömska kronprinsen, som är fast besluten att förinta magin för gott. Denna New York Times bestseller utspelar sig i en miljö inspirerad av Nigeria och västafrikansk kultur – och är den första delen i en trilogi. Passar unga vuxna.