Foto: Manne Forssberg Manne Forssberg: Att läsa var mer en kamp än en njutning i början
Inspiration

Manne Forssberg: Att läsa var mer en kamp än en njutning i början

Tiden är knapp och skärmarna finns som en ständig lekkamrat. Hur gör man egentligen för att hjälpa barnen in i böckernas värld? Vi frågade Pappaprofilen Manne Forssberg, som också är Bokiños ambassadör.

Av: Linnéa Ivares

Tiden är knapp och skärmarna finns som en ständig lekkamrat. Hur gör man egentligen för att hjälpa barnen in i böckernas värld? Vi frågade Pappaprofilen Manne Forssberg, som också är Bokiños ambassadör.

Manne Forssberg är lite av en fadersfigur inom media. 2004 debuterade han som författare med boken Kukbruk, och nio år senare skrev han Pappalogi, en handbok för alla nyblivna och blivande pappor. Han föreläser, deltar i tv och radio, och driver en av Sveriges största pappapoddar tillsammans med Nisse Edwall. Parallellt med detta är han tvåbarnsförälder och ser bokläsandet som en möjlighet att låta Iris, 8,  och Ruth, 6, kliva in i magiska världar.

Därför är han Bokiños ambassadör och krönikör.

Läs Mannes krönika här

–  Det är fantasibefrämjande. Jag vill visa barnen att det finns fantasi och att de finns en värld bortom den givna. Det gör hela tillvaron mer spännande, säger han och fortsätter:

–  Jag vill också att barnen ska få aptit på språket, och det kan man få genom böcker. De ska känna att språk inte bara handlar om att man ska uttrycka det allra enklaste, som ”Skicka mjölken”. Språk är också någonting som är lustfyllt och härligt.

Läs mer: Så får du ditt barns fantasi att bubbla

Nyhetsbrev

Blir du sugen på fler boktips?

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Vad har du för minnen av läsning från när du var barn?

– Mina föräldrar läste från morgon till kväll. De läste tidningar, de läste böcker och så läste de för mig. Jag började läsa själv väldigt tidigt eftersom jag hade förstått att det var någonting coolt och bra, men det var mer en kamp än njutning i början. Jag ville imponera på mina föräldrar genom att läsa för avancerade böcker och minns att jag försökte läsa Ondskan av Jan Guillou när jag gick i ettan, men det tog flera timmar att komma igenom två sidor.

“Jag ville imponera på mina föräldrar genom att läsa Ondskan av Jan Guillou när jag gick i ettan”

Hade du någon favoritbok när du var liten?

– Ja, jag minns att jag älskade Nussekudden. Sen tyckte jag även om Lilla syster kanin.

Vad gillar du att läsa idag?

– Gud, det finns hur mycket som helst som jag tycker om att läsa. Jag älskar fortfarande Lilla syster kanin eftersom den har ett så fint och poetiskt språk. Fast jag har förstått att mina barn inte är lika förtjusta i den som jag är. Jag gillar även Roald Dahl. Sandvargen ett typiskt svar från alla föräldrar. Godnattsagor för rebelltjejer. Den Vilda bebin. Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst.

Boktips

Familjen Forssbergs favoritböcker

Har du några smarta tips om man vill få barnen mer intresserade av böcker?

– Se till att det finns böcker omkring er och att de är väl utvalda. I min familj fanns det böcker på många olika nivåer. Det fanns böcker för förströelse, det fanns Guilty Pleasure-böcker och så fanns det böcker som var lite fina och imponerade.

– Jag tror att man kommer mycket närmare om man läser för sina barn. Samtidigt som det blir en fin stund.

När brukar ni läsa hemma? Hur hittar ni tillfällen?

– Trots att min äldsta dotter börjar bli stor läser jag fortfarande för henne och hennes lillasyster tills de somnar. Egentligen borde man även läsa vid andra tillfällen, men det är svårare att hinna med.

Vad läser ni just nu?

– Just nu läser vi Min vän Percys magiska gymnastikskor av Ulf Stark. Jag älskar den boken. Sen läser vi också Super Charlie. Nu när min yngsta dotter fyllde år i veckan gav jag henne en Super Charlie-bok och hon blev eld och lågor. Det visade sig att båda mina döttrar hade läst Super Charlie i skolan och jag hade inte insett hur tokiga de är i böckerna. Min äldsta dotter är inte ens i målgruppen.

Döttrarna Ruth, 6, och Iris, 8. Foto: Manne Forssberg

Döttrarna Ruth, 6, och Iris, 8. Foto: Manne Forssberg

Har dina barn någon favoritbok?

– Nu skulle de svara Super Charlie, antar jag. Dunne-böckerna tycker de också om. Sen är mina döttrar inne på mycket författarskap. Bland annat gillar de Pia Hagmar som skriver olika hästböcker och Ingelin Angerborn som skrivit rysare för barn. De gillar mycket spänningslitteratur. Även PAX-serien. Det är kul att dem lyckas hitta aktuella bokserier. Om jag tar fram mina gamla Ulf Stark-böcker så lyckas de ändå på något vis föra in mer nyutkomna böcker i vårt liv.

Läs mer: Därför är läskiga barnböcker bra 

Hur visar dina barn att de är intresserade av läsning?
– Det är viktigt för dem att jag läser. Om jag säger att klockan är för mycket och att jag inte orkar läsa, blir dem helt tokiga. Min äldsta dotter läser även en del själv. Hon läser böcker i skolan och kommer sedan hem och berättar om dem. Hemma märker jag dock att det är ganska mycket som konkurrerar om uppmärksamheten. Det finns många enkla kickar, som att kolla på olika youtubekanaler. Hon kanske sätter sig med en bok, men lägger ganska snabbt ner den igen.

Fakta

  • Vem: Manne Forssberg

  • Ålder: Snart 36 år

  • Familj: Döttrarna Iris, 8 år, och Ruth, 6 år

  • Bor: Mälarhöjden

  • Gör: Föreläsare, författare och poddare.

En sida till? Fortsätt läs!