Snabbguide till alla LasseMaja-böcker (de är jättemånga!)
Böcker

Snabbguide till alla LasseMaja-böcker (de är jättemånga!)

Martin Widmarks serie LasseMajas Detektivbyrå är en succé bland barnen och har sålts i över tre miljoner exemplar. Vi guidar dig genom alla böcker och vilken ordning de kommer i.

Av: Elsa Sjögren

Martin Widmarks serie LasseMajas Detektivbyrå är en succé bland barnen och har sålts i över tre miljoner exemplar. Vi guidar dig genom alla böcker och vilken ordning de kommer i.

1. Diamantmysteriet

Diamantmysteriet
I den första boken om LasseMajas Detektivbyrå stjäl någon diamanter från guldhandlaren Muhammed Karat. Det mesta pekar på att den skyldiga finns bland personalen: Siv Leander, Ture Modig eller Lollo Smitt. Men polisen i Valleby kommer inte vidare med fallet och kopplar in de unga detektiverna Lasse och Maja.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

2. Hotellmysteriet

Hotellmysteriet
På julafton tar den fina familjen Åkerö in på Stadshotellets svit. Med sig har de sin ögonsten, en kinesisk äppeltax. Hotellets direktör lovar att ta hand om hunden, men en dag är den försvunnen. Lasse och Maja tar sig an det knepiga fallet.

Boken finns här.

3. Cirkusmysteriet

Cirkusmysteriet
Under en föreställning på Cirkus Splendido försvinner publikens värdesaker spårlöst. Lasse och Maja tror att någon av de anställda på cirkusen ligger bakom stölderna.

Boken finns här.

4. Cafémysteriet

Cafémysteriet
Konditorier Café Marsaan har utsatts för flera rån. Ingen i personalen har sett något misstänkt bland kollegorna, men alla verkar vara i stort behov av pengar.

Boken finns här.

5. Mumiemysteriet

Mumiemysteriet
Det händer mystiska saker på museet i Valleby. Den skräckslagne nattvakten påstår att han med egna ögon hur den 3000 år gamla egyptiska mumien vaknat till liv och gått runt inne på museet. Samma natt skars museets mest värdefulla tavla ut ur sin ram. ”Mumiens hämnd är fruktansvärd men rättvis” står det i ett kvarlämnat brev som hotar med att fler tavlor kommer att försvinna om inte museet betalar en stor summa pengar.

Boken finns här.

6. Biografmysteriet

Biografmysteriet
Någon kidnappar hundar i Valley, och de förtvivlade ägarna krävs på tusentals kronor för att få tillbaka sina hundar. Lasse och Maja tar upp jakten som leder dem rakt in i mörkret i Bio-Rios biografsalong.

Boken finns här.

7. Tågmysteriet

I godsvagnen på ett tåg ligger hela fyra miljoner i gamla sedlar som ska förstöras. Tågmästaren vaktar vagnen, men slumrar till. Någon drar i nödbromsen och i tumultet som uppstår upptäcks att säcken med pengar är stulen. som tur är finns Lasse och Maja med på tåget för att lösa mysteriet.

Boken finns här.

8. Tidningsmysteriet

Tidningsmysteriet
Guldhandlaren Muhammed Karat baktalas och anklagas i Valleby-Blad för att ha använt falska diamanter i sina smycken. Men han är bara en i raden av Vallebybor som tidningen skrivit elaka saker om. Rektor Ahlgren erkänner i en artikel att han fuskade på proven i skolan och polismästaren har enligt uppgift ertappats med att palla äpplen. Det mesta pekar på att någon på tidningen skriver och publicerar de falska artiklarna. Lasse och Maja gör en nattlig spaning i tidningshuset och försöker locka fram den falska reportern.

Boken finns här.

9. Skolmysteriet

Skolmysteriet
Valleby svämmar över av falska sedlar, samtidigt har någon i smyg tagit tusentals kopior på skolans nya färgkopiator. Finns det ett samband mellan händelserna? Lasse och Maja tar sig an sitt nionde fall.

Boken finns här.

10. Guldmysteriet

Guldmysteriet
En stor guldtransport kommer till hamnen i Valleby och en nervös bankdirektör tar hand om guldet på banken. Men morgonen därpå är guldet borta. Övervakningskamerorna visar ingenting och inne i bankvalvet finns ett brev som säger att personalen är tagen som gisslan.

