Tillökning i familjen? 9 barnböcker om att få syskon

Tillökning i familjen? 9 barnböcker om att få syskon

Att få ett syskon kan väcka många frågor och funderingar hos ett barn. Här finns därför nio böcker att läsa i väntan på nästa familjemedlem.

Av: Linnéa Ivares
Fotograf: Shutterstock

Att få ett syskon kan väcka många frågor och funderingar hos ett barn. Här finns därför nio böcker att läsa i väntan på nästa familjemedlem.

Bok 1

Boken om att få syskon

Maria Frensborg

Fakta och berättelse går hand i hand i denna förberedande bok om ett syskons ankomst. Vi får följa 3-åriga Mikas väntan på att bäbisen äntligen ska komma ut ur mammas mage. Läsa om en mängd vanliga situationer i väntan på syskon och ta del av handfasta tips på hur en liten kan hjälpa till att ta hand om en bäbis. Passar barn 3–6 år.

Bok 2

Vems syskon?

Stina Wirsén

Gnis och Knatt har äntligen fått ett syskon. De har väntat och längtat. Här ska det lekas! Men först är bebisen för liten och tråkig. Och när den väl har vuxit, så vill den lilla BARA vara med Gnis, och Knatt får inte alls vara med. En bok om syskonsvartsjuka som svider. Passar barn 0–3 år.

Bok 3

Puck får ett syskon

Anna-Karin Garhamn

Mammas mage är mycket större än den brukar vara. Det är Pucks syskon som bor där inne. Puck tänker på allt kul de ska göra tillsammans. Och när bäbisen äntligen kommer är det nästan lika mysigt som Puck trodde. Fast svårare. Bäbisen kan ju inte leka! Puck tycker att bäbisen är bästa syskonet i världen. Bara lite liten. Det är tur att bäbisen har Puck som kan visa hur man gör saker. Passar barn 3–6 år.

Bok 4

Super-Charlie och skurksystern

Camilla Läckberg

I Super-Charlies familj är lyckan total – det senaste tillskottet, bebisen Polly, charmar alla som kommer i hennes väg. Men lyckan varar inte länge. Snart börjar mystiska saker att hända. Kan den till synes oskyldiga lilla Polly ha ett finger med i spelet? En fristående bok om barnens egen superhjälte. Passar barn 3–6 år

Bok 5

Vems bebis?

Stina Wirsén

Katten är adopterad. Hans mamma och pappa längtade så efter att få ett barn, och till slut fick de åka och hämta katten. Då var de så glada! Men nu har katten blivit stor och kattens mamma är rund som en boll. För nu har hon en bebis i magen. Men, vem ska ha den? Passar barn 0–3 år.

Bok 6

Min lilla syster

Astrid Desbordes och Pauline Martin

En bedårande bok om syskonkärlek, som inte blundar för svartsjuka och konkurrens om föräldrarnas uppmärksamhet. Charlies nya lillasyster är verkligen jätteliten, men ändå tar den mycket plats. Charlie tycker att det både finns bra och dåliga grejer med lillasystrar, och det allra bästa är att vara hennes storebror. Passar barn 3–6 år.

Bok 7

Busiga Bebben

Thomas Svensson

Jacob är så nyfiken på Bebben som är i mammas mage. Han fantiserar om vad den gör därinne, och hur den påverkas av allt som sker utanför. Vad händer när mamma solar? Solar Bebben då också? Eller när mamma lyssnar på musik? En varm och glad bok som passar perfekt för barnfamiljen som väntar tillökning. Passar barn 3–6 år.

Bok 8

Alla barnen får ett syskon

Måns Gahrton och Johan Unenge

Skriven av barnboksprofilerna bakom Hotell Gyllene Knorren. Läs om när alla barnen får – ännu– ett syskon till den orimligt stora familjen. En mysig och skojig berättelse som passar perfekt för högläsning. Full med roliga bilder i färg på varje uppslag. Passar barn 6–9 år.

Bok 9

Snart har vi en baby!

Gunilla Hansson

En älskad klassiker! Vad gör babyn där inne i mammas mage? Egon väntar på sitt syskon, och frågar och funderar. Och väntar! Och väntar! Till slut får han en lillasyster. En varmhjärtad bok med härliga bilder – perfekt att läsa tillsammans och samtala kring. Passar barn 3–6 år.

En sida till? Fortsätt läs!