Fluffigt, gulligt och ondskefullt … Därför är läskiga barnböcker bra
Läs på egen risk! Därför är läskiga barnböcker bra
Böcker

Läs på egen risk! Därför är läskiga barnböcker bra

Blödande zombier, mord, och nordiska urväsen… Hur hemsk får en barnbok vara? Rätt så hemsk faktiskt, enligt experterna vi har talat med.

Av: Johanna Stenius

Blödande zombier, mord, och nordiska urväsen… Hur hemsk får en barnbok vara? Rätt så hemsk faktiskt, enligt experterna vi har talat med.

Boktips: 7 otäckingar du inte visste att dina barn älskar

”I spelet härskar det mystiska Ansiktet. Men får man ljuga för ett dataspel? När Ansiktet dyker upp i Villes drömmar börjar han ångra sig…”

Citatet ovan – en säljtext för nästa deckarsnackis? Nej! Det är förlaget Bonnier Carlsens beskrivning av barnboken Dataspelet, en lättläst bok för 6-9-åringar. För vad än allt vad föräldrar kan oroa sig för, så finns ett faktum: väldigt många barn älskar att läsa riktigt, riktigt läskiga böcker. En undersökning från Lunds universitet visar exempelvis att deckare, spänning och skräck hamnar bland de främsta genrer barn i åldern 9-12 år väljer. Och utgivningen anpassar sig – allt fler böcker av den typen kommer ut.

NYHETSBREV

BU! Jag vill ha fler rysliga boktips

 

Men hur läskiga får barnböcker vara? Kan läsarna inte bli skadade, få mardrömmar eller påverkas negativt? Inte mer än de gör av annat i sitt liv, menar Lotta Bergqvist på bokförlaget Bonnier Carlsen. Hon är redaktör för den extremt populära Pax-serien. De snart tio böckerna i serien är typiska exempel på böcker som gör barn till storläsare, medan vuxna kan få hjärtat i halsgropen av alla obehagliga väsen som dyker upp.
– Men för barnen är det inte monster som skrämmer, det är det vardagliga som inte stämmer som skrämmer mer, förklarar Lotta Berggqvist.

Barn blir inte så rädda för det som vuxna hoppar i taket åt.

Huvudpersonerna i Pax-böckerna, Viggo och Alrik, bor i fosterhem och har en alkoholiserad mamma som inte behandlar dem bra. Det är för många barn väldigt mycket mer skrämmande än monster. Det visar också på varför dessa böcker blivit en så enorm framgång – trots det höga tempot så finns utrymme för det djupt mänskliga och det är där det bränner till.
Kanske blir barn inte så rädda för det som vuxna hoppar i taket åt på samma sätt. Därför kan böcker med ”spökhistorier” om barn som blir inlåsta på varuhus eller vars gulliga nallar om natten får helt andra egenskaper vara mycket mindre obehagliga för ett barn än relationsromaner.

Böckerna blir en verklighetsflykt

– Barn och vuxna läser in helt olika saker i en berättelse. Barn är så oerhört exponerade för läskiga saker, och de klarar det. Att läsa om läskiga saker i en bok kan vara ett bra sätt att hantera en turbulent omvärld, säger Lotta Bergqvist och fortsätter med att förklara att samma sak gäller för oss vuxna: ju fler obehagliga saker som händer i världen, desto mer expanderar skräcken i litteraturen.

– Böckerna blir en verklighetsflykt där man kan vara i det läskiga, men samtidigt ha sin vanliga trygga miljö omkring att landa i.
För oroliga föräldrar rekommenderar Lotta Bergqvist att de kanske läser böckerna i förväg eller läser böckerna tillsammans med barnen, så att de sedan kan prata om de frågor som böckerna tar upp.

– Undanhåll inte barnen skrämmande böcker! Barn kan oftast själva avgöra vad de vill läsa eller inte, säger Lotta Bergqvist.

Läskiga boktips för yngre läsare 

Pax-serien av Åsa Larsson & Ingela Korsell, illustrationer Henrik Jonsson
Det ett heter Nidstången.

Dataspelet av Petrus Dahlin

Varuhuset av Petrus Dahlin

Den förskräckliga berättelsen om Lilla Hon av Lena Ollmark

Monstret i natten av Mats Strandberg

Boet av Kenneth Oppel

Foto: Montage. Shutterstock samt illustration av Henrik Jonsson från en Pax-bok. 

En sida till? Fortsätt läs!