Ulf Starks 10 mest älskade böcker
Böcker

Ulf Starks 10 mest älskade böcker

Allvar, hopp och humor. Ulf Stark, en av våra största barn- och ungdomsförfattare, var en mästare på att se det stora i det lilla. Här är tio av hans mest älskade böcker som går rakt in i hjärtat.

Tack till Facebookgruppen Litteraturgäris för värdefull inspiration!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Caroline Andersson

Allvar, hopp och humor. Ulf Stark, en av våra största barn- och ungdomsförfattare, var en mästare på att se det stora i det lilla. Här är tio av hans mest älskade böcker som går rakt in i hjärtat.

Tack till Facebookgruppen Litteraturgäris för värdefull inspiration!

Bok 1

Dårfinkar & dönickar

Det var med Dårfinkar & Dönickar från 1984 som Ulf Stark fick sitt stora genombrott som författare. Det handlar om Simone som flyttat till en ny stad med sin mamma. Första dagen i skolan tror alla att hon är en kille och snart är hon indragen i kärlekstrassel och en karusell av lögner. Ulf Starks moderna klassiker är både allvarsam och rolig, och boken blev sedan en hyllad tv-serie. Passar 9-12 år.

Bok 2

Min vän Percys magiska gymnastikskor

Min vän Percys magiska gymnastikskor är den första och fristående delen i en trilogi om författarens barndom. Här får vi lära känna Ulf, en försiktig kille, vars liv förändras när den nya killen Percy börjar i klassen. Percy är både smart och tuff och har dessutom ett par gymnastikskor som inte liknar några andra. Ulf kan inte släppa tanken på att komma över de där skorna, men det blir inte riktigt som han tänkt sig. Passar 9-12 år.

Bok 3

Kan du vissla Johanna?

Kan du vissla Johanna?  gavs ut 1992  och handlar de sjuåriga kompisarna Berra och Uffe. De saknar båda en morfar – de vill ha någon de kan älska, som bjuder på kaffe och som kan lära dem att vissla.  Berra vet att ålderdomshemmet är fullt av gamla farbröder, och när de beger sig dit träffar de Nils som blir hans ”låtsasmorfar”. Boken filmatiseras och varje julafton kan vi se Per Oscarsson i en av sina mest oförglömliga rollprestationer. Passar 6-9 år.

Bok 4

Ensam med min bror

Ensam med min bror gavs ut första gången 2000, och i oktober kom en fin nyutgåva av Ulf Starks och Jockum Norströms klassiker. Boken skildrar en sista barndomssommar och handlar om Ulf och hans bror som bor hos en annan familj medan deras mamma och pappa är på en utlandsresa. Under sommaren får storebrorsan för sig att klippa Ulfs hår, och när föräldrarna kommer tillbaka känner de knappt igen honom. Ulf får också presenten som han önskat sig så länge, men nu känns den bara fel. Det är inte bara hans frisyr som är förändrad.

Bok 5

Sixten

Sixten gavs ut första gången 1987 och blev som många av Ulf Starks böcker sedan film. Boken handlar om tioårige Sixten som har det kämpigt. Hans mamma bor med en ny man i Danmark och pappan bekymrar sig för allt.  Som tur är har han kompisen Jonte. Han vet nämligen vad Sixten ska göra med sin oroliga pappa: skaffa en fru till honom.

Bok 6

Jaguar

Jaguaren, från 1987, har fått flera priser och var Ulf Starks och Anna Höglunds första gemensamma bilderbok. Boken är skriven på rim och är en rolig och läskig berättelse om Elmer som går från att vara liten och obetydlig, till att bli en stor och farlig jaguar för en kväll. Under förvandlingen skrämmer han både hundar och tanter och under nattens stjärnor träffar han på katten Ellinor. Passar 3-6 år.

Bok 7

Systern från havet

I Systern från havet från 2015 samarbetar Ulf Stark med illustratören Stina Wirsén. Boken, som blev en av hans sista, är en berättelse om längtan och vänskap. Det handlar om Sirkka som måste resa ensam över havet till några hon inte känner. Under kriget ska hon bo hos en familj där det finns en flicka som heter Margareta, och sakta börjar deras vänskap att utvecklas. Passar 3-6 år.

Bok 8

Min vän shejken i Stureby

Den dråpliga berättelsen Min vän shejken i Stureby är den fristående fortsättningen på Min vän Percys magiska gymnastikskor. Det är 50-tal i söderförorten Stureby där Ulf bor med sin familj. Genom amatörradio får hans pappa kontakt med en arabisk shejk, och mamman blir nervös när han bjuder hem honom på middag. Ulf är också orolig, men han är rädd för att vännen Percy måste flytta.

Bok 9

Min vän Percy, Buffalo Bill och jag

Min vän Percy, Buffalo bill och jag, den avslutade delen om Ulfs barndom, utspelar sig i Stockholms skärgård. Vännerna Ulf och Percy tillbringar en oförglömlig sommar på Möja där de klättrar, leker indian och spelar burken. Det är också en sommar då livet förändras för Ulfs vresige farfar.

Bok 10

När pappa visade mej världsalltet

Ulf Starks När pappa visade mig världsalltet är tecknad av Eva Eriksson, och handlar om relationen mellan far och son. Boken utspelar sig på 50-talet och under en kväll då pappan tar med sig Ulf ut för att titta på stjärnhimlen. Den gavs ut för 20 år sedan och har sedan dess kommit i nyutgåva. Passar 3-6 år.

Boken finns att låna på bibliotek eller att köpa på Bokbörsen.

Missa inte Ulf Starks sagosamling!

Missa inte Ulf Starks sagosamling!

En sida till? Fortsätt läs!