Därför älskar barnen Dagbok för alla mina fans
Inspiration

Därför älskar barnen Dagbok för alla mina fans

Svenska barn älskar att läsa humor. Och av alla humorböcker är böckerna i serien ”Dagbok för alla mina fans” i topp. Förklaringen ligger i den amerikanske författaren Jeff Kinneys smarta knep.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Filip Wolak

Svenska barn älskar att läsa humor. Och av alla humorböcker är böckerna i serien ”Dagbok för alla mina fans” i topp. Förklaringen ligger i den amerikanske författaren Jeff Kinneys smarta knep.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Jeff Kinneys serie Dagbok för alla mina fans tillhör världens mest lästa barnböcker. Miljontals barn kan identifiera sig med mellanstadiekillen Greg.

Det går i dag att läsa om Greg på 59 olika språk inklusive latin, napolitanska och gaeliska och Jeff Kinney har sålt galna 200 miljoner böcker.

Inte undra på att varje ny lansering omringas av enorma arrangemang. Jeff Kinney har till och med utsetts till en av världens hundra mest inflytelserika människor av tidskriften Time.

Trots det är böckerna ganska okända bland vuxna. Är du en av dem som missat dessa ljuvliga böcker? Det finns 13 delar i serien översatta till svenska. Och vi vet varför du ska sätta en Jeff Kinney i händerna på ditt läs-ovilliga barn.

Läs också: Experten om varför humor får barnen att läsa

Fyra knep Jeff Kinney använder 

    • Varje uppslag är lika kul att läsa, och det händer saker precis hela tiden.
    • Jeffs Kinney krånglar inte till saker och ting – det är en rakt berättad story om en person som många kan känna igen sig i och som hamnar i situationer som många andra också kan känna igen sig i eller relatera till. Enkelt recept på succé.
    • I en presentation har Jeff Kinney berättat att han under sina författarturnéer har upptäckt att det finns så många likheter i hur det är att vara barn runt om på jorden (Kina, Australien, Ryssland, Frankrike, Island, USA …) – tydligen särskilt i vad som uppfattas som jobbigt, pinsamt eller kul. Just humor brukar ju folk säga är svårt att översätta för man skrattat åt så olika saker. Men Greg funkar överallt!
    • Det finns saker i layouten som underlättar den rent lästekniska delen. Att det är linjer och lite ojämn text gör det lättare för ögat att byta till ny rad och så illustrationer på varje sida. Då känns det lätt att läsa en riktig bok på 224 sidor.

En sida till? Fortsätt läs!