14 böcker om det unika bandet mellan mor och barn
Böcker

14 böcker om det unika bandet mellan mor och barn

Relationen mellan mor och barn är ofta något alldeles speciellt. Här listar vi 14 barnböcker för dig som vill ha lite kvalitetstid med dina små.

Av: Linnéa Ivares

Relationen mellan mor och barn är ofta något alldeles speciellt. Här listar vi 14 barnböcker för dig som vill ha lite kvalitetstid med dina små.

Bok 1

Detta är mitt liv av Rose Lagercrantz och Anneli Furmark

Vartenda år längtar Sophia efter att få åka på kollo. Hennes högsta dröm är att vara med de andra kollobarnen, ”de vanliga” kallar hon dem. Men det är inte så enkelt, när man inte är vanlig. Sophia är autistisk. I Detta är mitt liv får vi följa Sophia och hennes mamma, och deras tankar kring att bryta sig ut ur utanförskapet. Passar barn i åldrarna 12–15 år.

Bok 2

Billy-böckerna av Birgitta Stenberg

Böckerna om Billy har getts ut sedan 1989 — och än kommer det nya böcker i serien. Birgitta Stenberg och Mati Lepps berättelser om den finurliga lilla Billy, hans mamma och kompis Lotta har klivit rakt in småbarns och föräldrars hjärtan. Vi följer med Billy i hans vardag när han är på sjukhuset, är i skolan, träffar katter och grodor. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 3

Puck-böckerna av Anna-Karin Garhamn

En bokserie som både väcker nyfikenhet bland barn och bjuder på igenkänning. Puck är den glada ungen som tillsammans med sin mamma lär små barn om en massa saker ett litet barn ska testa för första gången: få syskon, flyga flygplan, gå till frisören, cykla och gå på bio. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 4

Hej alla monster! av Jenny Bergman

En kväll bestämmer pojken att mamma ska vara ond, och vips förvandlas hon från snäll rådjursmamma till elak monstermamma. Mamma tar med pojken ut i skogen för att titta på allt hemskt och läskigt. I skogen droppar det blod från träden och i mörkret lurar monster, drakar, vättar och spöken. Passar barn 3-6 år.

Missa inte! Riktigt läskiga barnböcker för alla åldrar

Bok 5

När Åkes mamma glömde bort av Pija Lindenbaums

Åkes mamma blir vild och galen om morgnarna. Det ringer i hennes mobil och Åke måste skynda sig för att de inte ska komma för sent till dagis. Men en morgon har mamma förvandlats till en rosa drake och har svårt att komma ihåg vardagligheter som hur man lagar frukost, diskar och jobbar. Åke får fixa allt.. Passar barn 3–6 år.

Bok 6

Jag är inte sjuk! av Sara Bergmark Elfgren och Maria Frölich

”Det är lördag och min kusin Nova ska ha kalas. Det pirrar i min kropp när jag vaknar. Det pirrar och dirrar och sticker och kliar och plötsligt: ATJO!” Halsen bränner och huvudet dunkar, men vem vill missa ett roligt kalas? Bäst att försöka dölja att man är sjuk – tills det inte går längre. Här får vi följa med på en varm och humorfylld resa fylld av igenkänning. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 7

Katt kan hela dagen av Sanna Töringe och Kristina Digman

Charmfullt minidrama om en vanlig dag med livliga lilla Katt och Katts tålmodiga mamma. På morgonen är det mysigt att gosa, tycker Katt. Sedan ska frukosten ätas och kläderna på, så att Katt och mamma kan gå ut i parken. Och efter lek och stoj och skratt och gråt blir Katt lite sömnig. Enkla meningar med stor dramatik om den söta, jagmedvetna lilla Katt och Katts kärleksfulla mamma. Passar barn i åldrarna 0–3 år.

Bok 8

Tesslas mamma vill inte av Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund

Tesslas mamma vill inte gå hem. Hon vill inte gå upp för trappan. Inte äta. Inte tvätta håret. Och absolut inte borsta tänderna eller sova! Tessla får lirka och muta. Det här är en varm och humorfylld berättelse där både barn och föräldrar lätt känner igen sig i vardagens trixande. Passar barn i åldrarna 0–3 år.

Bok 9

Bojan-böckerna av Johan Anderblad

Polisbil, brandbil, tåg och traktor – och nu även ambulans. Bojans mamma har nästan kört alla sorters fordon och i varje bok berättar hon om allt spännande som har hänt i sina olika karriärer. Här blandat saga och fakta. Och håll utkik, för i varje Bojan-bok gömmer sig en kändis någonstans. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Missa inte! 11 gånger kända personer gömmer sig i barnböcker

Bok 10

Julia hjälper till av Eva Eriksson och Lisa Moroni

Rolig och lekfull läsning för tvååringar och deras familjer. Julia och mamma har mycket att göra för i kväll ska mammas kompisar komma på middag. Först ska de handla och när de kommer hem ska mamma baka paj. Julia hjälper till, och hela huset blir så fint. Eva Eriksson och Lisa Moroni, mor och dotter, både skriver och illustrerar böckerna tillsammans, och Lisas dotter Julia står för inspirationen. Passar barn i åldrarna 0–3 år.

Bok 11

Ebbe, mamma och fullisarna av Charlotta von Zweigbergk och Eva Edberg

Ebbe är en litet ängslig pojke medan Ebbes mamma är stark, orädd och en handlingskraftig person – ibland kanske till och med lite väl våghalsig. Böckerna om Ebbe sticker ut på många sätt. Författaren Charlotta von Zweigbergks tanke med Ebbe-böckerna är att det är viktigt för barn att faktiskt få ventilera obehagliga händelser och att historierna kan bli en god början för samtal då en vuxen läser dem högt. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 12

Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter

En mer sorglig (men hoppfull) berättelse. Tigris och hennes pappa har levt ensamma i nästan alla år. Och pappan saknar Tigris mamma så mycket att han inte kan fungera utan henne.. Med absolut gehör för Tigris tankar skildrar författaren Emma Karinsdotter en familjs sorgeprocess efter en älskad familjemedlem, men också hur man hittar vägar att gå vidare. Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 13

Viggo och mammalivet av Lisa Bjärbo

Äntligen har mamma jobbat klart i Danmark, och nu kommer hon hem till Sverige! Hon ska flytta in i en lägenhet alldeles intill Viggos skola, och Viggo och lillebror Nils ska bo hos henne varannan vecka och i huset hos pappa varannan vecka. Viggo är så otålig, han kan knappt vänta tills mamma flyttar hem. Det kommer att bli fantastiskt! Men kommer mammalivet verkligen att bli sådär fantastiskt som Viggo föreställt sig? Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 14

Mamman och den vilda bebin av Barbro Lindgren

Böckerna om den vilda bebin är fortsatt älskade av barn. En bok för de minsta om en förskräckligt vild bebi som vill göra allt farligt och aldrig lyssnar på mammans tjat. Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!