14 barnböcker om att vara syskon
0 till 3 år

14 barnböcker om att vara syskon

Syskon kan vara irriterande och bråkiga och alldeles… alldeles underbara. Här finns läsning för alla barn som har syskon eller kanske längtar efter ett syskon.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Pernilla Sjöholm

Syskon kan vara irriterande och bråkiga och alldeles… alldeles underbara. Här finns läsning för alla barn som har syskon eller kanske längtar efter ett syskon.

Bok 1

När vi var ensamma i världen

Ulf Nilsson & Eva Eriksson

Storebror har lämnat skolan, plockat upp lillebror på förskolan och tillsammans har de begett sig hem. Storebror har fått för sig att det värsta tänkbara har drabbat deras föräldrar. Nu är de ensamma i världen, men Storebror ska ta hand om sin lillebror så fint, så fint. Vad innebär nu det? Är det att fixa kaksmet, hitta på en tv-apparat eller att hålla inne med eventuella dåliga nyheter? Storebror får testa sig fram.

Passar för 3–6 år.

Bok 2

Super-Charlie och skurksystern

Camilla Läckberg & Millis Sarri

I Super-Charlies familj är lyckan total – det senaste tillskottet, bebisen Polly, charmar alla som kommer i hennes väg. Nu är Super-Charlie inte längre minst i familjen. Men lyckan varar inte länge … Snart börjar mystiska saker att hända. Kan den till synes oskyldiga lilla Polly ha ett finger med i spelet? Passar barn i åldrarna 3–år.

Bok 3

Jag hämtar nappen

Pija Lindenbaum

Micke ska passa Mannes lillasyster Titti. Bara en kort stund. Men värst vad hon tjoar och ylar! Titti låter bara högre och högre. Vad kan få henne att tystna? Det är tur att Micke är så påhittig! Pija Lindenbaum bjuder på en ljudlig upplevelse och bildmässig komik i den fjärde småbarnsboken om Micke. Passar barn 0–3 år.

Bok 4

Tvillingarna Thornthwaites testamente

Gareth P. Jones

En drastisk, skruvad och roligt elak berättelse. Tvillingarna Thornthwaite är inte som andra 13-åringar. De är de enda arvtagarna till en enorm förmögenhet och bor i ett jättestort, mörkt slott med märkliga tjänare. Dessutom behöver de inte gå i skolan utan tillbringar dagarna hemma. Men det som verkligen gör dem annorlunda är deras ständiga försök att ha ihjäl varandra, något som tvillingarna gör lika självklart som andra syskon leker med varandra. Passar barn i åldrarna 9-12 år.

Bok 5

Dumma teckning

Johanna Thydell och Emma AdBåge

Nominerad till Augustpriset 2017. Storebror är så bra på att rita. Mint vill vara lika bra, fast helst bättre. Det är bara det att hon inte ens vet vad hon ska rita. Till slut kommer hon på det: snö får det bli. Det är ju en jättebra idé – tills allt går fel. Helt fel. Dumma teckning är en humoristisk berättelse om att vara ett yngre syskon som vill vara stort och duktigt, om ilskan när det inte blir som man tänkt sig – och om glädjen när man lyckas! Passar barn i åldrarna 3–6 år.

Bok 6

Hålla andan

Flora Wiström

Det är Minas första sommar efter studenten och vännerna har vänt henne ryggen. Det blir inte bättre av att storasystern Daria aldrig har tid. Hon är tävlingssimmare och allas stjärna. Men en dag är Daria försvunnen. Garderoben är tom, passet är borta och Mina hänvisas bara till hennes röstbrevlåda. Vart har hon åkt, och varför? Oron gräver sig djupt i Mina och för varje dag blir det allt tydligare att Daria bär på stora hemligheter. Passar unga vuxna.

