Hon har gjort nya LasseMaja-filmen: Jag har levt och andats den i två år
Inspiration

Hon har gjort nya LasseMaja-filmen: Jag har levt och andats den i två år

Sveriges mest älskade och lästa deckarduo är tillbaka – på vita duken! Den här gången är det Josephine Bornebusch som står för regin av LasseMajas Detektivbyrå – det första mysteriet. Vi haffade stjärnskådespelaren för att prata om barnlitteratur, LasseMajas Detektivbyrå och Martin Widmark.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Erik Zetterberg

Sveriges mest älskade och lästa deckarduo är tillbaka – på vita duken! Den här gången är det Josephine Bornebusch som står för regin av LasseMajas Detektivbyrå – det första mysteriet. Vi haffade stjärnskådespelaren för att prata om barnlitteratur, LasseMajas Detektivbyrå och Martin Widmark.

Relaterat material: Helena Willis avslöjar LasseMaja-succéns hemliga formel

Hej Josephine Bornebusch och grattis till regidebuten! Hur känns det?
– Det känns fantastiskt! Man har ju längtat ganska länge till dagen då filmen går upp, så det känns oerhört skönt att väntan är över.

Var det som du tänkt dig att regissera en långfilm?
– Jag vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig faktiskt. Men jag hade nog inte räknat med att bli så uppslukad som jag blivit. Jag har levt och andats den här filmen i över ett år snart. Så det är ju också skönt när det kommer till dagen man måste släppa ifrån sig den. Det har varit mer jobb än jag trodde men också roligare och mer givande än vad jag någonsin hade kunnat tänka mig.

Hur var det att göra film av sådana ikoner som Lasse och Maja?
– Lasse och Maja är ju redan två karaktärer som vi väl känner till. Många har läst böckerna och sett de tidigare filmerna så man vill ju göra en film som fortfarande håller oss kvar i LasseMaja-världen samtidigt som jag ville göra något nytt. Jag hoppas att jag lyckades med den kombon.

Hur var din kontakt med författaren Martin Widmark?
– Jag träffade Martin och vi pratade om vad som kändes viktigt för honom att jag skulle ta med mig. Martin är en underbar författare och människa och jag är så oerhört tacksam att jag fått chansen att göra en film på hans karaktärer. Jag hoppas verkligen att han känner sig glad och att vi har förvaltat LasseMajas detektivbyrå på rätt sätt.

Berätta om samarbetet med barnen som spelade Lasse och Maja.
– Lasse och Maja spelas av Frank Dorsin och Ester Vouri. Frank har tidigare varit med i Bonusfamiljen och Ester har tidigare varit med i Julkalendern. Jag hade sett dom båda när det var dags att hitta nya Lasse och Maja och kände på en gång att dom skulle bli klockrena för rollerna. Ester och Frank är oerhört duktiga, lyhörda och skickliga skådespelare och jag är så himla glad att jag fått möjligheten att jobba med just dom två.

Vad tyckte du var viktigt att lyfta fram hos de två karaktärerna?
– Maja är en sprallig och kaxig tjej som rör sig snabbt och smidigt och pratar innan hon tänker. Lasse tänker innan han pratar, är ganska långsam, lite blyg och eftertänksam. Jag tyckte det var viktigt att trycka på deras olikheter. För olikheter för oss samman och det kändes som något viktigt att få med i den här filmen.

LasseMaja är ju enormt populära bland barnen. Vad är hemligheten skulle du säga, vad är det som fångar dem?
– Jag skulle tro att det är för att det är en sån blandning av action, mystik, men att det också samtidigt handlar om vänskap. En rolig, varm och actionfylld film om ett mysterium som ska lösas. Som en godispåse för ögat och sinnet.

Svensk barnlitteratur är ju känd i hela världen. Hur ser du på svensk barnlitteratur?
– Jag är uppväxt med det och älskar ju det såklart. Astrid Lindgren är ju svår att slå på fingrarna liksom, även om jag tycker att Martin Widmark inte är långt bort ifrån den nivån.

Läser du själv för dina barn, och om ja: vad läser du helst?
– Jag läser mycket för barnen. Min son som snart fyller fyra har efter mitt arbete med filmen blivit ett stort fan av LasseMaja, så för honom läser vi ett kapitel per kväll. För min lilla tjej blir det mycket pekböcker just nu.

Du har själv skrivit en hyllad ungdomsbok, Född fenomenal, och en pekbok, Aja baja, vita soffan. Och vi hoppas såklart på fler böcker. Något på gång…?
– Jag skulle gärna skriva fler böcker och kommer nog att göra det en vacker dag, men just nu sitter jag och skriver ett manus så jag får börja med att skriva klart det först…

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!