Boken finns här.

11. Saffransmysteriet

Saffransmysteriet
Saffranet har tagit slut på Café Bernard & Panini och på Superlivs har hela den nya leveransen försvunnit. Någon måste ha tagit sig in på kontoret och stulit all saffran — och nu är hela julen hotad!

Boken finns här.

12. Zoomysteriet


Djuren i zoo-affären blir allt tröttare och vill inte ens äta längre. Valdemar som äger djuraffären vet inte vad han ska göra. Dessutom klagar brevbäraren över nattliga hundskall som kommer från affären. Men hur är det möjligt? Valdemar har ju ingen hund bland sina djur.

Boken finns här.

13. Biblioteksmysteriet

Biblioteksmysteriet
Värdefulla böcker försvinner från Vallebys bibliotek, trots att de är larmade. Polismästaren kontaktar Lasse och Maja för att hjälpa till att bevaka biblioteket och hålla ögonen på besökarna i forskarrummet, platsen där de värdefulla böckerna förvaras. De unga detektiverna är snart tre misstänkta tjuvar på spåren.

Boken finns här.

14. Fotbollsmysteriet

Fotbollsmysteriet
Det är dags för den årliga fotbollsmatchen mellan Vallby och Solbacka. Några av spelarna i Vallebylaget är skolsyster Mary, Muhammed Karat, Barbro Palm och polismästaren. Dessutom har man en ny tränare — brevbäraren Franco Bollo — som har proffspåbrå från Italien.

Boken finns här.

15. Kyrkomysteriet

Kyrkomysteriet
Det är dags för prästen i Valleby att gå i pension och installera en ny präst. När det under ceremonin busas friskt och biskopens silverkräkla spårlöst försvinner hotar hon att anmäla allt till kyrkorådet, även den tilltänkta nya prästen surnar till. Lasse och Maja rycker in för att bena ut både bus och brott.

Boken finns här.

16. Kärleksmysteriet

Kärleksmysteriet
Valleby ska anordna en kärleksfestival och samla in pengar till världens fattiga barn. Muhammet Karat har lovat att dona fem kronor för varje puss man registrerar, och hela staden pussas för glatta livet. Ända till det upptäcks att de insamlade pengarna blivit stulna.

Boken finns här.

17. Galoppmysteriet

Galoppmysteriet
Spänningen är olidlig på galoppbanan utanför Valleby och det satsar pengar och spekuleras hej vilt. De rutinerade hästarna tar ledningen, men snart tappar de alla fart. Någon måste ha saboterat tävlingen och Lasse och Maja tar sig an sitt 17:e fall.

Boken finns här.

18. Campingmysteriet

Campingmysteriet
Lasse och Maja tältar på campingplatsen. Men så försvinner deras nyplockade kantareller och en svampkniv. Är det någon av de märkliga grannarna som ligger bakom? När campingägarens välfyllda kräftbur försvinner inser Lasse och Maja att det är dags för ett spaningsuppdrag.

Boken finns här.

19. Sjukhusmysteriet

Sjukhusmysteriet
När Sara Bernard bryter benet åker hon till sjukhuset för att gipsas, och Lasse och Maja följer med. På sjukhuset träffar de polismästaren som berättar att patienter som gipsats blivit av med sina smycken.

Boken finns här.

20. Simborgarmysteriet

Simborgarmysteriet
Det är dags för det Stora julsimmet och hela Valleby trängs i bassängen för att simma 200 meter. Men evenamanget urartar till en riktig slapstick-fars där en huttrande sol-och-vårare, en godtrogen kassörska och en försmådd badvakt bildar en osannolik trio.

Boken finns här.

21. Födelsedagsmysteriet

Födelsedagsmysteriet
Muhammed Karat fyller år, och Barbro Palm anordnar en tävling där personen som bakar den godaste tårtan vinner 8000 kronor. När ljuset slocknar skriker Barbro Palm att hennes glittrande diamant försvunnit, Lasse och Maja tar sig an fallet.

Boken finns här.

22. Cykelmysteriet

Cykelmysteriet
Den som först passerar mållinjen i Vallebys cykeltävling vinner en guldmedalj och 10 000 kronor. Deltagarna verkar inte sky några som helst medel för att vara först i mål, och polismästaren hänger inte riktigt med i svängarna. Lasse är med som tävlande cyklist och Maja är tränare och observatör — tillsammans lägger de ihop två och två.