Bok 7

Minoo och vinterskeppet

Anna Ehring

Minoo och Vinterskeppet berättar Anna Ehring om att hitta den man vill vara och att hitta sitt hemma. När Minoo en decembereftermiddag kommer hem från skolan med lillbrorsan Mirza ser hon brevet från Migrationsverket. Där i finns deras framtid. Minoo tar sin lillebror i handen och flyr. Det blir en resa långt bort och hem. Och på vägen väntar lögner, sjösjuka, spökande barn och makalösa soluppgångar! Boken passar barn i åldrarna 9–12 år.

Bok 8

Passa lillasyster

Helena Bross och Kadri Ilves

Passa lillasyster är den sextonde fristående boken i Helena Bross mycket lättlästa serie om kompisarna Axel och Omar. Perfekta för barn som precis knäckt läskoden. Omar ska passa sin lillasyster Heba. De blåser såpbubblor tillsammans med Axel och har jättekul. Ända tills Heba tappar burken och hela tröjan blir blöt. Omar springer in och hämtar en ny. Men när han kommer ut igen är Heba borta! Var kan hon vara? Boken passar barn 6–9 år.

Bok 9

Vi är en

Sarah Crossan

Sextonåriga Grace och Tippy är sammanvuxna tvillingar, förenade vid höften. De är två individer med egna känslor, rädslor och hemligheter, men ändå en. När familjen inte längre har råd med privatundervisning måste tvillingarna för första gången börja i en vanlig skola. Korridorerna är fyllda av nyfikna blickar, elaka viskningar och rykten. Men för första gången kan de skaffa riktiga vänner, och kanske till och med snudda vid något som tidigare varit otänkbart – den stora kärleken. Passar barn i åldrarna 12–15 år.

Bok 10

Vems syskon?

Stina Wirsén

Gnis och Knatt är syskon, och nu ska de få ett syskon till. Superspännande! Äntligen har bebisen kommit. Gnis och Knatt har väntat och längtat. Här ska det lekas! Men först är bebisen för liten, liten och tråkig. Och när den väl har vuxit och kan vara med, så vill den lilla BARA vara med Gnis, och Knatt får inte alls vara med. En bok om syskonsvartsjuka som svider. Passar barn i åldrarna 0–3 år.

Bok 11

Syskonkärlek

Katarina Von Bredow

Amanda älskar sin bror Ludvig och med tiden upptäcker hon att han känner detsamma för henne. De dras till varandra allt mer och till slut kan de inte stå emot längre utan inleder ett förhållande. En bok om kärlek och lust, men också en fråga om vad som är rätt och fel. Vem bestämmer över andras lycka? Boken passar barn i åldrarna 12–15 år.

Bok 12

När lilla syster Kanin badade i det stora havet

Ulf Nilsson

Lilla syster Kanin går med storebror till stora havet för att bada. Äntligen är de framme! Lilla syster Kanin kastar sig i och simmar och dyker.  Storebror blir inte bara orolig, utan även lite arg. ”Akta dig för stora fiskar! Och ilskna krabbor och hemska djur som ingen ens vet namnet på”, säger han. Då blir dockan rädd, och storebror får komma och rädda dockan och lilla syster Kanin från de hemska havsodjuren.

Bok 13

Storebrorsan

Ulf Stark

Han har världens bästa storebror. Tycker han själv. Storebror kan till exempel knyta världens hårdaste knutar. Han kan cykla utan att hålla i styret. Tyvärr har han nästan aldrig tid att leka med sin lillebror. Men så gör han det i alla fall. Det är nog den bästa dag lillebror haft! Storebrorsan ingår i serien ”Lätt att läsa” – en serie böcker för nybörjarläsare, som också passar bra för högläsning. Passar barn i åldrarna 6–9 år

Bok 14

Bröderna Lejonhjärta

Astrid Lindgren

Vi är nog många som har gråtit till Bröderna Lejonhjärta som barn och orden ”Jag ser ljuset!” ger oss fortfarande rysningar. Med allra största säkerhet kommer många generationer barn att läsa om Jonatan och Skorpan och deras äventyr i Nangijala.

En sida till? Fortsätt läs!