18 lättlästa kapitelböcker för motvilliga läsare
Böcker

18 lättlästa kapitelböcker för motvilliga läsare

En förutsättning för att ett barn ska komma igång med läsningen är såklart en fantastiskt rolig, spännande och fascinerande bok. Dessa pärlor kommer barnen inte kunna lägga ifrån sig när de väl börjat läsa!

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Alexander Jansson (illustratör) ur Mystiska skolan. Spökhunden

En förutsättning för att ett barn ska komma igång med läsningen är såklart en fantastiskt rolig, spännande och fascinerande bok. Dessa pärlor kommer barnen inte kunna lägga ifrån sig när de väl börjat läsa!

Bok 1

Halloween

Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson

Halloween är en fristående bok i den lättlästa och läskiga serien ”Läs på egen risk”. Eftersom det är halloweenkväll ska Jack, tillsammans med kompisarna Elsa och Tamas, gå ”bus eller godis” i kvarteret där de bor. Problemet är bara att deras utklädnader inte håller måttet. Det tycker inte Jack i alla fall…När de senare på kvällen stöter på liemannen, djävulen, mördarclownen och skelettet vill Jack hellre haka på dem. Och det skulle han nog aldrig ha gjort…

Passar 6-9 år.Halloween av Petrus Dahlin och Johanna Kristiansson

Bok 2

Mystiska skolan. Julspöket

Katarina Genar och Alexander Jansson

Gretas mystiska skola är julpyntad från topp till tå! I julgranen hänger ljus och pepparkakor, men någonting är sannerligen mystiskt med de sistnämnda. Man får absolut inte röra dem! Om de skulle hamna på sniskan kommer nämligen det ökända julspöket upptäcka det, på sin traditionsenliga inspektion dagen före lucia. Tänk om julspöket är missnöjt! Då kommer något hemskt att hända…

Passar 6-9.

Julspöket av Katarina Genar och Alexander Jansson
Bok 3

Svartskogen

Helena Bross och Johan Egerkrans

När Teo och Bianca går vilse på friluftsdagen hamnar de i Svartskogen. Det visar sig att de inte har skogen för sig själva…Någon har lämnat fotspår på stigen. Vem kan det vara? Och korpen vill tala om någonting för dem. Vad kan det vara? Frågan är också om det verkligen finns genvägar i underjorden…Detta är den första boken i serien Svartskogens hemligheter.

Passar 6-9 år.

Svartskogen av Helena Bross och Johan Egerkrans
Bok 4

Yumi och Tomu. I Spelmästarens händer

Yumi, Tomu, Maria Frensborg och Gustaf Lord

Yumi och Tomu lever ett härligt liv, där de lägger upp skojiga videos på nätet. Men snart börjar någon skicka mystiska sms till dem. De två bästa vännerna i hela vida världen bestämmer sig för att ta reda på vem som ligger bakom smsen, men tyvärr går det upp för dem alldeles för sent att de gått rakt i en fälla. Det är ingen mindre än Spelmästaren som gillrat den och det är ingen fråga om saken – Spelmästaren ska fånga Yumi och Tomu. Järnspikar! Om Yumi och Tomu ska lyckas ta sig ut i friheten igen måste de ta sig igenom några av de svåraste hindren de någonsin stött på: Radioaktiva bananer, köttätande blommor och slajm, slajm och åter slajm.

Passar 6-9 år.

I spelmästarens händer av Tomu, Yumi, Maria Frensborg och Gustaf Lord
Bok 5

Nelly Rapp och skogsfrun

Martin Widmark och Emil Maxén

I denna tjugotredje fristående bok i den kusliga serien om monsteragenten Nelly Rapp, tycks mystiska saker hända i skog och natur. Farbror Hannibal är rasande av ilska efter sin dagliga skogspromenad. Någon har flyttat på stenarna som avgränsar hans mark från den övriga skogen. Det kan inte betraktas som annat än stöld! Vad ska han göra? En kvinna med grönt hår, som även hon behöver hjälp av Nelly och Valle, dyker plötsligt upp på monsteragenternas skola. Kvinnan har en särskild egenskap, nämligen att hon kan påverka naturen runt omkring sig…

Passar 6-9 år.

Nelly Rapp och Skogsfrun av Martin Widmark och Emil Maxén
Bok 6

Alla borde ha en Ruben

Katja Tydén och Klara Nordin Stensö

När Rubens föräldrar skiljer sig är det verkligen fantastiskt att han har morbror Anders. Han bakar kanelbullar och pyntar på balkongen när Ruben ska sova över. Det är knappt så man kan tro det, så bra det är! Och som ett brev på posten visar det sig att Anders ska åka iväg på en resa. En jättelång resa. Ruben tycker dessutom det verkar som att hans mamma har något lurt på gång…

Passar 6-9 år.

Alla borde ha en Ruben av Katja Tydén
Bok 7

Dillstaligan: Konstkuppen

Jens Lapidus och Gustaf Lord

Jonathan sitter helst inne på sitt rum och mekar med sina uppfinningar. Hans mamma börjar få nog och tjatar om att Jonathan borde gå ut och hitta på något. Jonathan vet inte riktigt vad detta skulle vara, förrän Zasha börjar i hans klass och flyttar in i huset där han bor. Tillsammans bildar de Dillstaligan – ett tjuvgäng! Som enligt vissa jobbar i de godas tjänst…Sin första kupp gör de när varor börjar försvinna från närlivs, en oskyldig kvinna blir anklagad och skumma typer syns på museet de varit på med skolan. För att genomföra kuppen krävs en dos smarthet och mod!

Passar 6-9 år.

