10 roliga barnböcker som får oss att gråta av skratt
Böcker

10 roliga barnböcker som får oss att gråta av skratt

Inget är så bra på att förvandla barn till läsare som humor! Frossa i skruvade, knasiga, dråpliga och hysteriskt roliga barnböcker. Här är våra favoriter.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock

Inget är så bra på att förvandla barn till läsare som humor! Frossa i skruvade, knasiga, dråpliga och hysteriskt roliga barnböcker. Här är våra favoriter.

Bok 1

Dagbok för alla mina fans. Hjärnsläpp

Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans älskas världen över för sin förmåga att förvandla även de mest inbitna bokvägrarna till storläsare. I den senaste boken har Greg Heffleys skola problem. Till slut är det så illa att skolan måste stänga. Greg och hans vänner skickas till andra skolor, och nu går det faktiskt riktigt bra för Greg. Tyvärr imponerar han fel person.

Passar barn 9-12 år.

Läs mer: Därför älskar barnen Dagbok för alla mina fans

Bok 2

Rymdpiloterna och svarta hålets fångar

Magnus Ljunggren och Johanna Kristiansson

Den skruvande och roliga uppföljaren till Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan! Rymdpiloterna Max, Kim och Sam vill titta på det mystiska svarta hål som har öppnats nära rymdstationen. Det här med att allting blir tvärtom i svarta hål låter ju så spännande! När de ser de söta enhörningarna som har fastnat i det svarta hålet kan de såklart inte låta bli att släppa ut dem. Men när enhörningarna kommer ut förvandlas de till sin motsats – och nu är tre ondskefulla dödsmördare lösa i rymden. Passar barn 6-9 år.

Bok 3

Athena. Strålkastare tack!

Elin Ek

Athena är döpt efter vishetens gudinna och är fylld till bristningsgränsen med självförtroende. Hon tycker att folk går runt med en massa kunskapsluckor, och det är hennes uppgift att upplysa dem. I första boken är det inte långt kvar tills hon får ett till lillasyskon, men innan dess behöver mammas läggas in för att vara under uppsikt. Athena och hennes bröder får katastrofalt nog bo hos farmor och farfar. Samtidigt måste Rädda-Jorden-Klubben, ledd av ingen mindre än Athena, göra storslagna insatser för miljön! Passar barn 9-12 år.

Läs vår intervju med Elin Ek här.

Bok 4

Hundmannen

Dav Pilkey

Mannen bakom Kapten Kalsong ligger också bakom den här hysteriskt roliga superhjälten: Hundmannen! Med lekfulla och humoristiska serieteckningar berättar han historien om en trasig polishund som blir ihopsydd med en trasig polisman. Kombinationen stark kropp och smart hundhjärna visar sig vara ett vinnande koncept och Hundmannen kan lukta sig till även osynliga bovar. Passar barn 6-9 år.

Missa inte! Författaren: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker

Bok 5

Dagbok för alla superschyssta: Rowley Jeffersons loggbok

Jeff Kinney

Läsare av Dagbok för alla mina fans får här möta en helt ny sida av Greg. Den här gången får vi följa Rowley Jefferson, Gregs bästa vän, när han fattar pennan och börjar skriva egen dagbok. Men när Greg får reda på vad Rowley sysslar med blir han rasande. De enas om att Rowleys dagbok istället ska bli en biografi om Greg – det är ju han som en dag kommer att bli rik och berömd. Men ”biografin” blir inte alltid så smickrande för Greg…

Bok 6

Kapten Kalsong

Dav Pilkey

George Beards och Harold Hutchins egenproducerade serie ”Kapten Kalsong” gör succé på skolan. Förutom hos den elaka rektorn Mr Krupp. När rektorn får chansen att sätta dit upprorsmakarna, tillika serieskaparna George och Harold, använder han sitt bevismaterial som utpressning på de två barnen. George och Harold lyckas hypnotisera rektorn och under hypnosen tror Mr Krupp att han är Kapten Kalsong. Han beger sig ut endast iförd vita trikåkalsonger, men han har ju inga superkrafter för att bekämpa det onda! George och Harold måste bryta hypnosen. Men hur?!

De här böckerna är tokiga och riktigt, riktigt roliga.  Passar barn 6-9 år.

Läs vår kompletta guide om alla Kapten Kalsong-böcker

Bok 7

Fisens liv

Malin Klingenberg, Sanna Mander och Sanna Mander

Prutthumor för de mindre! När Malin Klingenbergs underfundiga Hellsing-lika verser möter Sanna Manders maffiga illustrationer i den här fantastiskt roliga boken om pruttar. För fisar, pruttar och brakare finns faktiskt överallt. Vi träffar fisarna på dans, i rymden, i havet och på en bergstopp. De deltar i OS, uppträder på scen, skrämmer tjuvar och mycket mer. Passar barn 3-6 år.

Bok 8

Nikkis dagbok 13: Berättelser om en (INTE SÅ) rolig födelsedag

Rachel Renée Russell

Bok nummer 13 i succéserien om Nikki och hennes vänner. Nikki fyller år och har fullt upp med att planera en storslagen födelsedagsfest tillsammans med bästisarna Chloe och Zoey. Problemet är att Nikkis mamma vägrar ge dem den astronomiska summa pengar som behövs för att planerna ska gå i lås. Just när Nikki ska avblåsa hela kalaset får hon hjälp från ett oväntat håll. Det visar sig bli en födelsedag som Nikki aldrig kommer att glömma! Passar barn 9-12 år.

Bok 9

Monkel Trogg och den flygande åsnan

Janet Foxley

Monkel Trogg är något så ovanligt som en pytteliten jätte. Men hans förstånd är allt annat än litet! Monkel har valts till kungens vise man och ger råd inför viktiga beslut. Framtiden ser ljus ut för Monkel – tills det visar sig att Grummelberget, jättarnas hem, i själva verket är en vulkan. Glödande lava börjar puttra ut och vulkanen kan få utbrott när som helst. Kan Monkel rädda alla jättarna innan berget exploderar? Monkels bästa vän bland människorna, Emily kommer till hans hjälp. Passar barn 6-9 år.

Bok 10

Livat på Lingonvägen: Fel låt!

Janina Kastevik, Sarah Utas och Matilda Salmén

Det är uppvisning på musikskolan. Olga har övat massor på pianot och hon kan låten. Men det sitter så många i publiken och plötsligt blir Olga jättenervös. Och nu kommer hon inte ihåg låten! Hjälp, vad ska hon göra? Böckerna i den här serien är gjorde för barn som precis har börjat läsa och är indelade i fyra olika nivåer där svårighetsgraden sakta ökar mellan nivåerna. Den här boken tillhör nivå gul, tre av fyra. Passar barn 6-9 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!