Vi vet vem som är Sveriges mest utlånade författare – och det är inte den du tror!

Vi vet vem som är Sveriges mest utlånade författare – och det är inte den du tror!

I över ett decennium har han varit den mest utlånade författaren på biblioteken. Han har skrivit över 120 olika böcker, varav merparten blivit bästsäljare. Och frågar du ett barn från sisådär sju år upp till kanske femton år så är chansen väldigt stor att hen vet vem författaren är – och har läst någon av böckerna.

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Thron Ullberg

I över ett decennium har han varit den mest utlånade författaren på biblioteken. Han har skrivit över 120 olika böcker, varav merparten blivit bästsäljare. Och frågar du ett barn från sisådär sju år upp till kanske femton år så är chansen väldigt stor att hen vet vem författaren är – och har läst någon av böckerna.

Vi pratar förstås om Martin Widmark. Sveriges okrönte barnbokskung, som tillsammans med Helena Willis ligger bakom megasuccén LasseMajas detektivbyrå. Men han är också före detta lärare, läsfrämjare, obotligt engagerad i barns läsning och dessutom med energi som ett mindre kraftverk.

Martin Widmark inledde sin yrkeskarriär som mellanstadielärare. Under nästan två decennier arbetade han som lärare, varav tio år i Rinkeby där många barn talade och förstod svenska dåligt.  Där fick han erfarenheter som han tagit med sig in i barnboksskapandet. För till skillnad från många författare, speciellt de som skriver för vuxna som ofta säger att de skriver ”för sig själva”, har han enligt egen utsago alltid läsaren i fokus när han skriver.

”Lättläst, inte lättlöst”

– Jag tänker alltid på läsarna när jag skriver. Hänger de fortfarande med? Har jag tappat någon? Om jag har gjort det är det ingen idé, har han sagt i en intervju på sin egen hemsida.

Författandet startade i hemmet. I sann Astrid Lindgren-anda började Martin Widmark att berätta sagor för sin son när han var liten. Och sonen gillade vad han hörde! Snart var den första boken född – år 2000 utkom Att fånga en tiger. Men det var serierna om Nelly Rapp och framför allt deckarduon Lasse och Maja som snabbt blev makalösa succéer.

Fotograf: Thron Ullberg

Fotograf: Thron Ullberg

Det är något visst med Martins böcker, som appellerar till så väldigt många barn – ”lättläst, inte lättlöst” är något Martin återkommer till. Han skriver så att barnen hänger med och förstår, men de känner sig inte dumförklarade. Tvärtom.

De vuxna karaktärerna kan vi fnissa åt. De är inte så sällan komiska, nästan farsartade. Huvudkaraktärerna och hjältarna – barnen – är lite mer dämpade, vilket gör att en läsare lätt kan identifiera sig med dem.

Missa inte: Helena Willis avslöjar LasseMaja-succéns hemliga formel

LasseMajas Detektivbyrå har ynglat av sig – det finns biofilmer, teveserier, Dramaten-uppsättning, opera, det har varit Junibacken-utställning och nu senast en LasseMaja-lekpark. Lasse och Maja har blivit stora idoler över hela världen. Även Halvdan Viking-serien och Nelly Rapps universum har synts i fler former än mellan bokens hårda pärmar – utställningar, filmer och serier, för att nämna något.

Tilldelades medalj av regeringen

Idag har Martin Widmark skrivit över 120 böcker för barn och ungdomar, och hans böcker har sålt i ofattbara 10 miljoner exemplar, världen över. Böckerna är översatta till över 30 språk.

Efter sitt arbete som lärare och efter tusentals klassrumsbesök insåg Martin hur stora skillnaderna i läsförståelse kan vara, beroende på hur man arbetar med läsning. Han tog initiativet till projektet En läsande klass med flera bokförlag och stiftelsen Junibacken. I augusti 2014 tilldelades han regeringens medalj Illis Quorum för sina böcker och arbetet med barn och ungdomars läsning.

Martin tycks ha en outsinlig energi, och en nyfikenhet och upptäckarlust som är svårslagen. Nyligen genomförde regeringen en av de största satsningarna någonsin på barnlitteratur i förskolan. Något som initierats av – ja, du gissade rätt: Martin Widmark. Här kan du läsa mer om det projektet.

Men nu har han dragit ner på takten, efter flera år av intensivt läsfrämjande arbete. Eller snarare – nu är det fokus på bokskrivandet som gäller. Och det säger läsarna, och läsarnas föräldrar/lärare/bibliotekarier, ett rungande JA TACK till.

Ps. Ja, vem trodde ni att vi menade var Sveriges mest utlånade författare? Den första vuxenförfattaren på bibliotekens lista, David Lagercrantz? Jo då , han är väl ok, där nere på plats ETTHUNDRASEXTIONIO.

Fakta

 • Vem;

  Martin Widmark

   

 • Född:

  1961.

 • Bor:

  Stureby i södra Stockholm.

 • Familj:

  Fru och två barn.

 • Gör:

  Författare till över 120 böcker, däribland LasseMajas detektivbyrå, böckerna om Nelly Rapp och Halvdan Viking. Den samlade utgivningen finns här.

En sida till? Fortsätt läs!