Clara Henrys 5 tips till alla som har mens
Böcker

Clara Henrys 5 tips till alla som har mens

Den 28 maj uppmärksammas Menstrual Hygiene Day världen över. Clara Henry delar i sin bok Ja jag har mens, hur så?, med sig av fem tips på hur du kan fira denna dag:

Av: Clara Henry
Fotograf: Gabriel Liljevall

Den 28 maj uppmärksammas Menstrual Hygiene Day världen över. Clara Henry delar i sin bok Ja jag har mens, hur så?, med sig av fem tips på hur du kan fira denna dag:

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

”Jag har gett dig jättemånga tips på hur du blir kompis med din mens. Känner du ändå att ni inte riktigt kommer överens? Är ni som de där två personerna i varje kompisgäng som måste umgås bara för att ni hänger med samma människor, men som aldrig riktigt fattat grejen med varandra? Då har jag ett sista tips till dig. Ringa in den 28 maj i almanackan och förbered dig på något FANTASTISKT.

Den 28 maj 2014 hölls världens första Menstrual Hygiene Day. Den skapades visserligen för att uppmärksamma den bristande kunskapen om mensskydd i utvecklingsländer och för att stärka rätten för livmoderbärare att få hantera sin mens säkert, privat och med värdighet, men det betyder inte att vi i västvärlden inte kan göra något. Jag vet inte hur det är med er, men jag tänker utan tvekan fira den 28 maj som om det vore en nationaldag. Här är fem sätt som du kan fira dagen:

GÖR NÅGOT GOTT FÖR VÄLGÖRENHET.

Att till exempel skänka pengar är något av det enklaste en kan göra och det är ett snabbt sätt att konkret bidra till att människor i andra delar av världen får det bättre, oavsett om du vill dra igången ambitiös insamling eller bara ge bort en tjuga. Kolla in till exempel WaterAid:s hemsida, som jobbar för att alla ska ha tillgång till rent vatten – helt sjukt viktigt för menstruerande i u-länder, för att undvika infektioner och för att kunna byta mensskydd i skolan. Eller, om du är sugen på att köpa en menskopp, köp en Ruby Cup, dagen till ära. För varje såld menskopp skänker företaget ytterligare en kopp till flickor i Kenya. Väldigt smart, måste jag säga. Det finns asmånga olika organisationer som bidrar till bättre mensförhållanden. Googla.

ORDNA MENSFEST.

Samla några kompisar, både mensare och icke-mensare (så kan ni lära icke-mensarna något vettigt) och planera en kväll fylld med mensaktiviteter. Sätt äggen i äggstocken (som att sätta svansen på grisen fast med ett annat visuellt tema), drick röd bål, lek hela livmodern stormar eller lär er feministiskt självförsvar. Möjligheterna är oändliga. Glöm inte heller det som kan- ske är viktigast av allt: instagramma utav bara helvete om allt mensigt som ni gör, så att de som inte är medvetna om denna högtidsdag blir avundsjuka och också vill börja fira lingonveckan.

HÅLL ETT MENSQUIZ.

Detta är något som till exempel en samhälls- eller historielärare utan tvekan borde god- känna som giltigt lektionsmaterial. Bilda lag och tävla genom att svara på frågor, som till exempel “Varför hålls Menstrual Hygiene Day just den 28e maj?” (Svar: För att maj är den femte månaden, vilket är det genomsnittliga antalet dagar för en mensvecka, och en menscykel är vanligt- vis runt 28 dagar lång.) Laget med flest rätta svar vinner en chokladkaka och lite värktabletter.

PYSSLA.

Gå till valfri hobbybutik och köp på dig lera, målarfärg, smyckeskedjor, örhängeskrokar… Sätt dig ner, gå in i Picasso-läge, tvinga fram din allra bästa kreativa sida och skapa dina vackraste menssmycken. Vad sägs om tampongörhängen eller snipp-halsband?
Ja tack, säger jag. Detta är kul även om du varken är kreativ eller en pyssel- mästare, för blir det bara skit kan du säga att det är abstrakt konst. Om det är något som är abstrakt i livet så är det ta mig fan mens.

HYLLA DIN MENS.

Har du mens under Menstrual Hygiene Day? OMG!!! Tajmingen har aldrig varit bättre. Detta är det bästa av alla sätt att fira dagen. Detta kommer verkligen låta som gamlingstipset nummer ett, men tänk lite extra på det mensskydd du bär mellan benen. Skänk mensskyddsuppfinnaren
en kärlekens tanke och uppskatta din livssituation. En blir liksom lite extra taggad på livet när en inser att med den där lilla uppfinningen i min trosa kan jag gå i skolan, hänga med mina kompisar, åka och träna eller bara softa hund hemma i soffan utan att det uppstår några problem alls. Du kommer aldrig älska din mens och ditt mensskydd så mycket som den 28 maj. Carpe Diem. (Nä nu gick jag för långt. Jag tar tillbaka det där sista.)”

/Ur Ja jag har mens, hurså? 

Du hittar boken här.

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

En sida till? Fortsätt läs!