Därför ger Bonnier ut barnböcker på arabiska
Nu finns svenska barnböcker - på arabiska
Inspiration

Nu finns svenska barnböcker - på arabiska

70 000 barn i svensk grundskola har arabiska som modersmål, men i skolorna saknas ofta litteratur. Därför startades förlaget Fenix, som nu har släppt fem barn- och ungdomsböcker på arabiska.

Av: Tove Kullenberg

70 000 barn i svensk grundskola har arabiska som modersmål, men i skolorna saknas ofta litteratur. Därför startades förlaget Fenix, som nu har släppt fem barn- och ungdomsböcker på arabiska.

Bokförlaget Fenix, ett relativt nystartat förlag inom Bonnierförlagen, har nu släppt sina fem första titlar på arabiska.
Publicistisk konsult blir Flora Majdalawi Saadi, som ansvarar för bland annat urval, översättning och marknadsföring, och förlagschef heter Bodil Unenge:

– Arabiska är idag det näst största språket i Sverige. Det finns 70 000 barn i svensk grundskola som har arabiska som modersmål. De behöver böcker! Både som underhållning och för läsförmågan.

Läs också: 28 böcker som bryter normen

Varför är det så viktigt?

–För att kunna lära sig nya språk är det viktigt att man kan sitt modersmål. Tänk själv att lära sig skriva på svenska om man inte kan skriva på sitt första språk, inte lätt.

Finns det inte böcker på arabiska i Sverige idag?

– De böcker som finns på arabiska i Sverige idag är ofta dyra, kräver långa transporter och är antingen bilderböcker med lite text eller textböcker.

Vad är det för utgivning ni satsar på?

– Vi börjar med Lätt att läsa-böcker, ett välkänt och mycket uppskattat varumärke som passar perfekt för nybörjarläsaren. Vi kommer också att göra bilderböcker med parallelltext, dvs tvåspråkiga böcker. Då kan vuxna och barn läsa tillsammans på båda språken.

– Vi är också mycket noga med kvaliteten på såväl översättning som utförande. Fenix böcker kommer att se ut precis som de svenska originalböckerna (bortsett från språket och läsriktningen). Vi kompletterar översättningen med vokaliseringstecken, små tecken som talar om hur en bokstav uttalas. De är extra viktiga och till god hjälp för nybörjarläsaren.

Är det nya böcker, eller översatta?

– Vi kommer att ge ut svenska böcker som översätts till arabiska och arabiska originalböcker. Det gör vi för vi vill att Fenix ska bli en brygga mellan två kulturer. Man ska kunna hitta böcker där man känner igen miljöer och sammanhang från det gamla landet och böcker som utgår från det nya landet. Man ska känna sig stolt över sitt ursprung och välkommen till Sverige.

Är några andra språk aktuella?

– Vi börjar med arabiska, men tittar på andra språk att komplettera med lite längre fram.

Hur får man tag på böckerna?

– Böckerna säljs på våra vanliga kanaler. Enklast via Adlibris eller Bokus, de kommer att finnas på bibliotek och även säljas i en del fysiska boklådor.

Riddarskolan. Vilse i mörka skogen av Magnus Ljunggren 

Riddarskolan – vilse i mörka skogen

”Riddarskolan” är en serie lättlästa böcker med fartfyllda illustrationer om de tre kompisarna Egon, Fiona och Urban. Spännande och kul läsning för alla tjejer och killar som gillar äventyr och precis har börjat läsa själva.

Lätt som en plätt, tänker Urban när han ska hämta drakörten utan Egon och Fiona. Men när han blir ensam kvar i skogen känns det inte så kul längre. Vad är det som låter? Är det ett spöke eller en drake eller kanske en demon? Och var är han, plötsligt vet han inte längre. Tur att han är världens modigaste riddare i alla fall och nästan inte rädd alls …

Boken finns här.

Riddarskolan. Skriv och berätta av Magnus Ljunggren 

Riddarskolan – Skriv och berätta

Vad skulle hända om en jätte kom till borgen? Eller en ond trollkarl? I Skriv och berätta med Riddarskolan är det du som är berättaren! Genom praktiska övningar och med Rodricks bästa författartips i bakfickan kan du hitta på egna personer, miljöer och händelser.

Boken finns här.

Hjälp! Var är skatten? av Jo Salmson 

Hjälp! Var är skatten?

Det är dags för skattjakt i skolan! I skolan har vi lärt oss om kartor och nu ska hela klassen ut på skattjakt! Fröken har gömt flera piratskatter i närheten av skolgården. Hon delar ut kartor till alla: Jag, Leonita, Samir och Shania är i samma grupp. Vår skatt ska ligga under en parkbänk. Men hjälp! Det sitter ett par okända gubbar på bänken …

Boken finns här.

Hjälp! Jag hittar ett fusk av Jo Salmson 

Hjälp! Jag hittar ett fusk

Vi ska ha prov i skolan, för allra första gången. När fröken berättar det känns det jättespännande. Mamma hjälper mig, vi pluggar och pluggar. Jag kan stava alla ord rätt på provet. Men när jag ska lämna klassrummet hittar jag en hopvikt lapp på golvet. Just som jag plockar upp den, för att slänga den i papperskorgen, undrar fröken vad jag har i handen. Hon vecklar upp lappen. ”Det trodde jag inte om dig!”, säger hon och ser jättearg ut.Det är en fusklapp! Hjälp! Vad ska jag göra nu? Med endast ett par meningar på varje sida skapar Jo Salmson dramatik. Tillsammans med Veronica Isakssons illustrationer bjuder hon på ett spännande och lite läskigt vardagsdrama i förorten.

Boken finns här.

Mystiska skolan. Spökhunden av Katarina Genar

Mystiska skolan – Spökhunden

Greta älskar sin mystiska skola. Där finns både en rektor som spökar och en Skrattfröken som visar sig i spegeln på toa. Och när Greta ser att det är bitmärken på skrivpappret, och hör hur något morrar och krafsar, så förstår hon att det bara kan betyda en sak:

Spökhunden har vaknat!

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En sida till? Fortsätt läs!