Dina barns favorit-youtubers finns i bokform!
Ungdom

Dina barns favorit-youtubers finns i bokform!

Allt fler av barnens favoriter på Youtube tar klivet in i böckernas värld. Vi har samlat 18 böcker där profiler som Clara Henry, Therése Lindgren och Misslisibell berättar om allt från mobbning, psykisk ohälsa och ångest till PMS och feminism.

Av: ELSA SJÖGREN
Fotograf: Stefan Tell

Allt fler av barnens favoriter på Youtube tar klivet in i böckernas värld. Vi har samlat 18 böcker där profiler som Clara Henry, Therése Lindgren och Misslisibell berättar om allt från mobbning, psykisk ohälsa och ångest till PMS och feminism.

Bok 1

Yumi & Tomu: I lilleputtarnas land

Yumi & Tomu, Maria Frensborg och Gustaf Lord

Yumi & Tomu är youtubers från Uppsala som blivit omåttligt populära. Genom att göra roliga och kärleksfulla kortfilmer på nätet vill de skapa underhållning för barn, med snällare tilltal än mycket annat som finns på Youtube. I den här boken råkar Yumi & Tomu ut för en förminskningskatastrof! Läsaren måste hjälpa dem att hitta det magiska förstoringsglaset så att de kan återfå sin normala storlek igen.

 

Bok 2

Maskinen

Anis Don Demina och Leone Milton

Anis Don Demina är en av Sveriges största Youtubers med mer än en halv miljon följare. Han har också en framgångsrik karriär som artist och entertainer och har medverkat i tv-produktioner som Let’s Dance, Idol och Bäst i test. I Maskinen berättar Anis om sin resa. Det är en berättelse i högt tempo med ett budskap om att det går att lyckas om du jobbar hårt.

Bok 3

Mitt livs buffé

Kristina Keyyo Petrushina

Keyyo slog igenom stort på Youtube och har sedan gått vidare till att ha egna serier på SVT Play och programleda Talang, Barncancergalan, Keyyo med Rheborg i Ryssland och nu senast 1/2 rum och kök. Mitt livs buffé är en personlig kokbok med humor där Keyyo tar med läsaren på en matresa genom livet – från barndomens piroger i Omsk till kebabpizzan som blev en milstolpe i hennes Youtube-karriär. Här varvas dråpliga anekdoter och berörande minnen med favoritrecept för alla tillfällen.

Bok 4

Ibland mår jag inte så bra

Therése Lindgren

2016 års mest sålda bok på Adlibris är Therése Lindgrens öppenhjärtiga och ärliga berättelse om psykisk ohälsa. Hon varvar egna erfarenheter med fakta och tips om hur du andas dig genom en panikattack, hur du pratar om ditt mående med familj och vänner och vilken hjälp som finns att få.

Bok 5

Favoriter : mina bästa recept

Filip Poon

Filip Poon driver några av de största mat- och receptkanalerna i Sverige på Youtube, Tiktok och Instagram. I boken Favoriter : mina bästa recept finnsen härlig blandning av rätter från hela världen, klassiker och nya favoriter. Det är lättlagad mat som många gillar – kebabpizza, bbq-ribs och burgare – men också lite mer avancerade rätter

Bok 6

Skurkskolan

IJustWantToBeCool

Efter att ha gjort succé på såväl Youtube som SVT, debuterar nu humorgruppen IJustWantToBeCool i bokform med serien Skurkarnas skurk – en bladvändare för lässlukaråldern. Det är dags för det årliga inträdesprovet till Superhjälteskolan, och även om tolvåriga Stephanie tycker att superhjältar egentligen är ganska töntiga, är alternativet – den tråkiga kontors-tråk-skolan – ännu mindre lockande. Men vad hon inte vet är att det finns en tredje möjlighet, Skurkskolan, som hon visar sig vara som klippt och skuren för.

Bok 7

Mot framtiden

Clara Henry

En inspirerande och rolig guide till feminism som ställer frågor om vad feminism är och varför det behövs, förhållandet till sin kropp, sex och privilegier. En överlevnadsguide för alla som utsatts för eller funderat över den strukturella sexismen i samhället.

