11 roliga barnböcker som får oss att gråta av skratt
Böcker

11 roliga barnböcker som får oss att gråta av skratt

Inget är så bra på att förvandla barn till läsare som humor! Frossa i skruvade, knasiga, dråpliga och hysteriskt roliga barnböcker. Här är våra favoriter.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock

Inget är så bra på att förvandla barn till läsare som humor! Frossa i skruvade, knasiga, dråpliga och hysteriskt roliga barnböcker. Här är våra favoriter.

Bok 1

Rymdpiloterna och svarta hålets fångar av Magnus Ljunggren och Johanna Kristiansson

Den skruvande och roliga uppföljaren till Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan! Rymdpiloterna Max, Kim och Sam vill titta på det mystiska svarta hål som har öppnats nära rymdstationen. Det här med att allting blir tvärtom i svarta hål låter ju så spännande! När de ser de söta enhörningarna som har fastnat i det svarta hålet kan de såklart inte låta bli att släppa ut dem. Men när enhörningarna kommer ut förvandlas de till sin motsats – och nu är tre ondskefulla dödsmördare lösa i rymden. Passar barn 6-9 år.

Bok 2

Morris Mohlin är levande måltavla av Maria Frensborg och Kalle Landegren

Den andra delen i serien om Morris Mohlin, en tonårskille som har en förmåga att trassla till det för sig själv. När skolans värsting Kringlan tvingar Morris att gömma en påse vitt pulver i skåpet i skolan blir livet ännu mer trassligt. Det blir inte heller bättre av att Morris misstolkar Mirres Chewbacca-imitation för ett kyssförsök. Eller att Mirres pappa anklagar honom för att vara en stalker.
Men NÅGON verkar i alla fall tycka om Morris – eller hur ska han annars tolka det när granntanten Erna ger honom en virkad penis i julklapp? Passar barn 9-12 år.

Bok 3

Dagbok för alla mina fans. På ny kula av Jeff Kinney

Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans älskas världen över för sin förmåga att förvandla även de mest inbitna bokvägrarna till storläsare. I den senaste boken har Greg Heffleys familj fått ett oväntat arv och planerar att rusta upp huset och bygga en tillbyggnad för pengarna. Men snart dyker det upp problem för familjen. Murket virke, giftigt mögel, ovälkomna kryp. När det avslöjas att tillbyggnaden står för nära tomtgränsen knäcks de nästan. Nu kan det inte blir värre… eller? Passar barn 9-12 år.

Läs mer: Därför älskar barnen Dagbok för alla mina fans

Bok 4

Athena. Strålkastare tack! av Elin Ek

Athena är döpt efter vishetens gudinna och är fylld till bristningsgränsen med självförtroende. Hon tycker att folk går runt med en massa kunskapsluckor, och det är hennes uppgift att upplysa dem. I den andra boken om den kaxiga 12-åringen är den årliga luciashowen i fara. Musikläkaren har brutit båda armarna och Athena inser att hon måste se till att showen blir av. Hon är ju luciashowens viktigaste person: konferencieren! Dessutom vill Rädda Jorden-klubben ändra skolans köttfria måndagar till köttmåndagar. Ja, att det bara serveras kött på måndagar alltså, och vegetariskt alla andra dagar. Genialt, tycker de själva! Passar barn 9-12 år.

Läs vår intervju med Elin Ek här.

Bok 5

Dagbok för alla superschyssta: Rowley Jeffersons loggbok av Jeff Kinney

Läsare av Dagbok för alla mina fans får här möta en helt ny sida av Greg. Den här gången får vi följa Rowley Jefferson, Gregs bästa vän, när han fattar pennan och börjar skriva egen dagbok. Men när Greg får reda på vad Rowley sysslar med blir han rasande. De enas om att Rowleys dagbok istället ska bli en biografi om Greg – det är ju han som en dag kommer att bli rik och berömd. Men ”biografin” blir inte alltid så smickrande för Greg…

Bok 6

Hundmannen av Dav Pilkey

Mannen bakom Kapten Kalsong ligger också bakom den här hysteriskt roliga superhjälten: Hundmannen! Med lekfulla och humoristiska serieteckningar berättar han historien om en trasig polishund som blir ihopsydd med en trasig polisman. Kombinationen stark kropp och smart hundhjärna visar sig vara ett vinnande koncept och Hundmannen kan lukta sig till även osynliga bovar. Passar barn 6-9 år.

Missa inte! Författaren: Humor är bästa sättet att få barnen att älska böcker

Bok 7

Kapten Kalsong och den sanslösa skrönan om Sir Stinkbomb av Dav Pilkey

Universums smartaste planet har exploderat och lite gegga från planeten har slungats ut i rymden för att landa framför fötterna på den onda gympaläraren magister Barsk. Som åt upp geggan och blev supersmart. Han lyckas göra ett gift som förvandlar vanliga och roliga barn till lydiga, duktiga och tråkigt perfekta barn. Mänsklighetens framtid ligger i George och Harolds händer. Passar barn 6-9 år.

Läs vår kompletta guide om alla Kapten Kalsong-böcker

Bok 8

Fisens liv av Malin Klingenberg, Sanna Mander och Sanna Mander

Prutthumor för de mindre! När Malin Klingenbergs underfundiga Hellsing-lika verser möter Sanna Manders maffiga illustrationer i den här fantastiskt roliga boken om pruttar. För fisar, pruttar och brakare finns faktiskt överallt. Vi träffar fisarna på dans, i rymden, i havet och på en bergstopp. De deltar i OS, uppträder på scen, skrämmer tjuvar och mycket mer. Passar barn 3-6 år.

Bok 9

Nikkis dagbok 13: Berättelser om en (INTE SÅ) rolig födelsedag av Rachel Renée Russell

Bok nummer 13 i succéserien om Nikki och hennes vänner. Nikki fyller år och har fullt upp med att planera en storslagen födelsedagsfest tillsammans med bästisarna Chloe och Zoey. Problemet är att Nikkis mamma vägrar ge dem den astronomiska summa pengar som behövs för att planerna ska gå i lås. Just när Nikki ska avblåsa hela kalaset får hon hjälp från ett oväntat håll. Det visar sig bli en födelsedag som Nikki aldrig kommer att glömma! Passar barn 9-12 år.

Bok 10

Monkel Trogg och den flygande åsnan av Janet Foxley

Monkel Trogg är något så ovanligt som en pytteliten jätte. Men hans förstånd är allt annat än litet! Monkel har valts till kungens vise man och ger råd inför viktiga beslut. Framtiden ser ljus ut för Monkel – tills det visar sig att Grummelberget, jättarnas hem, i själva verket är en vulkan. Glödande lava börjar puttra ut och vulkanen kan få utbrott när som helst. Kan Monkel rädda alla jättarna innan berget exploderar? Monkels bästa vän bland människorna, Emily kommer till hans hjälp. Passar barn 6-9 år.

Bok 11

Livat på Lingonvägen: Fel låt! av Janina Kastevik, Sarah Utas och Matilda Salmén

Det är uppvisning på musikskolan. Olga har övat massor på pianot och hon kan låten. Men det sitter så många i publiken och plötsligt blir Olga jättenervös. Och nu kommer hon inte ihåg låten! Hjälp, vad ska hon göra? Böckerna i den här serien är gjorde för barn som precis har börjat läsa och är indelade i fyra olika nivåer där svårighetsgraden sakta ökar mellan nivåerna. Den här boken tillhör nivå gul, tre av fyra. Passar barn 6-9 år.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på Bokiños nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!