Om pappor och barn – 18 böcker att läsa tillsammans
Böcker

Om pappor och barn – 18 böcker att läsa tillsammans

Kärlek, samtal och skratt. Vi har samlat 18 barnböcker, både nya och klassiker, som skildrar relationen mellan pappor och barn.

Av: Linnéa Ivares

Kärlek, samtal och skratt. Vi har samlat 18 barnböcker, både nya och klassiker, som skildrar relationen mellan pappor och barn.

Bok 1

Sickan-böckerna

Sofia Rådström

Igenkänning för både små och stora. Kom nu, Sickan är ett promenad-drama på rim. Sickan och hans pappa ska gå och handla och på vägen dit finns det allt från hundar och bajskorvar att titta på. Sickan tycker att det är så intressant att stanna till överallt och pappan får hela tiden säga ”Kom nu, Sickan”. I alla fall tills han själv upptäcker något spännande.

Passar 0-3 år.

Bok 2

Godnattäventyret

Magnus Ljunggren och Per Gustavsson

En av de mysigaste stunderna är högläsningen vid nattningen. Men det kan också vara en kamp. Till exempel som det är för den här pappan som vill ha en fridsam, mysig saga – samtidigt som hans två barn vill göra om det till ett spännande äventyr med monster och diverse faror. Rolig högläsning blir det om en bok om högläsning.

Passar 3–6 år.

Bok 3

Pappa och jag

Ulf Nilsson och Lisen Adbåge

Pappa och jag är en varm berättelse om relationen mellan pappa och dotter under en helt vanlig dag. Fyraåriga Maja bor i storstan med sin pappa och här får vi följa med när de lyckas bli kompisar med grannens arga hund eller när de går till järnaffären för att byta pappas julklapp mot en musbur – i alla fall om Maja får bestämma.

Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 4

Trollet är inte hemma

Lars Lerin

Följ med Nordens främsta akvarellmålare, Lars Lerin, på en promenad tillsammans med sonen Rafael och katterna Mimi och Silling. De går på promenad genom det värmländska landskapet och möter på vägen olika djur. De passerar även jordkällaren där trollet kanske bor. Rafael kikar in i det svala mörkret och ropar, men ingen svarar. Trollet är nog inte hemma, kanske ligger det och sover.

Läs mer om boken här.

Bok 5

Dunne-böckerna

Rose Lagercrantz och Eva Eriksson

Dunneböckerna är en älskad serie, och pappa Gianni en mycket älskad person som lyckas vara både komplicerad och fantastisk på en och samma gång. Ensamlivet efter Dunnes mammas död är inte alltid så enkelt, men Gianni och Dunne klarar sig tillsammans igenom det mesta.

Passar barn i åldrarna 6–9 år.

Bok 6

Bara fem minuter till

Marta Altés

Det är konstigt med tid. Fem minuter kan vara jättelångt om man har tråkigt, medan en timme flyger iväg när man är på kalas. Varför är det så? Och varför säger pappa att det är lugn och skön pappa-tid, när det alldeles uppenbart är hög tid för lek? En underbar berättelse om hur det kan vara när stora och små tänker olika om tid.

Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 7

Alfons Åberg-böckerna

Gunilla Bergström

Gunilla Bergströms böcker om Alfons tillhör våra främsta klassiker som ständigt får nya läsare. Och om man ska tala om oförglömliga pappor i barnlitteraturen vore det ju konstigt att inte nämna Bertil – Alfons snälla och skalliga pappa. Det finns 26 böcker i serien som i mångt och mycket bygger på just relationen mellan far och son.

Passar barn i åldrarna 3– 6 år.

Bok 8

Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta

Grethe Rottböll och Emma Virke

En mer sorglig (men hoppfull) berättelse. Boken om Jon och hans pappa berättar om det svåraste ett barn kan uppleva: att förlora en förälder. Den tar med läsaren från den djupaste sorgen till förmågan och glädjen i att kunna hantera sin sorg och leva med den.

Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Läs också: Barnböcker om döden, sorg och saknad

Bok 9

Titta skogen!

