Stora barnboksdagen är årets bästa dag!
Inspiration

Stora barnboksdagen är årets bästa dag!

Barn och deras läsaning är framtiden! Nu slår barnboksförlagen ihop sina påsar för att maximera läs-effekten och lanserar den stora barnboksdagen.

Av: Johanna Stenius

Barn och deras läsaning är framtiden! Nu slår barnboksförlagen ihop sina påsar för att maximera läs-effekten och lanserar den stora barnboksdagen.

Krama Mamma mum, snacka med Musse & Helium och gosa med Bamse… Ja, den som bor i Stockholm har lite tur nu slutet av januari då Stora barnboksdagen arrangeras i centrala Stockholm. Men kanske kan det här sprida sig till fler städer!

Söndagen 26 januari samlas några av Sveriges mest populära barnboksförfattare och illustratörer för en riktig barnboksfest – allt för att sätta barns läsglädje i fokus. Evenemanget lanserades 2019 under Värdsbokveckan, och förhoppningen är att det ska fortsätta och växa.

– Med Stora Barnboksdagen vill vi ge barn chans att träffa sina favoritförfattare och de populäraste bokfigurerna, säger Jenny Edh Jansen på Rabén & Sjögren, initiativtagare. I år har vi växt från sex till tio barnboksförlag som tillsammans bjuder på en hejdundrande barnbokfest med läsglädje i fokus.

Tio förlag samarbetar

Barnboksfest är verkligen ordet! Med barnens nya och gamla favoritförfattare, högläsning och musikframträdanden, gosiga maskotar, pyssel, tipspromenad, fiskdamm, fika till alla barn och mycket annat bokskoj.

Det är de tio förlagen B. Wahlströms, Rabén & Sjögren, Bokförlaget Opal, Lilla Piratförlaget, Berghs Förlag, Natur & Kultur, Bonnier Carlsen, Alfabeta, En bok för alla och Egmont Publishing som gästar Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm tillsammans med sina populäraste barnboksförfattare och illustratörer.

Läs hela programmet med tider och mer information här 

På plats under dagen

Martin Widmark & Helena Willis

Martin Widmark har skrivit närmare 120 böcker för barn och unga, inte minst bokserien LasseMajas detektivbyrå som älskats och älskas av hundratusentals unga läsare.

Helena Willis illustrerar de kluriga bilderna i LasseMajas detektivbyrå, men har under årens lopp även samarbetat med flera författare på olika förlag. Tidigare i år kammade hon, tillsammans med Martin Widmark, hem priset Crimetime Award i kategorin ”bästa barndeckare”.

Pija Lindenbaum

Pija Lindenbaum är en av våra mest älskade bilderboksskapare som alltid når in i själen på både vuxna och barn med sina fantastiska bilder och texter. I nya boken Vi måste till jobbet får vi följa tre barn i en fartfylld lek full av fantasi och snabba vändningar.

Jujja Wieslander

Jujja Wieslander är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Tillsammans med Sven Nordqvist står hon bakom de populära karaktärerna Mamma Mu och Kråkan. På Stora Barnboksdagen högläser Jujja vinterklassikern Mamma Mu åker bobb, ett hisnande äventyr i backen. Dessutom finns Mamma Mu och Kråkan på plats för mjuka kramar och idolbilder!

Sara Ohlsson

Sara Ohlsson är författaren bakom de populära böckerna om Frallan, som älskar sin mormor och att tävla, bland annat. Senaste boken heter Frallan har en hemlighet.

Camilla Brinck

Camilla Brinck debuterade som barnboksförfattare ed ljudserien Musse & Helium. Ett år senare släpptes den första inbundna boken baserad på serien, som älskas av såväl barn som vuxna och har legat på topplistorna utan avbrott från maj 2019.

Emma Virke

Emma Virke är illustratör, bildkonstnär, författare och grafisk formgivare. Hon där en av de senaste tidens mest hyllade. 2017 tilldelades hon den prestigefyllda Elsa Beskow-plaketten.

Monica Zak & Gunna Grähs

Författaren Monica Zak har skrivit över 50 barnböcker. Gunna Grähs har illustrerat så länge hon kan minnas och har illustrerat två böcker som är skrivna av Monica Zak. På Stora Barnboksdagen berättar de om flickan Ceva från Syrien. Hon är rädd för vattnet sedan flykten och vill inte åka skridskor tillsammans med sina klasskamrater.

Anna Fiske

Anna Karin Helena Fiske  är författare, illustratör och serietecknare sedan 1993 bosatt i Norge. I hennes nya bok I Göra barn får vi veta svaren på frågan alla barn funderar över.

Elin Lucassi

Serietecknare, illustratör och skribent som r skrivit böckerna Jag är den som är den, Synd och Ert blod på mina broddar.

Lisa Ragvals

När Lisa Ragvals var liten berättades det om hur hennes pap­pas morfar en gång tog med sig en björnunge hem, i sin ryggsäck! Den historien inspirerade till böckerna om Abbe, som önskar sig ett husdjur.

Maskotarna

Mamma Mu och Kråkan, Bamse och Musse & Helium finns självklart på plats för att pigga upp!

Missa inte den här chansen – läs allt om stora barnboksdagen här

 

En sida till? Fortsätt läs!