Bok 8

Ni vann aldrig

Misslisibell

Misslisibells sociala medier syns en glad och sprallig tjej som älskar smink och hästar. Men det som har präglat hennes liv allra mest är mobbningen hon utsattes för under högstadiet. Lisa berättar om sina egna erfarenheter av mobbning, dess konsekvenser och hur fansen blev räddningen. Boken innehåller även fakta om vad mobbning är och hur du kan agera om du själv eller ditt barn blir utsatt.

Bok 9

Min egen väg

Ida Warg

Influencern Ida Warg delar ärligt och personligt med sig om hur hon som nittonåring flyttade från den lilla orten Åmål till Stockholm för att försörja sig som dansare, och om hur resan mot ett framgångsrikt liv som offentlig person kantats av ätstörningar, prestationsångest, näthat och snåriga relationer.

Bok 10

Min superkraft!

Viktor Frisk

Artisten och bloggaren Viktor Frisk skriver om när han fick sin ADHD-diagnos — och alla bitar plötsligt föll på plats. Diagnosen öppnade dörrar och Viktor lärde sig att dra nytta av sin rastlöshet och frenesi. Här berättar han om den struliga uppväxten när ingen förstod honom, om frustration, tvivel och skuldkänslor. Men även om det positiva med ADHD och hur han lyckades vända diagnosen till en superkraft.

Bok 11

PMS-Kossan

Jonna Lundell

På ett personligt och humoristiskt sätt berättar youtubern Jonna Lundell om uppväxten i Mjölby och Norrköping och den ”sjukdom” som visade sig vara PMS. Hon skriver om dagen då hon träffade sin blivande man Joakim Lundell och arbetet med deras gemensamma Youtube-kanaler.

Bok 12

Jag är Nellie

Nellie Berntsson

Blogg- och Youtubefenomenet Nellie Berntsson skriver ärligt om att vara tonåring, bloggstjärna och livet med hästarna i stallet. Hon berättar om anledningen till att hon bytt skola tre gånger, att jobba stenhårt för sina drömmar och känslan att inte riktigt ha några nära vänner. En peppande och stärkande bok för alla tonåringar.

Bok 13

Your best life

Margaux Dietz

Margaux Dietz fick sitt stora genombrott på YouTube när hon publicerade sin förlossningsvideo 2017. I Your best Life delar Margaux med sig av sitt recept för att må bra och nå sina mål. Genom att ha en livssyn och en inställning som möjliggör glädje och lycka så kan du också nå dit.

Bok 14

Monster

Joakim Lundell

Idag är Joakim Lundell en av Sveriges största influencers, men vägen dit är kantad av smärtsamma minnen. I Monster berättar han om den tuffa uppväxten i olika fosterhem och ungdomshem. Han lever en tid som hemlös och hamnar i drogmissbruk och kriminalitet. De mörka tankarna och ensamheten driver honom till flera självmordsförsök. Men när han träffar sin fru Jonna kommer vändningen.

Bok 15

Vem bryr sig?

Therése Lindgren

Den här boken från Therése Lindgren handlar om hjärtefrågorna djurrätt och veganism. Hon skildrar hur det gick till när hon stegvis blev vegetarian och sedan vegan och ger tips för hur du kan leva ett mer djurvänligt liv.

Bok 16

Med livet som insats: Min historia

Carl Déman

Carl Déman är en del av humorgruppen JLC som har nästan en halv miljon följare på Youtube. Men bakom Carls framgångar finns ett mörker. Under flera år led han av ett svårt spelberoende. Naket och ärligt berättar Carl sin historia om hur spelandet gick från ett oskyldigt nöje till ett allvarligt missbruk som fyllde livet med ångest och lögner.

Bok 17

Det skolan inte lärde dig

Hampus Hederström

Hampus Hedström blev professionell trollkarl som 12-åring och började trots dyslexi och dyskalkyli driva eget företag när han var 14. Idag är han en av Sveriges mest omtyckta humorprofiler på Youtube. I Det skolan inte lärde dig får vi följa Hampus på hans resa från tryggheten i Värmland till ett liv i Stockholms rampljus och den hårda mediabranschen.

Bok 18

SkillTwins: The story. Vårt stora fotbollsäventyr

Jakob och Josef El-Zein

Josef och Jakob El-Zein är tvillingarna som under duonamnet SkillTwins är bland världens största och mest följda sportinfluencers på Youtube. I boken delar bröderna med sig av lättöverskådliga steg-för-steganvisningarna till SkillTwins bästa fotbollsskills, och vi får även en unik inblick i deras liv.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!