Våga prata om det: 8 viktiga barnböcker om klimatet
Böcker

Våga prata om det: 8 viktiga barnböcker om klimatet

När klimataktioner arrangeras världen runt och förskolorna hjälps åt att plocka skräp och sopsortera, är det viktigt att plocka upp trådarna även hemma. Läs en barnbok om klimatet tillsammans ikväll!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Ann-Karin Garhamn

När klimataktioner arrangeras världen runt och förskolorna hjälps åt att plocka skräp och sopsortera, är det viktigt att plocka upp trådarna även hemma. Läs en barnbok om klimatet tillsammans ikväll!

Bok 1

Första Naturhjälpen räddar djuren

Grethe Rottböll och Anna-Karin Garhamn

I Första Naturhjälpen varvas berättelsen om Udde och Leijas nya naturhjälpen-klubb med faktarutor om olika djur och många smarta tips på hur man kan underlätta deras liv. Varje liten del gör skillnad och varje liten du kan göra en insats!

Bok 2

Vår planet

Matt Whyman och Richard Jones

I den officiella boken till den hyllade Netflix-serien ”Our planet” finns foton och illustrationer som ger läsaren en bild av jordens olika livsmiljöer med varierande växtlighet och djurliv. Boken är ett internationellt samarbete med WWF och Världsnaturfonden, och handlar om att vi måste ta hand om vår fantastiska planet.

Bok 3

Piraterna och vinterjakten

Sara Berg, Karin Frimodig och Maria Poll

”Istapparna smälter i Samiras hand.
Det blåser solvarma vindar ut från land.
Vädret har fått fnatt, säger Olga Os,
och pressar mera frukt till en tropisk juice.
Hej och hå! Vilken kalabalik,
all snön förstörs av en stor fabrik!”

Bok 4

Pudlar och pommes

Pija Lindenbaum

En grupp hundar tvingas lämna sin ö som har torkat ut. De reser i båt över havet och kommer till ett land där vissa gillar dem, vissa inte … Känns det igen? Många paralleller till verkligheten i en av Pija Lindenbaums klockrena skildringar.

Bok 5

Heja jorden!

Jörn Spolander och Stina Wirsén

Jol är 11 år och bor på en planet långt borta i rymden. En dag upptäcker hon jorden, en vacker blå planet full av liv, men märker snart något konstigt – varelserna på jorden verkar förstöra sin egen miljö genom att släppa ut växthusgaser i atmosfären. Tillsammans med sina forskarsvänner Lima och Lofar tar hon reda på mer om vad som händer.

Bok 6

Athena. Grattis världen! Jag är här nu!

Elin Ek

Athena, som är tolv år, är en självsäker tjej som inte tar någon skit. Hon är också oroad över planeten och känner att det är hennes ansvar att göra något åt det. Tillsammans med sina vänner har hon startat aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben för att göra en insats och rädda planeten. Athena. Grattis världen! Jag är här nu! är första delen i en rolig, smart och engagerad serie för alla tweenies.

Bok 7

Expedition rädda revet

Christina Wahldén

Alice får följa sin mamma till den lilla ön Lady Elliot Island i Stora barriärrevet, vilket är en verklig dröm som går i uppfyllelse och ett spännande äventyr. Till en början ser Alice bara paradiset. Men jorden har feber och temperaturen är för hög, och Stora barriärrevet och djuren som lever där drabbas hårt. Alices mamma arbetar för att hitta lösningar på problemet, men situationen är allvarlig. Och ju mer Alice lär sig, desto mer inser hon att det inte finns några enkla svar.

Bok 8

Här är vi: saker du behöver veta för att leva på jorden

Oliver Jeffers

En hyllning till vår underbara jord och allt fint som ändå finns här! Oliver Jeffers skrev och illustrerade boken till sin nyfödde son för att förklara hur allt funkar här på jorden och det är en underbar blandning av filosofiska funderingar, fakta och fantasi.

En sida till? Fortsätt läs!