Dillstaligan: Konstkuppen av Jens Lapidus
Bok 8

Spökbyrån. Fallet med den rysliga skuggan

Kristina Ohlsson och Moa Wallin

Dimdalens akutmottagning för spökerier kallas för Spökbyrån! Byråns medlemmar Elsa och Kalle behöver i denna bok hjälpa Frans Fransson eftersom det spökar i hans lägenhet. Det är så stökigt om nätterna att han inte får sova! Det välts ut böcker ur bokhyllan, det krossas porslin i köket och lamporna tänds och släcks om vartannat. Dessutom syns ibland en skugga mitt på golvet, även när ingen står där. Elsa och Kalle ger sig tusan på att förstå vad spöket försöker säga. För något måste det ju vara…Vem är egentligen skuggan?

Passar 6-9 år.

Spökbyrån. Fallet med den rysliga skuggan av Kristina Ohlsson och Moa Wallin 
Bok 9

Brownstones äventyr i myternas värld: Marcy och sfinxens gåta

Joe Todd-Stanton

Professor Brownstone äger en skattkammare med världens mest mytomspunna och särskilda föremål i – mumifierade gamla härskare som gnistrande svärd någon gång dragna av legendariska krigare. Men vem är Brownstone? Och var har han hittat alla föremål?

Äventyraren Arthur reser till Egypten för att hitta en legendarisk bok, men återvänder inte…Hans mörkrädda dotter Marcy bestämmer sig för att åka dit och rädda honom. Snart står Marcy mittemot visdomens gud Thot som är fången nere i sfinxens mörker, och plötsligt befinner hon sig i ett helt eget äventyr. Hon omgärdas av egyptiska gudar och om hon ska rädda sin pappa måste hon visa sig modig och övervinna sina största rädslor.

Passar 6-9 år.

Brownstones äventyr i myternas värld: Marcy och sfinxens gåta av Joe Todd-Stanton
Bok 10

Mitt lyckliga liv

Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

Somliga räknar får när de inte kan somna, Dunne räknar alla gånger hon varit lycklig…Och olycklig. Trots att Dunne längtat efter att börja skolan hela livet, blir hon alldeles nervös när dagen närmar sig. Det värsta vore om hon inte fick någon vän. Som tur är finner Dunne Ella Frida som hon gungar med dagarna i ända. Till och med under jullovet längtar hon tillbaka till skolan. Så bra vänner är de! Efter lovet är dock saker annorlunda och eftersom Ella Frida inte kan med att berätta vad som sker, får fröken ta bladet från munnen…

Passar 6-9 år.

Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz och Eva Eriksson
Bok 11

Dagbok för alla superschyssta : Rowley Jeffersons loggbok av Jeff Kinney

Kanske känner ni till Greg från Dagbok för alla mina fans? Detta är en spin-off på serien och vi får istället följa Gregs bästa kompis Rowley. Rowley har även han bestämt sig för att börja föra dagbok. Men Greg blir rasande och tillsammans bestämmer de att det ska bli en biografi om Greg. Men är Rowley verkligen den bästa att skriva en smickrande biografi om Greg?

Passar 9-12 år.

Bok 12

Kapten Kalsong av Dav Pilkey

En bokserie med skruvad action och en massa humor. Vi får följa George och Harold. Två unga killar som tillsammans skapar sin egen superhjälte-serie. Serien om Kapten Kalsong, hjälten som rår på alla skurkar med ”kalsongkraft”. Alla förutom deras elaka rektor älskar hjälten. I tolv fantastiskt underhållande böcker får vi följa pojkarnas serie om Kapten Kalsong.

Passar 6-9 år.

Här kan du läsa en komplett guide för alla böcker i serien.

Bok 13

Hundmannen av Dav Pilkey

En ny serie skriven av författaren till Kapten Kalsong. Hjälten i denna serie är hundmannen. Hälften polis och hälften hund. Det bästa av två världar. En stark kropp och ett fantastiskt luktsinne. Men kan han sätta plikten framför allt när det vilar något vilt inom honom?

Passar 6-9 år.

Bok 14

Bok 15

Vänner 4ever av Marie Oskarsson och Helena Bergendahl

En serie om vänskap, kärlek och hur det är att vara ung. Vi får följa Jack och hans kompisar. I den första boken, Fråga chans, blir Jack kär i Emilia. Men hur ska han göra nu? Vågar han berätta för sin bästa kompis Edvin och kommer han våga fråga chans på Emilia?

Passar 6-9 år.

Bok 16

Mystiska skolan av Katarina Genar och Alexander Jansson

En spännande lättläst rysmysserie för nybörjarläsarna. Vi får följa med Greta och Malte. De går i ettan på en jättegammal skola. Det gnisslar i dörrar och slår i fönster. Skolan är hemsökt av spöken. Det är gamla lärare och elever som spökar på skolan.

I samma serie finns också längre kapitelböcker när man vill utmana sig lite mer. Den första av dessa heter Spöket i biblioteket.

Passar 6-9 år.

Bok 17

Mira av Sabine Lemire och Rasmus Bregnhøi

I denna serieroman får vi följa med under ett år i Miras liv. Det är inte lätt att vara nästan tonåring. Miras kompisar pratar killar och har egna instagramkonton. Mira är inte kär i någon, hon har inget instagramkonto och en pinsam mamma. Är hon töntig?

Med hög igenkänningsfaktor får man följa Mira och hennes liv.

Passar 9-12 år.

Bok 18

22 sanna gåtor om uppfinningar av Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer och Elin Jonsson

Lättläst och klurigt om fantastiska uppfinnar. Du som läsare får inte allt serverat, utan det är skrivet som gåtor och du måste lösa dem. Både lärorikt och klurigt där ingen förkunskap behövs. Det gäller bara att läsa och titta på bilderna.

Passar 9-12 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer