Foto: Paula Rosas Paula Rosas: Jag läser för att få ha barnen intill mig
Inspiration

Paula Rosas: Jag läser för att få ha barnen intill mig

Vi frågade tvåbarnsmamman och Bokiños ambassadör Paula Rosas varför hon gillar barnböcker. Och svaret är inte det väntade.

Av: Linnéa Ivares

Vi frågade tvåbarnsmamman och Bokiños ambassadör Paula Rosas varför hon gillar barnböcker. Och svaret är inte det väntade.

Paula Rosas är mammaprofilen som driver en av Sveriges största bloggar. På sina sociala kanaler skriver hon öppet om livet med maken Hugo Rosas och döttrarna Molly-Elise och Leonore. Läsning har inte alltid varit en självklarhet för Paula, men idag är det en av hennes största hjärtefrågor. Flitigt uppmanar hon föräldrar att fortsätta läsa för sina barn.

–  När min ena tjej skulle börja skolan berättade rektorn att den svenska ord- och läsförståelsen hos barn har blivit sämre, medan det engelska språket har blivit bättre. Man ser en koppling mellan det och att vi slutar läsa för barnen när de lär sig att läsa på egen hand. Jag blev så inspirerad och som influencer vill jag förmedla det här eftersom jag tycker att det är så viktigt.

Gör som Paula Rosas

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Vilken var din favoritbok som barn?

– Jag är pälsallergiker och var helt fast i hästböcker eftersom jag själv inte kunde rida. Bland annat slukade jag en ungdomsboksserie som hette Klara. Jag tyckte även om ungdomsböcker med spökhistorier. De var nästan bättre och läskigare än många av de deckarna som jag läser idag, som är för vuxna.

Läs även: Därför är läskiga barnböcker bra

Vilken är din favoritbok idag?

– Jag älskar deckare och min absoluta favoritserie är Kepler. När den senaste boken kom ut sa jag hejdå till världen och gick in i dimman i tre dagar.

Foto: Paula Rosas

Foto: Paula Rosas

Har du några smarta tips om man vill få barn att bli intresserade av böcker?

– Börja i tid. Bokhandeln är väldigt simpel, det är enkelt att lokalisera sig och hitta vad som riktar sig till barn i olika åldrar.

– För mig är läsning en mysig stund. Nu när mina två barn har blivit lite äldre är det mycket fart och fläkt. De rör på sig väldigt mycket och då vill jag säga; Kom till min famn! Låt mig pussa på er! Låt mig lukta er i håret. Det som man fick mer tillgång till när de var yngre. Det är ganska egocentriskt av mig att vilja läsa bara för att få ha dem hos mig.

– Det är också härligt att gå till biblioteket en vanlig vardagseftermiddag. Visa barnen att det finns ett bibliotek, att man får gå dit och låna gratis. Vi går dit minst en gång i veckan och mina tjejer tycker det är superkul att välja varsin bok.

När brukar ni läsa hemma?

– Vi brukar läsa på kvällarna, det är obligatoriskt, men också om vi har tråkigt. Samtidigt är vi en aktiv familj som ofta är utomhus. Man är ofta trött när man kommer hem och då är det jättebra att ta fram en bok.

Vad har du för erfarenheter av läsning från när du var liten?

– Jag har en fantastisk mormor som berättat historier för mig i hela mitt liv. I efterhand har hon berättat att historierna egentligen handlade om hennes barndom och vart hon kommer ifrån. Jag känner att kärnan i mig, vad jag tycker är viktigt, kommer från min mormor och hennes liv.

“Det spelar ingen roll om vi är i köket, i sovrummet, vardagsrummet eller i lekrummet, böckerna finns alltid där. ”

Har dina barn någon favoritbok?

– Just nu gillar de Billy. Det är böcker som jag själv är uppvuxen med. När vi var hemma hos min mamma hittade vi alla gamla böcker och jag fick ta med dem hem. Den absoluta favoriten är Billy på sjukhuset.

Hur visar dina barn att de är intresserade av läsning?

– Det sker ofta på eget initiativ att Molly och Leonore vill läsa eftersom vi har gjort böckerna så tillgängliga för dem. Det spelar ingen roll om vi är i köket, i sovrummet, vardagsrummet eller i lekrummet, böckerna finns alltid där. Sen går vi ofta till bokhandeln tillsammans. Då vet tjejerna att de kommer få välja varsin bok och dem väljer verkligen med kärlek och ömhet.

Foto: Paula Rosas

Foto: Paula Rosas

Hur upplever du att dina barn har utvecklats av läsning?

– Dels utvecklas deras vokabulär. Min yngsta dotter var tyst ganska länge, men helst plötsligt kom det ett hav ur henne. Jag vill tro att det beror på att hon har fått läsa mycket.

– Sedan utvecklas även deras känslor. Vi har en familjemedlem som håller på att gå bort och det är första gången som vi är i kontakt med döden. Jag har varit osäker på hur mycket man ska berätta för en fem- och treåring och då är det supersmidigt att läsa böcker som handlar om stora saker i livet.

Läs även: Barnböcker som handlar om döden

– Min yngsta tjej åkte in på sjukhus i somras och det tyckte hon var jätteläskigt. Då passade boken Billy på sjukhuset perfekt. Plötsligt blev sjukhuset en spännande plats. Jag tycker att man kan anamma livets alla händelser med hjälp av böcker.

Har du några allmänna tankar om barn och läsning?

– Det är jätteviktigt. Just eftersom ord- och läsförståelsen har blivit sämre. Som mamma vill jag ge mina barn de bästa förutsättningarna. Samtidigt är det spännande att blanda mellan skönlitteratur, biografier och fakta. Det är en fantastisk värld. Litteratur är jätteviktigt och väldigt kul.

Fakta

  • Vem: Paula Rosas

  • Ålder: 27 år

  • Familj: Make Hugo Rosas och döttrarna Molly-Elise (6 år) och Leonore (4 år)

  • Bor: Stockholm

  • Gör: Egenföretagare som driver en av Sveriges största bloggar på Paulas.me

En sida till? Fortsätt läs!