Boken finns här.

23. Brandkårsmysteriet

Brandkårsmysteriet
Två bränder har den senaste veckan brutit ut i Valleby, och vid båda tillfällen har föremål stulits. Muhammed Karat saknar ett guldhalsband och Barbro Palm på museet upptäcker att en värdefull vas har försvunnit. Lasse och Maja kommer till undsättning!.

Boken finns här.

24. Fängelsemysteriet

Fängelsemysteriet
I syfte att muntra upp internerna på Valleby fängelse sätter prästen upp Hamlet. Men under premiärkvällen uppför sig skådespelarna helskruvat för att sedan försvinna.

Boken finns här.

25. Modemysteriet

Modemysteriet
Invånarna i Valleby har fullt upp med att skapa kreationer inför modevisningen på torget. Den kända modeskaparen Jean-Pierre ska utse de två bäst klädda i staden, och priset är en resa till Paris. Men allt ställs på sin spets när Jean-Pierres lilla livskamrat Lulu försvinner och ett hotfullt brev kräver att han lämnar ifrån sig den värdefulla pärmen med nästa års klädkollektion för att kunna återse sin Lulu.

Boken finns här.

26. Slottsmysteriet

Slottsmysteriet
Greve von Farsen anordnar en chokladprovning på slottet med förhoppningen att deltagarna investerar i hans plantage. Grevens betjänt, den döve Floyd Nilsson, iakttar deltagarna och förser greven med handskrivna lappar. När Lasse och Maja smyger iväg upptäcker de att slottets övriga rum är tömda på möbler.

Boken finns här.

27. Silvermysteriet

Silvermysteriet
Under en utgrävning utanför kyrkan hittar man massvis med silvermynt. Dagen efter upptäcks spår efter en inkräktare, men inget verkar ha blivit stulet. Lasse och Maja måste gräva djupt för att komma till botten med mysteriet.

Boken finns här.

28. Filmmysteriet

Filmmysteriet
Polismästaren blir erbjuden en filmroll när den berömda filmregissören Omar Rauk kommer till Valleby, under förutsättning att han låter sig bli inlåst i en bur under natten. Samma natt sker ett inbrott i optikerbutiken. Inget har stulits förutom en klocka, men golvet i källaren är uppbrutet. Och filmen i butikens övervakningskamera är för suddig för att man ska se vad som hände under inbrottet. Lasse och Maja tycker att det är något skumt över alltihop.

Boken finns här.

Specialböcker

29. Deckarhandbok

Deckarhandboken
I denna handbok delar Lasse och Maja för första gången med sig av sina bästa tips och knep, så att barn själva kan starta en egen detektivbyrå. Här får vi följa med bakom kulisserna och lär oss hur man läser av en brottsplats, intervjuar vittnen, hittar försvunna föremål, skriver hemliga brev och spräcker alibin.

Boken finns här.

30. Kompisbok

Kompisbok
En kul bok för alla barn som älskar LasseMajas Detektivbyrå och som vill ha en bok där vännerna kan fylla i uppgifter om sig själva – allt från födelsestad till fingeravtryck.

Boken finns här.

31. Teaterbok

Teaterbok
Har ditt barn drömt om att få lösa brott tillsammans med Lasse och Maja i Valleby? Med LasseMajas teaterbok får man äntligen kliva in i Valleby och lösa mysterier framför en publik! Samla ihop några vänner, lite rekvisita, och börja repetera.

Boken finns här.

32. Sommarlovsböcker

Snabbguide till alla LasseMaja-böcker (de är jättemånga!)

Läs nyskrivna berättelser om Lasse och Maja, ha kul med pyssel och knåp, och få inspiration till egna sommaraktiviteter. De här böckerna är den perfekta läsningen på stranden, i bilen eller på kollo.

Böckerna finns här.

Snabbguide till alla LasseMaja-böcker (de är jättemånga!)

På självaste julafton blir det beckmörkt i Valleby. Men vem är egentligen skyldig till strömavbrottet? Det julmysteriet får läsarna vara med och lösa i den senaste LasseMaja-boken.  Och för den som lyckas klura ut koderna och hitta rätt i labyrinterna väntas ett julfirande med favoritfigurerna i serien.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!