Åsa Mendel-Hartvig och Maija Hurme

I den här boken möter vi ett barn som är på upptäcksfärd i skogen med sin pappa. Barnet använder alla sina sinnen och tittar, känner, smakar och lyssnar. Blomman, humlan, mossan. Lukta, lyssna, gosa.

Passar barn i åldrarna 0–2 år.

Bok 10

Vem stör?

Stina Wirsén

Lilla Hund älskar att vara med sin pappa. De tittar på bra tv-program och myser i soffan. De gillar samma saker. Men en dag säger pappa att lilla Hund ska få träffa någon som pappa tycker väldigt mycket om … en Nallegris. Hon kommer med bullar och gör sig till. Men lilla Hund vill inte alls ha någon ny stor hemma, han vill bara ha sin pappa för sig själv.

Boken passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 11

Pappas långa ben

Nadine Brun-Cosme och Aurélie Guillerey

En underbart poetisk bilderbok om ett barns oro för att inte bli hämtad på förskolan. Mattis pappa ska hämta på förskolan idag. Men tänk om pappas skruttiga gamla bil inte startar, hur ska det då gå? Eller om den går för långsamt? Mattis frågar på ett klassiskt upprepande manér och pappa hittar på den ena fantasifulla lösningen efter den andra.

Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bonjour! Barnböcker som får dig att älska Paris

Bok 12

Tesslas pappa vill inte

Åsa Mendel-Hartvig och Caroline Röstlund

Tesslas pappa vill inte gå upp. Han vill inte klä på sig och inte äta frukost. Och han vill absolut inte gå till jobbet! Tessla får lirka och muta. Kanske går det bättre om han får frukost på sängen? En serietidning i stället för dagstidningen? Om han får ha glitter och små hårspännen på sig?

Passar barn i åldrarna 0–3 år.

Bok 13

Skurkpappan

David Walliams

Franks pappa är superkändis i staden. Frank är förstås jättestolt, livet leker när ens pappa är en hjälte! Men allt tas ifrån dem när pappa råkar ut för en hemsk olycka och måste amputera benet. Till råga på allt berättar mamma att hon träffat en ny man. Nu är det bara Frank och hans pappa mot världen. Men hur ska de överleva?

Passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 14

Sixten

Ulf Stark

Minns ni Sixten och hans pappa som oroar sig för allt? Ulf Starks bok gavs ut första gången 1987 och blev sedan film. Den handlar om tioårige Sixten som har det kämpigt. Hans mamma bor med en ny man i Danmark och pappan bekymrar sig för allt.  Som tur är har han kompisen Jonte. Han vet nämligen vad Sixten ska göra med sin oroliga pappa: skaffa en fru till honom.

Passar barn i åldarnarna 9–12 år.

Bok 15

Gissa hur mycket jag tycker om dig

Sam McBratney och Anita Jeram

Det är svårt att mäta känslor! Det upptäcker Pappaharen och Lilla bruna Barnharen när de tävlar om vem av dem som tycker mest om den andra. Jag älskar dig till månen och tillbaka, säger Pappaharen.

Passar barn 0–3 år.

Bok 16

Min pappa säger

Pauline Martin och Astrid Desbordes

Min pappa säger är en bok som ger hopp och framtidstro. För vilka svårigheter och utmaningar Charlie än kommer att möta, kan han alltid räkna med sin pappas villkorslösa kärlek.

Bok 17

Leni är ett sockerhjärta

Emma Adbåge

Leni är vuxen ibland och barn ibland. Tänk att det är så svårt för pappa att förstå! Leni behöver inte åka vagn och kan knäppa jackan alldeles själv. Precis som vuxna. Det är så skönt att vara stor, att få göra precis som man vill. Ända tills pappa ber om hjälp med städningen. Då är det som att det vuxna plötsligt försvinner. Inte kan Leni städa, Leni är ju liten!

Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 18

Knotan klättrar

Per Bengtsson och Per Gustavsson

Böckerna om Knotan är tuffa, roliga småbarnsböcker om vardagen tillsammans med upptäckarglada Knotan och tålmodiga pappa. Knotan gillar att klättra. Fram med pallen. Upp i hyllan. Drar ut stolen. Upp på bordet. Oj, balansera jättehögt! Perfekta böcker för små barn och deras föräldrar!

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!