Igenkänning deluxe – böcker om tweenies vardagsliv

Igenkänning deluxe – böcker om tweenies vardagsliv

Visst, episka äventyr i all ära, men ibland är det "slice of life"-litteratur som lockar allra mest, eller enbart. Här listar vi några böcker som tweenies kan känna igen sig i. Grubbel, relationsproblem och osäkerhet för framtiden. En tweenies vardag helt enkelt.

Av: Sebastian Folcker
Fotograf: Pexels

Visst, episka äventyr i all ära, men ibland är det "slice of life"-litteratur som lockar allra mest, eller enbart. Här listar vi några böcker som tweenies kan känna igen sig i. Grubbel, relationsproblem och osäkerhet för framtiden. En tweenies vardag helt enkelt.

Bok 1

Fake: Falska vänner, äkta svikare

Astrid Mohlin

Det blir kaos i en sjätteklass när ett fejkkonto skapas och någon utger sig för att vara någon annan. Kian, som alltid får skulden för allt, beskylls för att ligga bakom det hela. Men egentligen är det någon annan som lurar bakom fejkkontot. Eddie, som tidigare var Kians bästa kompis, vet vem som driver kontot. Ska han avslöja hemligheten eller inte?

Boken är baserad på Sveriges Radios poddserie Fake. Författaren Astrid Mohlin intervjuade hundratals tolvåringar under manusarbetet för att få en bättre förståelse om hur det är att vara tolv år idag.

Bok 2

Livet enligt Liv: Kärlekskarusellen

Karin Herou

Liv älskar att göra listor och skriva ner sina tankar. En väldigt hemlig grej står just nu nedskrivet i hennes dagbok: Att hon är kär i sin bästis pojkvän! Katastrofen är ett faktum när Livs störiga lillasyster Gnällinor tjuvläser dagboken! Nu väntar hämnd…

Kärlekskarusellen är första delen i Livet enligt Liv, en serie med mycket humor och dråpligheter. Passar bra för barn runt nio år och uppåt.

Bok 3

Jag ljuger för bra

Sara Kadefors

Maria har en plan för att bli kompis med popstjärnan Lola som har flyttat in i närheten. Hon ska bli kompis med Lolas dotter, Johanna. För att lyckas berättar Maria en massa lögner. Det dröjer inte länge förrän det blir alldeles för snårigt för Maria att hålla ordning på vardagen. Nu riskerar hon att förlora Johanna, som har blivit en vän på riktigt!

Bok 4

Humlan Hanssons hemligheter

Kristina Sigunsdotter & Ester Eriksson

Humlan Hansson har två stora problem. Hennes bästa vän har övergivit henne och vill bara hänga med hästtjejerna! Samtidigt har hennes faster, Fanny, tappat livsgnistan. Som tur är har Humlan blivit proffs på att gråta över allt elände. Trots det behöver något hända, för så här kan det inte fortsätta.

Bok 5

Bara glida med

Cina Friedner

Både Ivan och Wasim har skaffat flickvänner och nu är Nisse den enda i gänget som inte är ihop med någon. Och om några dagar börjar de sexan! Vad ska han göra?

Bara glid med är en fristående fortsättning på Aldrig backa och Inte helt sant. I den här boken är det killarna som har ordet och vi får följa dem under den sista dramatiska sommarlovsveckan.

Bok 6

Athena: Grattis världen, jag är här nu

Elin Ek

Athena och hennes två bröder måste bo hos sina stela och underliga farföräldrar under tiden som mamma är på sjukhus och väntar på att lillebror ska komma ut ur magen. Athena saknar mamma, såklart, men hon har samtidigt fullt upp med att kämpa för miljön. Athena tar ingen skit, och det ska inte jorden heller göra! Tillsammans med sina vänner har hon Rädda jorden-klubben som hittar på en massa bra saker! Problemet är bara att Athena har ställt till det för sin bästa kompis och hon måste rädda hennes heder också.

Athena-böckerna är böcker med mycket humor och patos. En härlig inblick i en kaotiskt och härligt mellanstadieliv.

En sida till? Fortsätt läs!