Star Wars-äventyr för alla åldrar: Här är alla böcker
3 till 6 år

Star Wars-äventyr för alla åldrar: Här är alla böcker

Världens största rymdäventyr finns inte enbart på skärmen, den finns också i pärmen. Här listar vi de bilderböcker, serieromaner och kapitelböcker på svenska som utspelar sig i en galax långt, långt borta.

Världens största rymdäventyr finns inte enbart på skärmen, den finns också i pärmen. Här listar vi de bilderböcker, serieromaner och kapitelböcker på svenska som utspelar sig i en galax långt, långt borta.

Bok 1

Star Wars: Nytt hopp - Episod IV

Flera författare

Det var med filmen Star Wars: Nytt hopp som allting började för över 40 år sedan. Här finns sagan om Luke, Leia, Han Solo som en actionspäckad och fiffigt berättad bilderbok. Det kan vara svårt att tro, men den långa filmen har kokats ner till drygt 30 sidor. Kampen mellan det onda rymdimperiet och rebelalliansen är i full gång när Luke Skywalker dras in i konflikten. Hans färdigheter som en jediriddare kommer att spela en avgörande roll när det gäller att bemöta hotet från den skräckinjagade Darth Vader. Boken går utmärkt att läsa fristående, men det blir ännu bättre om man låter sagan fortsätta i nästkommande del.

Översättare: Ulrika Caperius

Bok 2

Star Wars: Rymdimperiet slår tillbaka - Episod V

Flera författare

Rebelalliansen vann en viktig seger mot Rymdimperiet, men i den här berättelsen blir de desto mer utsatta. Luke tar hjälp av Yoda för att lära sig allt mer om Kraften, energifältet som håller samman galaxen och som ger jediriddarna deras styrka. Samtidigt pågår kampen när Han Solo och Leia försöker fly undan Darth Vader. Det hela slutar i en minst sagt stilbildande final som slutar i moll, men som bara väcker lusten att läsa vidare. Det finns mörker i den här bilderboken, men illustrationerna är ändå snälla och gör det hela mottagligt för yngre läsare.

Översättare: Ulrika Caperius

Bok 3

Star Wars: Jedins återkomst - Episod VI

Flera författare

Sista delen i den ursprungliga trilogin. Luke, Leia och deras vänner måste befria Han Solo från Jabba the Hutt och hans kumpaner. Men det är inte deras största problem. En ny Dödsstjärna är nästan färdigställd och blir då ett vapen som förgöra hela rebelalliansen. Ja, egentligen all form av opposition till det förtryckande imperiet. Luke kämpar på sitt håll och än en gång måste han möta Darth Vader. Kan han lyckas besegra honom och den onda kejsaren som styr i galaxen?

Översättare: Ulrika Caperius

Bok 4

Star Wars 5-minuterssagor

Flera författare

Den här bilderboken är fylld med härliga sagor från Star Wars-världen, från alla tre trilogierna. Det är poddrace med Anakin Skywalker, bataljer på isplaneten Hoth och en envig mellan Yoda och Greve Dooku. Korta lättlästa och oerhört spännande bitar från Star Wars-världen.

Översättare: Ulrika Caperius

Bok 5

Mandaloriern - säsong 1

Alessandro Ferrari, Matteo Piana & Igor Chimisso

Tv-serien The Mandalorian slog ner som en bomb när den hade premiär i slutet av 2019. Här är hela säsong ett skildrad i serietidningsform, med snygga illustrationer av Matteo Piana och Igor Chimisso. Det hela utspelar sig en tid efter Jedins återkomst, när imperiet har fallit, men allt är lite osäkert. Prisjägaren Mandaloriern får i uppdrag att fånga och lämna över Barnet, en varelse som har väldigt stark känslighet i Kraften, till en klient. Men han vet vad som väntar Barnet om han gör det, och i stället för att fullfölja sitt uppdrag beger dig sig tillsammans ut på en rad äventyr. Samtidigt är det mörka krafter som vill få tag på Barnet. Kommer Mandaloriern och Barnet att lyckas hålla sig borta?

Översättare: Maggie Andersson

Bok 6

Mandaloriern - säsong 2

Alessandro Ferrari, Matteo Piana Igor Chimisso

Mandaloriern och Barnets äventyr i en galax långt, långt borta fortsätter. Nu ska Mandaloriern försöka lämna Barnet hos jediriddarna. Samtidigt jagas de av Moff Gideon, som är ledaren för en grupp imperietrogna. Snaran dras åt för Mandaloriern och Barnet, samtidigt som Barnet upptäcker allt mer av sina krafter.

Översättare: Maggie Andersson

Bok 7

The High Republic: Ett okänt hot

Justina Ireland

Långt innan imperiet tog över kontrollen av galaxen, så var det den demokratiska Republiken som styrde. Jediorden hjälpte till att upprätthålla  lag och ordning, med mera. The High Republic-böckerna utspelar sig under denna era, drygt 200 år innan händelserna Star Wars – Episod I. Den unga jediriddaren Vernestra Rwoh har som sitt första uppdrag att beskydda den 12-årige uppfinnaren Avos Starros. Men knappt har uppdraget börjat innan bomber detonerar på skeppet de reser med. Verestra, Avos och några av deras vänner är de enda som undkommer med livet i behåll. Men faran är långt ifrån över. Den kriminella organisationen Nihilerna vill inte att Republiken ska inkräkta på deras territorium. Och de är redo att göra vad som helst för att behålla makten.

Översättare: Maggie Andersson

Bok 8

The High Republic: Fienden anfaller

Daniel José Older

Andra delen i serien om The High Republic, som utspelar sig  200 år innan händelserna i Star Wars – Episod I. Ram Jomaram är en jedilärling som inte brinner för varken svärdskamper eller ljussablar. Han vill bygga i sitt garage. Men när ett alarm går på planeten Valo måste han bege sig dit. Det visar sig att planeten är i stor fara. Samtidigt står Ram ensam tillsammans med sin droid V-18 utan några bundsförvanter. Som tur är verkar det komma någon till undsättning från oväntat håll. Men räcker det?

Översättare: Maggie Andersson

Läs mer