Ledsna barn? Trösta med någon av dessa böcker
Böcker

Ledsna barn? Trösta med någon av dessa böcker

Man vill inte att någon ska vara ledsen, allra minst sina egna barn. Barngråt skär i hjärtat och man vill göra allt för att få det som plågar att försvinna. Ta hjälp med någon av dessa böcker för att trösta ditt barn.

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Anders Nyberg (illustratör) ur Världens första människa

Man vill inte att någon ska vara ledsen, allra minst sina egna barn. Barngråt skär i hjärtat och man vill göra allt för att få det som plågar att försvinna. Ta hjälp med någon av dessa böcker för att trösta ditt barn.

Kanske räcker det att rikta uppmärksamheten mot något annat? Då passar nån av de interaktiva böckerna perfekt. Eller så är humor allt som behövs, en rolig bok lockar till skratt och skratt tar bort det sorgliga. Dessutom passar alla dessa böcker perfekt för högläsning. Och vad tröstar inte bättre än att krypa upp i mammas eller pappas knä och lyssna på en saga?

Vill du tips på fler bra högläsningsböcker? Läs mer här.

Bok 1

Världens första människa av Carina Hjulström och Anders Nyberg

Ia är världens första människa. När det sa BANG och världen blev till kom också Ia. Genom henne får vi följa historien framåt, på en spännande resa genom tiden. Detta är en interaktiv faktabok där ditt barn får vara med och göra ljuden. Ljuden som låter likadant då som nu, det smattrande regnet, en ylande varg eller en kurrande mage. Ta fokus från det som är jobbigt och rikta det istället mot denna bok.

Passar 3-6 år.

Bok 2

Vems hus? av Stina Wirsén

Även detta är en interaktiv berättelse med 3D utformning och med tillhörande pappersgubbar så att leken kan fortsätta långt efter att du stängt boken. Denna bok är perfekt när du vill att ditt barn ska fokusera på något annat än det där som gör hen ledsen.

Vem-djuren; Fågel, Nalle, Nallegrisen, Katten och Kanin bor alla i samma trappuppgång. Det är mysigt för man kan ses hela tiden, springa mellan varandra. Men vem bor egentligen vart? Låt ditt barn gissa sig fram.

Passar 3-6 år.

Vill du läsa mer om författaren till Vem-böckerna? Lär vår intervju med Stina Wirsén här.

Bok 3

Rymdpiloterna och svarta hålets fångar av Magnus Ljunggren och Johanna Kristiansson

Max, Kim och Sam är piloter, rymdpiloter. De befinner sig uppe i rymden, här kan allt hända. Och det gör det också när de vill titta på det mystiska svarta hålet som öppnat sig nära deras rymdstation. I det svarta hålet finns det söta små enhörningar, de verkar vara fast. Så de tre rymdpiloterna bestämmer sig för att befria enhörningarna, men sekunden de kommer ut förvandlas de till sin raka motsats. Piloterna har släppt ut tre ondskefulla dödsmördare i rymden.

Denna bok har allt för att få vem som helst på andra tankar. De färgglada roliga bilderna i kombo med den spännande, lite knäppa historien är perfekt för att göra ledsna barn glada.

Passar 6-9 år.

Bok 4

Bajsboken av Pernilla Stalfelt

Bajs kan vara äckligt. Men framförallt kan det vara väldigt roligt. Det tycker i alla fall många barn, fast vuxna blir arga när man säger bajskorv rakt ut. Pernilla Stalfelt beskriver pedagogiskt och roligt allt man kan tanka sig behöva veta om bajs. Boken illustreras av roliga bilder. Denna bok är lika roliga att läsa för dig som för ditt barn. Peka på bilderna eller läs högt om bajs och ditt barn kommer förmodligen glömma allt det där som var jobbigt, för bajs är ju hysteriskt kul.

Passar 3-6 år.

Bok 5

Boken om prostens barnbarn av Eva Bexell och Karin Stjernholm Raeder

Anton och Carl ska tillbringa några veckor hos sin morfar, prosten. Prosten blir alltid lätt beklämd när barnbarnen ska komma, han vet vilket liv det kan bli och han vill ju helst att det ska vara ordning och reda, helst lite småtråkigt.

Men vad bryr sig Carl och Anton om det? T.ex. vill Anton väldigt gärna ha en egen hund och den där taxen utanför blir ju perfekt. Och kräftorna som ska bli middag, vore de inte mycket bättre som leksaker?

De varma roliga berättelserna om morfar prosten går hem hos de flesta, fortfarande nu, 40 år efter att de skrevs. Igenkänning, humor och värme kan trösta vem som helst.

Passar 6-9 år.

Bok 6

Den blå barnkammarboken

Barnkammarböckerna har det mest som behövs för att trösta ledsna barn. Behöver hen underhållas finns roliga små berättelser. Eller vill ni kanske bara titta på bilderna tillsammans, det brukar göra gott att rikta uppmärksamheten någon annan stans. Det finns också spännande spöksagor, roliga rim och ramsor som ni kan försöka er på tillsammans. Här finns något för alla och vi kan garantera en mysig stund tillsammans med barnkammarboken.

Passar 3-6 år.

Bok 7

Älskade lilla gris av Ulf Nilsson och Eva Eriksson

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer