Nu finns svenska barnböcker att köpa på arabiska - läs boktipsen!
Böcker

Nu finns svenska barnböcker att köpa på arabiska - läs boktipsen!

70 000 barn i svensk grundskola har arabiska som modersmål, men i skolorna saknas ofta litteratur. Vi hjälper er en bit på vägen och tipsar om att svenska barnböcker som finns översatta till arabiska.

Av: Johanna Stenius

70 000 barn i svensk grundskola har arabiska som modersmål, men i skolorna saknas ofta litteratur. Vi hjälper er en bit på vägen och tipsar om att svenska barnböcker som finns översatta till arabiska.

Bokförlaget Fenix är ett relativt nystartat förlag inom Bonnierförlagen, som släpper titlar på arabiska.  Publicistisk konsult är Flora Majdalawi Saadi, som ansvarar för bland annat urval, översättning och marknadsföring, och förlagschefen heter Bodil Unenge:

– Arabiska är idag det näst största språket i Sverige. Det finns 70 000 barn i svensk grundskola som har arabiska som modersmål. De behöver böcker! Både som underhållning och för läsförmågan.

Läs också: 28 böcker som bryter normen

Varför är det så viktigt?

–För att kunna lära sig nya språk är det viktigt att man kan sitt modersmål. Tänk själv att lära sig skriva på svenska om man inte kan skriva på sitt första språk, inte lätt.

Finns det inte böcker på arabiska i Sverige idag?

– De böcker som finns på arabiska i Sverige idag är ofta dyra, kräver långa transporter och är antingen bilderböcker med lite text eller textböcker.

Vad är det för utgivning ni satsar på?

– Vi är också mycket noga med kvaliteten på såväl översättning som utförande. Fenix böcker kommer att se ut precis som de svenska originalböckerna (bortsett från språket och läsriktningen). Vi kompletterar översättningen med vokaliseringstecken, små tecken som talar om hur en bokstav uttalas. De är extra viktiga och till god hjälp för nybörjarläsaren.

Är det nya böcker, eller översatta?

– Vi ger ut svenska böcker som översätts till arabiska och arabiska originalböcker. Det gör vi för vi vill att Fenix ska bli en brygga mellan två kulturer. Man ska kunna hitta böcker där man känner igen miljöer och sammanhang från det gamla landet och böcker som utgår från det nya landet. Man ska känna sig stolt över sitt ursprung och välkommen till Sverige.

Är några andra språk aktuella?

– Vi börjar med arabiska, men tittar på andra språk att komplettera med lite längre fram.

Hur får man tag på böckerna?

– Böckerna säljs på våra vanliga kanaler. Enklast via Adlibris eller Bokus, de kommer att finnas på bibliotek och även säljas i en del fysiska boklådor.

Sex svenska barnböcker på arabiska

1. Spela kula av Helena Bross och Christel Rönns

Nu finns svenska barnböcker att köpa på arabiska – läs boktipsen!

Flera av Helena Bross lättlästa Klass 1b-böcker finns översatta till arabiska. Det har börjat en ny kille i skolan, Roy. Han går i femman och bestämmer att ettorna inte får spela bandy med de stora på rasten. Melker och Maja tycker det är riktigt tråkigt. Nästa dag vill Roy vara med klass 1b när de spelar kula. Han vinner en massa kulor och kulpåsen blir bara större och större. Fuskar han? Elin blir arg, men får snart en idé som hela klassen är med på. Passar barn 9-12 år.

Boken finns här.

Vill du ha fler barnbokstips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

2. Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan av Magnus Ljunggren och Johanna Kristiansson

Nu finns svenska barnböcker att köpa på arabiska – läs boktipsen!

I rymden kan vad som helst hända, och det gör det också hos Rymdpiloterna! Välkommen ombord på den galna rymdstationen BrT-22Xz-9!* Här bor de tre barnen Max, Kim och Sam, som en vacker dag ska bli rymdpiloter men än så länge går i skolan. Här bor också den makthungrige Zenok, som vill bli kapten till varje pris. Hysteriskt fartfylld oh rolig läsning. Texten är genomgående försedd med vokaliseringstecken.

Boken finns här.

3. Liten av Stina Wirsén

Liten är en långörad figur vars tillvaro är stretig med mycket bråk. Hemma hos Liten är det många dagar som inte är glada, och det blir farligt om och om igen. De som borde ta hand om Liten är själva så ledsna att de inte ser Liten. Till slut tar Liten mod till sig och berättar allt för Fröken på förskolan som hjälper Liten till fler glada dagar. Boken är framtagen i samarbete med Brottsoffermyndigheten och syftar till att informera barn om sina rättigheter. Passar barn 3-6 år.

Boken finns här.

Läs mer: 7 gånger Stina Wirsén beskriver svåra ämnen för små läsare

4. Hjälp! Eld och lågor! av Jo Salmson och Jimmy Wallin

Nu finns svenska barnböcker att köpa på arabiska – läs boktipsen!

När en hund skadar tassen på krossat glas bestämmer sig barnen för att städa i parken. Kompisarna ställer upp och hjälper till med städning och fika. Men när vårsolen skiner på det torra gräset börjar det plötsligt brinna. Hur kunde det gå så fel? Och vems fel var det? När brandkåren släckt branden väntar ännu en överraskning för kompisarna. Hjälp!-serien är lättlästa böcker om barnen i en lågstadieklass och deras vardag. Passar barn 6-9 år.

Boken finns här.

5. Riddarskolan. Den vilda galoppen av Magnus Ljunggren och Mats Vänehem

Nu finns svenska barnböcker att köpa på arabiska – läs boktipsen!

En blandning av riddarliv och skolmiljö med spänning, humor och illustrationer gör denna bok perfekt för barn som precis har börjat läsa själva. Egon, Fiona och Urban har precis haft sin första ridlektion och upptäckt hur roligt det är att rida. När de andra eleverna går tillbaka till stallet för att mocka tar de chansen att rida ut på det stora fältet utanför borgen. Men när Urban gör sig illa och hans häst rymmer får äventyret en vändning. Passar barn 6-9 år.

Boken finns här.

Missa inte! Nu finns svenska barnböcker — på arabiska

6. Mystiska skolan. Spökhunden av Katarina Genar och Alexander Jansson

Nu finns svenska barnböcker att köpa på arabiska – läs boktipsen!

En lättläst, rysmysig och lagom läskig bok om en skola där porten gnisslar, spindelväv kantar fönstren och där man hör väsande andetag i korridoren. Greta älskar denna mystiska skola. Här finns en rektor som spökar och en Skrattfröken som visar sig i spegeln på toa. När Greta upptäcker bitmärken på skrivpappret och hör morrande och krafsande förstår hon vad hon är på gång: Spökhunden har vaknat! Passar barn 6-9 år.

Boken finns här.

Läs mer